Ploter frez. do 25 000 PLN pole robozce 1500x2000???

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: olo_3 » 16 gru 2006, 10:15

DZIKUS,

Dobra wygrałeś, poddaje się.

Zrób dobry ciężki ploter, za 25k pln, mając na uwadze silniki krokowe 3Nm, i fakt ze mimo pola pracy 2x1,6m nie można frezować takich obszarów, i jeszcze wiele innych (jak sam piszesz, to nie do tego maszyna). Argumentacja ze kos robi cos z aluminium i płyty wiórowej jest nie do przyjęcia i wynika z tego prosty wniosek ze o robocie nie masz pojęcia pisząc takie rzeczy, a już na pewno o tym jak to powinno być zrobione.

Życzę z całego serca powodzenia i chętnie pooglądam Twój produkt. Pomyśl czasami, ze niektórzy wracają ,a Ty dopiero tam idziesz.
Na moje pytania o dokładność, szybkość, i dokładność obróbki do tej pory nie odpowiedziałeś.

Dla Twojej informacji:
Dlatego, ze czytam ze zrozumiem i posiadam pewien bagaż życiowych doświadczeń, powtarzam po raz kolejny, ze za 25k nie idzie wykonać plotera, a jedynie prowizorkę jaka masz na myśli.

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 gru 2006, 17:06

olo_3 pisze:DZIKUS,

Dobra wygrałeś, poddaje się.

Zrób dobry ciężki ploter, za 25k pln, mając na uwadze silniki krokowe 3Nm, i fakt ze mimo pola pracy 2x1,6m nie można frezować takich obszarów, i jeszcze wiele innych (jak sam piszesz, to nie do tego maszyna). Argumentacja ze kos robi cos z aluminium i płyty wiórowej jest nie do przyjęcia i wynika z tego prosty wniosek ze o robocie nie masz pojęcia pisząc takie rzeczy, a już na pewno o tym jak to powinno być zrobione.
czytajac to wszystko nie moge sie oprzec wrazeniu, ze w zyciu na oczy nie widziales plotera frezujacego, w przeciwienstwie do mnie, bo apre lat temu robilem na to pliki w correlu, gdy pracowalem w najwiekszej polskiej firmie branzy reklamy wewnatzrnej czyli willson&brown. w firmie tej znajodwaly sie wowczas dwa plotery frezujace o polu pracy wlasnie 1000x2000 i oba byly skrecone z profili aluminiowych i wiele razy zdazalo sie, ze szla na nich robota na 3 zmiany I DZIALALY I ZARABIALY NA FIRME. tak wiec ja, ajko praktyk czytajc twoje bzdury moge jednoznacnzie stwierdzic, ze to wlasnie ty nie masz pojecia o tej robocie, skoro usilujesz mi wmowic, ze ploter frezujacy ma byc rownie masywny jak piecdziesiecioletnia strugarka bramowa poreby i wyposazony w sruby kulowe, cytuje" o pzrekroju "przynajmniej 50mm" co nawet stoi w sprzecznosci z tym, co lduzie maja w swoich amszynach na tym forum. dla twojej widzey moge ci powiedzec, ze bralem pod uwage sruby 25x10 a miedzy silnikiem a sruba dac wieksze przelozenei, po to, by nie musiala ona pracowac na zbyt duzych obrotach.
olo_3 pisze: Życzę z całego serca powodzenia i chętnie pooglądam Twój produkt. Pomyśl czasami, ze niektórzy wracają ,a Ty dopiero tam idziesz.
Na moje pytania o dokładność, szybkość, i dokładność obróbki do tej pory nie odpowiedziałeś.
nie moj drogi, ty mi z calego serca zyczysz wlasnie porazki i widac po jadzie saczacym sie z twoich przemadrzalych, oderwanych od rzeczywsitosci postow. proponuje zdjac przyciasny beret, abys byl w stanie w swojej glowie przetworzyc prosty komunikat: JA MOWIE O PLOTERZE FREZUJACYM 2.5D DO MATERIALOW LATWOSKRAWALNYCH, TY MOWISZ O DOKLADNEJ MASZYNIE DO OBROBKI 3D STALI.
a co do twojego pytania odnosnie dokaldnosci, sztywnosci i szybkosci to po konsultacji z kolega moge odpoweidzec: ruchy nastawcze 1200-1500, ruchy robocze w spienionym pcv jakies 800 przy frezie 3mm. dokladnosc obrobki typowa dla takich amszyn, czyli dziesiate czesci mm na calej dlugosci przesuwu.
olo_3 pisze: Dla Twojej informacji:
Dlatego, ze czytam ze zrozumiem i posiadam pewien bagaż życiowych doświadczeń, powtarzam po raz kolejny, ze za 25k nie idzie wykonać plotera, a jedynie prowizorkę jaka masz na myśli.
dlatego, ze wspolnie z kolega posiadamy "pewien bagaz" konstrukcyjnych doswiadczen, powtarzam po raz kolejny, ze za 25000 netto oplaca sie nam wykonac i sprzedac ploter frezujacy o polu pracy 1000x2000x200mm. nazwyanie prowizorka, czegos czego nawet projektu nie widziales, czegos, czego nawet wizji nie przedstawilem jest zwyklym chamstwem
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

