DraftSight - problem z czcionkami

Autor tematu
SkyLOT
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

DraftSight - problem z czcionkami

Post napisał: SkyLOT » 15 gru 2012, 14:25

Cześć. :neutral:
Możecie mi podpowiedzieć co jest przyczyną nie trzymania przez program czcionek? Dokładniej, mam projekt breloczków do kluczy dla szkoły z laminatu w którym będą wyfrezowane numery klas czcionką która ma tzw. "mostki". Gdy zapiszę projekt jako xxxxx.dxf, zamknę program, po czym odpalę znowu to numerki są już pisane w zwykłej czcionce.
Dodam, że w ustawieniach programu mam zaaplikowaną żądaną przeze mnie czcionkę.
Uczę się tego programu i być może że to błachostka :wink: Proszę, wytłumaczcie mi o co chodzi?

Pozdrawiam, Jasiek

Tagi:

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 15 gru 2012, 17:07

Nie znam tego programu ale w innych powodujących takie problemy zamienialiśmy napisy na krzywe czy też je rozbijaliśmy. Zawsze się sprawdzało.

Pewnie jakaś opcja wyświetlania czcionki standardowej zaznaczona w programie, nie znam to i moje domniemania pewnie błędne.

Ale się staram :razz:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: WZÓR » 15 gru 2012, 18:54

dance1 pisze: ... ale w innych powodujących takie problemy zamienialiśmy napisy na krzywe czy też je rozbijaliśmy. ....
To nie problem , lecz konieczność ..... tak (np.) jest w Surfcam 4.0
Bez operacji przekształć tekst ścieżki nie wykonasz.

Obrazek
SkyLOT pisze:... Gdy zapiszę projekt jako xxxxx.dxf, ...
Wrzuć na Forum DXF , to go przekształcę.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 16 gru 2012, 12:28

W DDX nie ma takiej konieczności, także cam camowi nie równy. Temat dotyczy cada a nie cama i tu dziwi mnie że program czcionki nie trzyma.

Autor tematu
SkyLOT
Kontakt:

Post napisał: SkyLOT » 16 gru 2012, 13:37

No wlaśnie. Zastanawiam się czy to nie przypadkiem wina samej czcionki, choć rzecz się tyczy czcionki systemowej, nie dokładanej z zewnątrz, tj. "OCTIN PRISON FREE". Chociaż i z dokładaniem czcionek nie powinno być problemu.
Nie jest to też wina zamulenia czy śmieci w systemie, format C:/ robiłem jakieś 2 m-ce temu. DS też mam najnowszą wersję ściągniętą parę dni temu.

Zastanawiające to jest.

A może ktoś mi podpowie jak organoleptycznie przekształcić tę czcinkę na krzywe?
Może to ma jakiś związek?
Pozdrawiam, Jasiek

Andrzej_kw
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 16 gru 2012, 14:27

kol. SkyLOT...
Jeżeli zapiszesz plik jako dwg, to krój kpowinien być nie zmieniany. Natomiast przy dxf DraftSight podmienia krój na taki który jest zapisany w stylach. Należy wejść do opcji i zdefiniować nowy styl tekstu, w którym będzie to co chcesz otrzymać. Pojawi się wtedy w liście używanych styli i krój nie będzie zmieniamy na inny. Natomiast jeżeli chodzi o zmianę na obiekty, to niestety DS jest dość ułomny. Można zastosować funkcję explode ale pozostawia ona dużo do życzenia w jego wykonaniu w zastosowaniu do tekstu.
Dużo lepiej działa w tym zakresie np DoubleCAD, bezpłatny do zastosowań domowych. Któryś z kolegów polecał go i po miesiącu testowania zakupiłem TurboCAD (to jest to samo, ale do zastosowań komecyjnych) za grosze. Tam obsługa tekstu jest bez porównania lepsza.

pozdrowienia
Andrzej

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: pascalPL » 16 gru 2012, 17:40

Jezeli linux to do tej operacji polecam tandem inkscape i drafsight. W inkscape napisz sobie tekst wymyslna czcionka i zrob konwersje czcionki do sciezki. Potem w inkscape zapisz calosc do .dxf zgodnego ze starym autocadem. Po otworzeniu w draftsight masz literki jak trzeba. Jak windows to zainstaluj sobie nanoCAD, darmowy klon autocada potrafi zamieniac czcionki na krzywe jak dobrze pamietam.

Autor tematu
SkyLOT
Kontakt:

Post napisał: SkyLOT » 16 gru 2012, 18:22

Nie chcę zmieniać programu, uczę się go! Co inny użytkownik to proponuje inny program. Muszę sobie poradzić z tym co mam.
Ambicja jest silniejsza :wink:

Z plikiem w DWG też nie działa, jest to samo.
Szukam zatem innych rozwiązań, nie koniecznie zmiany programu bo tak do niczego nie dojdę.

Dzięki za podpowiedzi, temat oczywiście dalej aktualny.
Pozdrawiam, Jasiek

Andrzej_kw
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 16 gru 2012, 22:52

kol. SkyLOT....
Jeżeli nie chcesz zmieniać programu, to w porządku... Twoje zdanie. Może jednak rady kolegów nie są bezpodstawne i w ten sposób możesz zaoszczędzić trochę czasu. DS naprawdę beznadziejnie obsługuje tekst w zakresie który jest Ci potrzebny. Sam szukałem rozwiązania po początkowym zachwycie DS-em. Na forum DS nie znalazłem odpowiedzi na temat explodowania tekstu. W związku z tym osiem miesięcy temu zadałem takie pytanie i jakoś nikt nie potrafił odpowiedzieć (a forum jest dość aktywne).
BTW... o Twoim problemie.... Zadałem sobie trud i znalazłem ten font. Jest bezpłatny i spokojnie można go instalować w systemie. Octin Prison Free wpisany do stylu tekstowego jest bezproblemowo widoczny w DS. Z eksperymentów u mnie wynika, że nie ma żadnego znaczenia w jakim formacie zapiszesz plik. Próbowałem dwg różnej maści, to samo z dxf binarnymi, oraz dxf ASCI. Zawsze DS bez problemu go odczytuje i widzi prawidłowo. Jeżeli u Ciebie jest inaczej, to może font nie jest prawidłowo zainstalowany, lub masz zainstalowanych tyle krojów że system zaczyna się gubić. Musisz to sprawdzić. U mnie też jest nie mało (764) ale wszystko chodzi..

pozdrowienia
Andrzej

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 17 gru 2012, 22:03

Ja używam DSa bo przypomina mi AutoCADa i działa pod Linuxem. To dla mnie ważne, bo to moje podstawowe środowisko pracy. Jednak przygotowanie pliku wynikowego aby później móc go wrzucić do PyCAMa czy czegoś w tym guście zajmuje chwilkę i wymaga często jakiś dziwnych operacji.
Obsługa tekstu i operacje na nim w DS w zasadzie nie istnieją. Możesz sobie zrobić tabelkę do rysunku, ją opisać i to w zasadzie tyle. Ja dlatego tekst przenoszę jako ścieżki z inkscape. Nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale działa.
Jeżeli masz windows to wybór cadów o dużo lepszej funkcjonalności i zgodności z AutoCADem jest wiele. Nie ma sensu na siłę walczyć z DSem, który ma być narzędziem do oglądania i prostych poprawek plików z AutoCADa dla nie posiadających licencji na soft AutoDesku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”