Ploter frez. do 25 000 PLN pole robozce 1500x2000???
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
DZIKUS,
Dobra wygrałeś, poddaje się.
Zrób dobry ciężki ploter, za 25k pln, mając na uwadze silniki krokowe 3Nm, i fakt ze mimo pola pracy 2x1,6m nie można frezować takich obszarów, i jeszcze wiele innych (jak sam piszesz, to nie do tego maszyna). Argumentacja ze kos robi cos z aluminium i płyty wiórowej jest nie do przyjęcia i wynika z tego prosty wniosek ze o robocie nie masz pojęcia pisząc takie rzeczy, a już na pewno o tym jak to powinno być zrobione.
Życzę z całego serca powodzenia i chętnie pooglądam Twój produkt. Pomyśl czasami, ze niektórzy wracają ,a Ty dopiero tam idziesz.
Na moje pytania o dokładność, szybkość, i dokładność obróbki do tej pory nie odpowiedziałeś.
Dla Twojej informacji:
Dlatego, ze czytam ze zrozumiem i posiadam pewien bagaż życiowych doświadczeń, powtarzam po raz kolejny, ze za 25k nie idzie wykonać plotera, a jedynie prowizorkę jaka masz na myśli.
Zrób dobry ciężki ploter, za 25k pln, mając na uwadze silniki krokowe 3Nm, i fakt ze mimo pola pracy 2x1,6m nie można frezować takich obszarów, i jeszcze wiele innych (jak sam piszesz, to nie do tego maszyna). Argumentacja ze kos robi cos z aluminium i płyty wiórowej jest nie do przyjęcia i wynika z tego prosty wniosek ze o robocie nie masz pojęcia pisząc takie rzeczy, a już na pewno o tym jak to powinno być zrobione.
Życzę z całego serca powodzenia i chętnie pooglądam Twój produkt. Pomyśl czasami, ze niektórzy wracają ,a Ty dopiero tam idziesz.
Na moje pytania o dokładność, szybkość, i dokładność obróbki do tej pory nie odpowiedziałeś.
Dla Twojej informacji:
Dlatego, ze czytam ze zrozumiem i posiadam pewien bagaż życiowych doświadczeń, powtarzam po raz kolejny, ze za 25k nie idzie wykonać plotera, a jedynie prowizorkę jaka masz na myśli.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 27
- Kontakt:
czytajac to wszystko nie moge sie oprzec wrazeniu, ze w zyciu na oczy nie widziales plotera frezujacego, w przeciwienstwie do mnie, bo apre lat temu robilem na to pliki w correlu, gdy pracowalem w najwiekszej polskiej firmie branzy reklamy wewnatzrnej czyli willson&brown. w firmie tej znajodwaly sie wowczas dwa plotery frezujace o polu pracy wlasnie 1000x2000 i oba byly skrecone z profili aluminiowych i wiele razy zdazalo sie, ze szla na nich robota na 3 zmiany I DZIALALY I ZARABIALY NA FIRME. tak wiec ja, ajko praktyk czytajc twoje bzdury moge jednoznacnzie stwierdzic, ze to wlasnie ty nie masz pojecia o tej robocie, skoro usilujesz mi wmowic, ze ploter frezujacy ma byc rownie masywny jak piecdziesiecioletnia strugarka bramowa poreby i wyposazony w sruby kulowe, cytuje" o pzrekroju "przynajmniej 50mm" co nawet stoi w sprzecznosci z tym, co lduzie maja w swoich amszynach na tym forum. dla twojej widzey moge ci powiedzec, ze bralem pod uwage sruby 25x10 a miedzy silnikiem a sruba dac wieksze przelozenei, po to, by nie musiala ona pracowac na zbyt duzych obrotach.olo_3 pisze:DZIKUS,
nie moj drogi, ty mi z calego serca zyczysz wlasnie porazki i widac po jadzie saczacym sie z twoich przemadrzalych, oderwanych od rzeczywsitosci postow. proponuje zdjac przyciasny beret, abys byl w stanie w swojej glowie przetworzyc prosty komunikat: JA MOWIE O PLOTERZE FREZUJACYM 2.5D DO MATERIALOW LATWOSKRAWALNYCH, TY MOWISZ O DOKLADNEJ MASZYNIE DO OBROBKI 3D STALI.olo_3 pisze: Życzę z całego serca powodzenia i chętnie pooglądam Twój produkt. Pomyśl czasami, ze niektórzy wracają ,a Ty dopiero tam idziesz.
a co do twojego pytania odnosnie dokaldnosci, sztywnosci i szybkosci to po konsultacji z kolega moge odpoweidzec: ruchy nastawcze 1200-1500, ruchy robocze w spienionym pcv jakies 800 przy frezie 3mm. dokladnosc obrobki typowa dla takich amszyn, czyli dziesiate czesci mm na calej dlugosci przesuwu.
dlatego, ze wspolnie z kolega posiadamy "pewien bagaz" konstrukcyjnych doswiadczen, powtarzam po raz kolejny, ze za 25000 netto oplaca sie nam wykonac i sprzedac ploter frezujacy o polu pracy 1000x2000x200mm. nazwyanie prowizorka, czegos czego nawet projektu nie widziales, czegos, czego nawet wizji nie przedstawilem jest zwyklym chamstwemolo_3 pisze: Dla Twojej informacji:
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Brawo Dziku!