Szopler
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Szopler » 16 gru 2006, 17:50

Brawo Dziku!
Choć niedługo koledzy zapewne oskarżą Cię o tzw. psucie rynku (już ktoś coś o tym wspominał na początku). Bo o ile łatwiej jest sprzedawać coś z gigantyczną marżą niż sprzedawać dużo z marżą minimalną...
Ale niektórzy chyba nie znają, albo nie chcą znać powiedzonka, że
cyt. "Biznes robi się na obrocie a nie na (wysokich) cenach produktów"...
Jeśli udowodnisz, że jesteś w stanie zrobić dobry ploter za małe pieniądze to na pewno znajdą się klienci na następne i tym samym interes się rozwinie. A jak zrobisz badziew i sprzedzasz za grubą kasę to nikt więcej do Ciebie nie przyjdzie.
Ot dobór naturalny rynku...

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 16 gru 2006, 23:33

DZIKUS,
Jak wcześniej pisałem nie zamierza się z Tobą klocic, czy obrzucać obelgami. Jeśli to właśnie jest poziom twojej polemiki to proponuje udać się na podmiejski bazar – tam spotkasz godnych przeciwników.

Jeśli nie jesteś na tyle elastyczny by pojąc co do Ciebie pisze, wybuduj sobie maszynę z materiałów o jakich wspominasz, pomierz, posprawdzaj, testuj – wtedy wciągniesz wnioski na własnych błędach.

Twoje wnioski wyciągnięte z moich wypowiedzi są dalekie od ich meritum.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 23:35 przez olo_3, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 gru 2006, 23:35

Szopler pisze:Brawo Dziku!
Choć niedługo koledzy zapewne oskarżą Cię o tzw. psucie rynku (już ktoś coś o tym wspominał na początku).
to wlasnie olo_3 - moj najwiekszy oponent w tym watku, zarzucil mi owo "psucie rynku", co nawet po wykluczeniu spiskowych teorii, ze sam z tego rynku czerpie korzysci zdaje sie byc dosc zastanawiajace. zwlaszcza, ze caly czas mi tutaj szafuje niesamowitymi wrecz problemami konstrukcyjnymi i technologicznymi, zupelnie tak, jakbysmy dewagowali na temat budowy 5osiowego centrum obrobkowego :/
-nie, nie jesteś synu

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 16 gru 2006, 23:38

DZIKUS pisze:to wlasnie olo_3 - moj najwiekszy oponent w tym watku, zarzucil mi owo "psucie rynku",
tak właśnie czytasz ze zrozumieniem.

Proszę mi zacytować te słowa

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 gru 2006, 23:45

olo_3 pisze:DZIKUS,
Jak wcześniej pisałem nie zamierza się z Tobą klocic, czy obrzucać obelgami. Jeśli to właśnie jest poziom twojej polemiki to proponuje udać się na podmiejski bazar – tam spotkasz godnych przeciwników.
gosciu, to wlasnie poziom twojej polemiki jest beznadziejny i nijak sie ma do meritum porusznaego tutaj problemu, czyli budowy plotera frezujacego. gadasz bzdury o potrzebie stosowania srub kulowych srednicy mojej reki, wykazujesz koniecznosc stosowania superdokladnych prowadnic (co by sugerowalo, ze przy maszynach malych mozna juz uzywac mniej dokladnych?), wykluczasz stosowanie POWSZECHNIE STOSOWANYCH w takich maszynach silnikow krokowych, rzadasz wykonania badan kontrolnych wraz z protokolem pomiarowym, i co ciekawe w ogole nie zwracasz uwagi na podawane przeze mnie argumenty, choc ja wlasciwie wszystkie przez ciebie przytoczone wielokrotnie podwazylem.

a teraz dla wyluzowania proponuje poprzegladac tematy o duzych, lub niewiele mneijszych ploterach frezujacych, zobaczysz jakeij dlugosci sa wnicjh sruby, jakie sa silniki i jakie rzeczyw3iste predkosci ludzie na tym osiagaja. i co najwazniejsze, zorientujesz sie, ze maszyny te kosztowaly ich zwykle kilkanascie tysiecy, co daje jeszcze wystarczajacy zapas kasy na zrobienie sztywniejszej i dokaldniejszej konstrukcji, slowem lepszej maszyny.
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: kostner » 16 gru 2006, 23:48

