butelka wytoczona z drewna
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
No nadal chcialbym zobaczyć jak ten konkretny przyklad toczysz przez otwór 15mm na całej długości i takim kształcie. Bo wybrać jakkolwiek materiał ze środka to ja sobie wybiorę, wystarczy że ustawie lekko nóż w imaku pod kątem czy nawet go skrzywię tylko że ciężko będzie mi zrobić taki kształt w środku jaki jest na zewnątrz I nie piszę o tych podłużnych pionowych rowkach...lukadyop pisze: A dlaczego nie da rady przez otwór fi 15 roztoczyć element do fi 45?

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Kształt wewnątrz nie musi być idealnym odwzorowaniem kształtu zewnętrznego, zobaczcie na butelki to zauważycie w jakim stopniu szkło odwzorowuje kształt, widać to szczególnie na napisach widocznych przy dnie butelki, są one wykonywane z setkową dokładnością, a wyglądają tak sobie...
Kształt zewnętrzny można wykonać tokarką z kopiałem obrotowym, jak już wcześniej pisałem.
Kształt zewnętrzny można wykonać tokarką z kopiałem obrotowym, jak już wcześniej pisałem.
-
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Poszukaj ludzi co robią (wykonują) tralki schodowe, ale oczywiście nie za małe pieniądze.tanifon pisze:Przepraszam za żarcik. Generalnie idzie to wytoczyć jednak o ile mi wiadomo butelka po coli posiada żłobienia raczej nie możliwe do wykonania tokarką.
W grę wchodzi frezarka cnc i frezowanie dwóch połówek.
Potrzeba zrobienia wzornika itp.
Takie rzeczy robi się na tokarce ale odpowiednio oprzyrządowanej (wzorcarka) tj. usunięty posów porzeczny i tak jak się toczy długie storzki tylko zamiast lini prostej jest krzywa.
Zamiast imaka frezarka regulowana lub nie to zależy od fantazji.
- Załączniki
-
- imagesten.jpg (13.65 KiB) Przejrzano 1299 razy
-