Toczne ułożyskowanie wałka
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Toczne ułożyskowanie wałka
Dzień dobry, mam projekt, który nie wiem kompletnie jak zacząć. Mam zaprojektować Toczne ułożyskowanie wałka w tulei mocowanej do płyty (bez kołnierza). Zabezpieczyć wałek przed wypadaniem za pomocą zróżnicowania średnic wałka. Patrzyłem już do Dobrzańskiego i jakiejś jednej innej książki, ale te przykłady wydają mi się za bardzo skomplikowane do tego, co ja mam zrobić i nie wiem co z tych rysunków zaczerpnąć i ew. przerysować. Mógłby mnie ktoś naprowadzić jak to narysować? Będę wdzięczny za rady i ew. źródła do rysunków, które pomogą mi z moim.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 00:55 przez maciek_olsztyn2, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
Czyli tutaj wystarczy, że przerysuję tą część środkową tylko z wałkiem? Może jakiś prostszy przykład by się znalazł bo w tym rysunku też się średnio orientuję
Już jest lepszy niż w książkach ale dalej tu jest za dużo tych części i nie bardzo z tego widzę co mi jest potrzebne a co nie w moim rysunku.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Z samej nazwy do szkoły sie chodzi po to żeby się czegoś nauczyć, szkolić. Zadaj sobie pytanie co tam robisz, po co w niej jesteś. Co to qr** znaczy patrzyłem do książki??? i te przykłady są skomplikowane???
Nauczysz się skomplikowanych to i z prostymi problemu nie będzie.
Następny jełop.
Jak rady nie dajesz, ktoś się ogłasza
https://www.cnc.info.pl/topics13/mechan ... 81d8554e17
Nauczysz się skomplikowanych to i z prostymi problemu nie będzie.
Następny jełop.

Jak rady nie dajesz, ktoś się ogłasza
https://www.cnc.info.pl/topics13/mechan ... 81d8554e17
I don't like principles, I prefer prejudices
-
Napisałem po to, żeby mnie ktoś naprowadził jak to narysować, wytłumaczył dlaczego tak a nie inaczej. A ty wjeżdżasz od razu na ludzi, nie wiadomo z jakiego powodu.
Patrzyłem do książki. Właśnie dlatego tu napisałem, bo jest tam jeden przykład tylko łożyska tocznego, tylko też wykorzystanego w jakiejś konstrukcji, gdzie jest mnóstwo jakichś innych rzeczy przy okazji... Sorry, ale nie jestem zawodowym grafikiem, nie za bardzo ogarnąłem ten rysunek, więc pytam tutaj, gdzie jest więcej doświadczonych osób. Dla kogoś tutaj narysowanie takiej części zajęłoby 5 min, natomiast ja mógłbym siedzieć i dzień. Przecież nawet jakby mi ktoś narysował cały projekt to i tak musiałbym się dowiedzieć dlaczego coś jest tak a nie inaczej, więc to też jest forma nauki.
Patrzyłem do książki. Właśnie dlatego tu napisałem, bo jest tam jeden przykład tylko łożyska tocznego, tylko też wykorzystanego w jakiejś konstrukcji, gdzie jest mnóstwo jakichś innych rzeczy przy okazji... Sorry, ale nie jestem zawodowym grafikiem, nie za bardzo ogarnąłem ten rysunek, więc pytam tutaj, gdzie jest więcej doświadczonych osób. Dla kogoś tutaj narysowanie takiej części zajęłoby 5 min, natomiast ja mógłbym siedzieć i dzień. Przecież nawet jakby mi ktoś narysował cały projekt to i tak musiałbym się dowiedzieć dlaczego coś jest tak a nie inaczej, więc to też jest forma nauki.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2012, 00:47 przez maciek_olsztyn2, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty w temacie: 1
Dałeś upust żółci.Raczej nie doczekasz się teraz pomocy.
Naucz się młodzieńcze ,że jak chcesz od kogoś pomocy ,to nie pyskuj(choćbyś miał rację ),tylko poproś ,a zaczepki przemilcz. Inaczej nic nie uzyskasz. Człowiek, to taki gatunek,który lubi psy nie bez powodu. One zawsze wykazują uległość względem opiekuna.
Naucz się młodzieńcze ,że jak chcesz od kogoś pomocy ,to nie pyskuj(choćbyś miał rację ),tylko poproś ,a zaczepki przemilcz. Inaczej nic nie uzyskasz. Człowiek, to taki gatunek,który lubi psy nie bez powodu. One zawsze wykazują uległość względem opiekuna.
-