DZIKUS pisze: czytajac to wszystko nie moge sie oprzec wrazeniu, ze w zyciu na oczy nie widziales plotera frezujacego, w przeciwienstwie do mnie, bo apre lat temu robilem na to pliki w correlu, gdy pracowalem w najwiekszej polskiej firmie branzy reklamy wewnatzrnej czyli willson&brown. w firmie tej znajodwaly sie wowczas dwa plotery frezujace o polu pracy wlasnie 1000x2000 i oba byly skrecone z profili aluminiowych ...
a co to ma wspolnego z budowa ploteroow ?? To teraz robienie plikoow w Corelu na ploter wystarcza zeby umiec go zbudowac ??Super. Po drugie to psiales cos o budowie plotera stalowego - i w tym kontekscie jest rozmowa poniewaz konstrukcja stalowa pociaga za soba pewne standardy ktoorych sie przeskoczyc nie da poprostu. Z profili alu sam buduje mala zabawke aktualnie i jestem z materialu i wyniku zadowolony. Zaprojektowalem nawet maszyne cos kolo 2500 x 1200 ale jak policzylem ugiecia na profilach to sie za glowe zlapalem. Wiec zdecyduj sie w koncu o co ci chodzi i jak ten ploter budujesz z profili alu czy stali bo to jest zasadnicza roznica.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2006, 23:50 przez kostner, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 gru 2006, 23:49

olo_3 pisze:
DZIKUS pisze:to wlasnie olo_3 - moj najwiekszy oponent w tym watku, zarzucil mi owo "psucie rynku",
tak właśnie czytasz ze zrozumieniem.

Proszę mi zacytować te słowa
ah, przepraszam, slowa te napisal inny uztkownik,

tak czy owak, cieszy mnie to, ze w wszystkich moich wywodow wreszcie sobie znalazles jeden pukcik, ktory mogles z powodzeniem podwazyc :grin:

[ Dodano: 2006-12-16, 23:52 ]
kostner pisze:
DZIKUS pisze: czytajac to wszystko nie moge sie oprzec wrazeniu, ze w zyciu na oczy nie widziales plotera frezujacego, w przeciwienstwie do mnie, bo apre lat temu robilem na to pliki w correlu, gdy pracowalem w najwiekszej polskiej firmie branzy reklamy wewnatzrnej czyli willson&brown. w firmie tej znajodwaly sie wowczas dwa plotery frezujace o polu pracy wlasnie 1000x2000 i oba byly skrecone z profili aluminiowych ...
a co to ma wspolnego z budowa ploteroow ?? To teraz robienie plikoow w Corelu na ploter wystarcza zeby umiec go zbudowac ??Super. Po drugie to psiales cos o budowie plotera stalowego - i w tym kontekscie jest rozmowa poniewaz konstrukcja stalowa pociaga za soba pewne standardy ktoorych sie przeskoczyc nie da poprostu. Z profili alu sam buduje mala zabawke aktualnie i jestem z materialu i wyniku zadowolony. Zaprojektowalem nawet maszyne cos kolo 2500 x 1200 ale jak policzylem ugiecia na profilach to sie za glowe zlapalem. Wiec zdecyduj sie w koncu o co ci chodzi i jak ten ploter budujesz z profili alu czy stali bo to jest zasadnicza roznica.

oczywiscie, ze nie ma to nci wspolnego z budowa ploterow frezujacyh, napsialem o tym jedynie po to, aby uswiadomic koledze, ze nawet na sensownie zaprojektowanym ploterze skreconym z aluminiowych profili da sie uzyskiwac dobre osiagi w pracy do ktorej ta masyzna zostala przewidziana.
wspominasz cos o "pewnych standardach" ktore jak rozumiem, wg. ciebie maja wystepowac tylko w ploterze wykonanym ze stali, czy moglbys laskawie szerzej opisac to dosc enigamtycznie przedstawione zagadnienie?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: kostner » 16 gru 2006, 23:55

Szopler pisze:Brawo Dziku!
Choć niedługo koledzy zapewne oskarżą Cię o tzw. psucie rynku (już ktoś coś o tym wspominał na początku). Bo o ile łatwiej jest sprzedawać coś z gigantyczną marżą niż sprzedawać dużo z marżą minimalną...
Ale niektórzy chyba nie znają, albo nie chcą znać powiedzonka, że
cyt. "Biznes robi się na obrocie a nie na (wysokich) cenach produktów"...
Jeśli udowodnisz, że jesteś w stanie zrobić dobry ploter za małe pieniądze to na pewno znajdą się klienci na następne i tym samym interes się rozwinie. A jak zrobisz badziew i sprzedzasz za grubą kasę to nikt więcej do Ciebie nie przyjdzie.
Ot dobór naturalny rynku...
Za duzo naczytales sie ksiazek dla akwizytoroow :) Z Twojej wypowiedzi wynika ze za duze pieniadze to trzeba od razu badziew zbudowac :) troche bez sensu. Moim celem w tym temacie jest przedstawienie pewnego standardu budowy plotera stalowego a nie klotnia z dzikusem.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”