Choć niedługo koledzy zapewne oskarżą Cię o tzw. psucie rynku (już ktoś coś o tym wspominał na początku). Bo o ile łatwiej jest sprzedawać coś z gigantyczną marżą niż sprzedawać dużo z marżą minimalną...
Ale niektórzy chyba nie znają, albo nie chcą znać powiedzonka, że
cyt. "Biznes robi się na obrocie a nie na (wysokich) cenach produktów"...
Jeśli udowodnisz, że jesteś w stanie zrobić dobry ploter za małe pieniądze to na pewno znajdą się klienci na następne i tym samym interes się rozwinie. A jak zrobisz badziew i sprzedzasz za grubą kasę to nikt więcej do Ciebie nie przyjdzie.
Ot dobór naturalny rynku...
Choć niedługo koledzy zapewne oskarżą Cię o tzw. psucie rynku (już ktoś coś o tym wspominał na początku). Bo o ile łatwiej jest sprzedawać coś z gigantyczną marżą niż sprzedawać dużo z marżą minimalną...
Jeśli udowodnisz, że jesteś w stanie zrobić dobry ploter za małe pieniądze to na pewno znajdą się klienci na następne i tym samym interes się rozwinie. A jak zrobisz badziew i sprzedzasz za grubą kasę to nikt więcej do Ciebie nie przyjdzie.
-
- Posty w temacie: 10
DZIKUS,
Jak wcześniej pisałem nie zamierza się z Tobą klocic, czy obrzucać obelgami. Jeśli to właśnie jest poziom twojej polemiki to proponuje udać się na podmiejski bazar – tam spotkasz godnych przeciwników.
Jeśli nie jesteś na tyle elastyczny by pojąc co do Ciebie pisze, wybuduj sobie maszynę z materiałów o jakich wspominasz, pomierz, posprawdzaj, testuj – wtedy wciągniesz wnioski na własnych błędach.
Twoje wnioski wyciągnięte z moich wypowiedzi są dalekie od ich meritum.
Jak wcześniej pisałem nie zamierza się z Tobą klocic, czy obrzucać obelgami. Jeśli to właśnie jest poziom twojej polemiki to proponuje udać się na podmiejski bazar – tam spotkasz godnych przeciwników.
Jeśli nie jesteś na tyle elastyczny by pojąc co do Ciebie pisze, wybuduj sobie maszynę z materiałów o jakich wspominasz, pomierz, posprawdzaj, testuj – wtedy wciągniesz wnioski na własnych błędach.
Twoje wnioski wyciągnięte z moich wypowiedzi są dalekie od ich meritum.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 23:35 przez olo_3, łącznie zmieniany 1 raz.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.
-
- Kontakt:
to wlasnie olo_3 - moj najwiekszy oponent w tym watku, zarzucil mi owo "psucie rynku", co nawet po wykluczeniu spiskowych teorii, ze sam z tego rynku czerpie korzysci zdaje sie byc dosc zastanawiajace. zwlaszcza, ze caly czas mi tutaj szafuje niesamowitymi wrecz problemami konstrukcyjnymi i technologicznymi, zupelnie tak, jakbysmy dewagowali na temat budowy 5osiowego centrum obrobkowego :/Szopler pisze:Brawo Dziku!
Choć niedługo koledzy zapewne oskarżą Cię o tzw. psucie rynku (już ktoś coś o tym wspominał na początku).
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Kontakt:
gosciu, to wlasnie poziom twojej polemiki jest beznadziejny i nijak sie ma do meritum porusznaego tutaj problemu, czyli budowy plotera frezujacego. gadasz bzdury o potrzebie stosowania srub kulowych srednicy mojej reki, wykazujesz koniecznosc stosowania superdokladnych prowadnic (co by sugerowalo, ze przy maszynach malych mozna juz uzywac mniej dokladnych?), wykluczasz stosowanie POWSZECHNIE STOSOWANYCH w takich maszynach silnikow krokowych, rzadasz wykonania badan kontrolnych wraz z protokolem pomiarowym, i co ciekawe w ogole nie zwracasz uwagi na podawane przeze mnie argumenty, choc ja wlasciwie wszystkie przez ciebie przytoczone wielokrotnie podwazylem.olo_3 pisze:DZIKUS,
a teraz dla wyluzowania proponuje poprzegladac tematy o duzych, lub niewiele mneijszych ploterach frezujacych, zobaczysz jakeij dlugosci sa wnicjh sruby, jakie sa silniki i jakie rzeczyw3iste predkosci ludzie na tym osiagaja. i co najwazniejsze, zorientujesz sie, ze maszyny te kosztowaly ich zwykle kilkanascie tysiecy, co daje jeszcze wystarczajacy zapas kasy na zrobienie sztywniejszej i dokaldniejszej konstrukcji, slowem lepszej maszyny.
