Ale ja nikomu nie udowadniam że to co ja proponuje jest najlepsze
Nigdy nie mówiłem że jest tańsze
Może być jedynie prostsze w instalacji , mieć więcej autonomicznych funkcji , podnosić profesjonalizm sprzętu i niezawodność
MlKl
Kod: Zaznacz cały
Gdybym mu powiedział że ma wydać na to piętnaście tysięcy, to by się nie zdecydował. A za sześć tysięcy bez wahania przerabia.
To nie 15tysi tylko 21tysi
- koszt zakupu maszyny cnc nie manuala
- drivery
- sterownik csmio - s
- csmio enc
- wszystkie elementy elektryki , przekaźniki, bezpieczniki listwy , przewody itd
- enkodery
- falownik 7.5 kw
- silnik wrzeciona 7,5 kw
- koła pasowe i paski klinowe
- uruchomienie całej maszyny przez panów z cs-lab
Podlicz sobie to wszystko
i tak za 21 tysi masz maszynę która ty tylko musiałeś umyć i posprawdzać przewody lub wymienić sprawdzic krańcówki i ponaprawiać co uszkodzone
Takim sposobem masz maszynę przystosowaną do napitalanie elementów i nie chce obrażać was ale funkcjonalnością ta maszyna jest od waszych manuali przerobionych na cnc daleko w przodzie.
Postaw się w mojej sytuacji jakbym miał za 6 tysi przerobić maszynę manualną i nie miała by ona zmieniarki , centralnego smarowania , miała by tanie cienkie śruby silniki krokowe i miałabym się sam bawić z elektroniką i z linuxem to co by mi szef powiedział. Wiesz co by mi powiedział zabieraj graty i wynoś się.
Dlatego przyjmij do informacji że nie każdy musi budować maszynę tanio ale że nie którym zależy aby maszyna chodziła sprawnie i nie zawodnie.
Dla wielu ludzi którzy się nie znają na elektronice a co lepsze słabo na Windowsie a co dopiero na Linux to rozwiązanie idealne
Miki i proszę przestań mówić że mach bez mastercama jest mało funkcjonalny bo wcale tak nie jest , też ma kreatorki , wiele z nich można pobrać z np cnc zone , można tak samo zrobić sobie samemu.
Weź pod uwagę że nie wszyscy znają się tak jak ty. Ja w dodatku spotykam ludzi co nie mają czasu bawić się w jakieś kreatory tylko walą w porządnego cama.
Pamiętaj że nie każdy kto tu trafia ma mały budżet i musi wybrać linuxa bo taniej , dlatego ja proponuje gotowe bez problemowe rozwiązanie jakim dla mnie jest mach + csmio.
Wiele osób z którymi rozmawiam ma dość portu lpt i problemów z nim dlatego kupuje sobie csmio m kosztuje 850 netto i ploter , plazmę obskoczy z taktowaniem stepa do 125khz dodatkowo w csmio m jest funkcja sterowania thc gdzie nie trzeba kupować sterowników tylko sygnał analogowy z plazmy wprowadza się prosto do csmio m i masz w kieszeni 500zł albo i więcej
Miki wiem że jesteś zwolennikiem linuxa lecz chciałbym abyś kiedyś miał przyjemność pobawić się csmio i to nie jest złośliwe.
Przyjmij też do wiadomości że na tym forum nie musi być jedynym rozwiązaniem linuxcnc , może nim być też mach + csmio i nie wiem dlaczego jedziecie po nim.
Miki i pisząc że ja reklamuje na tym forum csmio i dostaje za to kasę dowodzi brzydkiego zachowania z twojej strony.
Z tego forum kilka osób kupiło sterowniki i koniec , więc nie muszę robić reklamy bo jak pisałem ludzie którzy kupują csmio wo gule nie wiedzą o istnieniu tego forum lub mają je głęboko w du... A te osoby które kupiły są zadowolone z swojego wyboru.