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Posty w temacie: 9
a co to ma wspolnego z budowa ploteroow ?? To teraz robienie plikoow w Corelu na ploter wystarcza zeby umiec go zbudowac ??Super. Po drugie to psiales cos o budowie plotera stalowego - i w tym kontekscie jest rozmowa poniewaz konstrukcja stalowa pociaga za soba pewne standardy ktoorych sie przeskoczyc nie da poprostu. Z profili alu sam buduje mala zabawke aktualnie i jestem z materialu i wyniku zadowolony. Zaprojektowalem nawet maszyne cos kolo 2500 x 1200 ale jak policzylem ugiecia na profilach to sie za glowe zlapalem. Wiec zdecyduj sie w koncu o co ci chodzi i jak ten ploter budujesz z profili alu czy stali bo to jest zasadnicza roznica.DZIKUS pisze: czytajac to wszystko nie moge sie oprzec wrazeniu, ze w zyciu na oczy nie widziales plotera frezujacego, w przeciwienstwie do mnie, bo apre lat temu robilem na to pliki w correlu, gdy pracowalem w najwiekszej polskiej firmie branzy reklamy wewnatzrnej czyli willson&brown. w firmie tej znajodwaly sie wowczas dwa plotery frezujace o polu pracy wlasnie 1000x2000 i oba byly skrecone z profili aluminiowych ...
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 23:50 przez kostner, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni 

-
- Kontakt:
ah, przepraszam, slowa te napisal inny uztkownik,olo_3 pisze:tak właśnie czytasz ze zrozumieniem.DZIKUS pisze:to wlasnie olo_3 - moj najwiekszy oponent w tym watku, zarzucil mi owo "psucie rynku",
Proszę mi zacytować te słowa
tak czy owak, cieszy mnie to, ze w wszystkich moich wywodow wreszcie sobie znalazles jeden pukcik, ktory mogles z powodzeniem podwazyc

[ Dodano: 2006-12-16, 23:52 ]
kostner pisze:a co to ma wspolnego z budowa ploteroow ?? To teraz robienie plikoow w Corelu na ploter wystarcza zeby umiec go zbudowac ??Super. Po drugie to psiales cos o budowie plotera stalowego - i w tym kontekscie jest rozmowa poniewaz konstrukcja stalowa pociaga za soba pewne standardy ktoorych sie przeskoczyc nie da poprostu. Z profili alu sam buduje mala zabawke aktualnie i jestem z materialu i wyniku zadowolony. Zaprojektowalem nawet maszyne cos kolo 2500 x 1200 ale jak policzylem ugiecia na profilach to sie za glowe zlapalem. Wiec zdecyduj sie w koncu o co ci chodzi i jak ten ploter budujesz z profili alu czy stali bo to jest zasadnicza roznica.DZIKUS pisze: czytajac to wszystko nie moge sie oprzec wrazeniu, ze w zyciu na oczy nie widziales plotera frezujacego, w przeciwienstwie do mnie, bo apre lat temu robilem na to pliki w correlu, gdy pracowalem w najwiekszej polskiej firmie branzy reklamy wewnatzrnej czyli willson&brown. w firmie tej znajodwaly sie wowczas dwa plotery frezujace o polu pracy wlasnie 1000x2000 i oba byly skrecone z profili aluminiowych ...
oczywiscie, ze nie ma to nci wspolnego z budowa ploterow frezujacyh, napsialem o tym jedynie po to, aby uswiadomic koledze, ze nawet na sensownie zaprojektowanym ploterze skreconym z aluminiowych profili da sie uzyskiwac dobre osiagi w pracy do ktorej ta masyzna zostala przewidziana.
wspominasz cos o "pewnych standardach" ktore jak rozumiem, wg. ciebie maja wystepowac tylko w ploterze wykonanym ze stali, czy moglbys laskawie szerzej opisac to dosc enigamtycznie przedstawione zagadnienie?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Posty w temacie: 9
Za duzo naczytales sie ksiazek dla akwizytoroowSzopler pisze:Brawo Dziku!

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni