frezarka kompletnego laika

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
LukasPietruszka
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 9

frezarka kompletnego laika

Post napisał: LukasPietruszka » 16 gru 2006, 11:10

witam!

to mój drugi post a już wiem że bede budował frezarke..... Ta która chiałem kupić okazała sie tym czym jest w rzeczywistości -czyli chinczykiem który rozpadł by mi sie po paru uzyciach.
(rolstal z allegro za 1600zł)

(napisałem w topicu "frezarka z allegro" do czego mi jest potrzebna)

do rzeczy:

moja frezarka będzie sterowana ręcznie- niestety nie CNC- to mnie przerasta narazie...

do budowy uzyje:
kantówki, deseki bukowej, płyty meblowej.
na prowadnice chciałbym uzyć pręta metalowego dostępnego na metry w sklepie lub rury metalowej fi 20
do napędu uzyje preta gwintowanego o mozliwie dużym skoku gwintu.
moim wrzecionem będzie frezarka BOSCH POW1100

w zasadzie chodzi o zbudowanie ruchomego stolu i ruchomej kolumny na której bedzie podziałka. wszystko musi być w dośc precyzyjne. (granica błedu frezu moze sięgac ok 1-2mm)

jak widać to co chcę zbudować nie nalezy do cudów swiata jednak korzystając z tego forum postaram sie zrobic z tego urządzenie uzyteczne.
O postepie mojego majsterkowania bede informował na bierząco. :)

i sorka za laicyzm- to moja pierwsza tego typu praca w życiu. (nawet moje wykształcenie i osobowosc to przeciwienstwo tej dziedziny)

pozdrawiam serdeczenie
PS może macie jakies rady :)

"lepszy jeden dzwięk drobny ale miodny"

Tagi:

Awatar użytkownika

kot1979
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: kot1979 » 16 gru 2006, 12:26

dostosuj projekt tak by kiedys podlaczyc silniki krokowe:) to naprawde nie jest ciezkie by miec sterowanie z komputera. Wiele projektow sterownikow mozna kupic gotowe za nie duze pieniadze . Na tym forum jest kilka osob , ktore chetnie ci pomoga i powiedza jak to uruchomic. Studiow nie trzeba konczyc by zrobic elektornike:)
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl

Misiu15go
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Misiu15go » 16 gru 2006, 12:59

Z tego co widze nie masz pojecia o budowie maszyn wiec najlepszym wyjsciem bedzie kupno tego rolstala z allegro bo bedzie to lepsza maszyna niz ta ktora masz zamiar zbudowac. Napewno jej dokładnosc bedzie wieksza niz 1-2mm no i bedzie frezowac w metalu a twoja super maszynka z "deski bukowej" nie

Autor tematu
LukasPietruszka

Post napisał: LukasPietruszka » 16 gru 2006, 14:35

hej!

nie zalezy mi na frezowaniu w metalu.....

tylko i wyłącznie w drewnie i to miekkim (orzech, machon miekki) bo dorabiam kolby do karabinów.

zamierzam zrobic poprostu duzą dośc precyzyjną skrzynię ruchomą nad którą bedzie wrzeciono.

maszyna z allegro to lipa- wiem bo dowiedziałem sie tutaj ze to nic innego jak wiertarka chińska stołowa ale ze stołem krzyżowym...

mam chinską wiertarkę kolumnową z castoramy- zapłaciłem 200zł. Ma 2 miesiące i luzy takie że wycina ładne jaja zamiast otwórów okragłych :)

moje frezowanie bedzie w głównej mierze wzdłuzne (frezy pod system broni) dlatego najbardziej ważny jest posów wzdłuz osi.

własnie zakupiłem prowadnice (rura bezszwowa)
a także śruby napędowe po (1mx16mm pójdzie na prezycyjny posów pionowy wrzeciona)
i 1mx20mm na posów wzdłóżny całego stołu.

z tego co widze nie jest trudne.... kwestia dobrego zawieszenia na prowadnicach.
heheheh coś wymysle.... twórczy jestem :D

PS hehehe jestem studentme wydziału humanistycznego a konkretnie edukacji medialnej i informatycznej- napewno wiec bede myslał o sterowaniu kompem !! :D :D

w poniedziałek jade po elementy drewniane i zabieram sie do skręcania :)
aaaa no i jeszcze jedno- ta frezarka boscha z tego co widze jest tak samo silna jak najsilniejsze elektrowrzeciono oferowane w akcesoriach CNC. Napewno sie nada.

pozdrawiam

Awatar użytkownika

gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: gaspar » 16 gru 2006, 14:40

aaaa no i jeszcze jedno- ta frezarka boscha z tego co widze jest tak samo silna jak najsilniejsze elektrowrzeciono oferowane w akcesoriach CNC. Napewno sie nada.
Ale po za mocą wrzeciona warto uwzględnić jego bicie, a także po jakim czasie łożyska będą do wymiany...

Zachęcam do budowy frezarki CNC, nie jest to takie skomplikowane.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 17 gru 2006, 10:30

LukasPietruszka pisze:mam chinską wiertarkę kolumnową z castoramy- zapłaciłem 200zł. Ma 2 miesiące i luzy takie że wycina ładne jaja zamiast otwórów okragłych
a tego sie można się było spodziewać większość tych maChinek takie dolegliwości posiada a co gorsze ciężko je jest wyeliminować ...
LukasPietruszka pisze:heheheh coś wymysle.... twórczy jestem
może być ciekawie :razz:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Autor tematu
LukasPietruszka

Post napisał: LukasPietruszka » 17 gru 2006, 11:13

hej!

coprawda czytam forum i już wiem ze do budowy nadaje się MDF jednak może wiecie jakie inne materiały sie także nadają i jak sie fachowo nazywają....

wiem ze aluminium ze MDF i płyta meblowa ale nie znam fachowych nazw takich elementów :oops: :oops: :oops:
tzn czy to sie nazywa profile aluminiowe ? albo panele MDF?

w markecie typu castorama widziałem takie płyty- zrobione z takich posklejanych wiórów coś jak płyta pilśniowa tylko że większa gradacja. Nie mam pojęcia jak to sie nazywa...

czy sklejka także sie nadaje?

ciekawe co wychodzi najtaniej...

poza tym zaznaczam że maszyna będzie stała w garazu gdzie jest dość wilgotno.. podejzewam że mdf szybko nałapie wyboczeń...
Moze najlepiej zastosować zwykłe drewno- deski.

mam także pytanie jak połączyć bloczek stolika ze śrubą napędową.
czy są nakrętki które mają jakis kołniez na srubki?

przepraszma- nawet nie mogę nazwać pewnych rzeczy- poprostu zaczynam od poziomu noworodka :) no prawie....

pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 17 gru 2006, 11:35

LukasPietruszka pisze:mam także pytanie jak połączyć bloczek stolika ze śrubą napędową.
czy są nakrętki które mają jakis kołniez na srubki?
ja wprasowałem nakrętki w obudowy a potem przykreciłem do całej podbudowy osi Y....
Załączniki
osY.jpg
osY.jpg (188.65 KiB) Przejrzano 13745 razy
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

Awatar użytkownika

kuba_mysluk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: kuba_mysluk » 17 gru 2006, 11:55

Cześć,

Lukas - Ty jesteś pewny że potrzebujesz frezarki??? Raczej wygooglaj sobie "copy carver" a w szczególności odwiedź stronę http://www.wood-carver.com/moregunstock.html - tam znajdziesz zdjęcia fajnej maszynki do replikacji kolb.

CNC w Twiom przypadku to raczej będzie potrzebowało więcej niż 3 osie, a "zwykła" frezarka nie poradzi sobie z tymi wszystkimi krzywiznami.
Ja robie śmigła - i na bazie zdjęć z w/w stronki skonstruowałem sobie kopiarkę do śmigieł. Jako głowicę wrzuciłem Boscha CGS27, oś poprzeczna to wałek szlifowany i zespół łożysk podłużnych z cnc.info.
frezuje: płaszczyzny czubkiem freza kulistego 16mm, resztę kulką 8 mm, głównie twarde liściaste - buk, jesion, etc. Dokładność odwzorowania - na poziomie 0,5mm- przy wolnym i ostrożnym frezowaniu. Jak przycisnę - to frez 16mm potrafi wyskoczyć z zacisku (8mm trzonek) i zniszczyć frezowany element...

Mam kolegów którzy sa rekonstruktorami jednostek wojskowych z II wojny - oni mnie strasznie męczą o kolby do karabinów - więc myśle o doposażeniu mojej kopiarki o oś obrotową - do kopiowania tego typu przedmiotów.

Jakbyś był w okolicach Warszawki - to mogę Ci pokazać jak to działa. Mogę też wrzucić zdjęcia do galerii jeśli chcesz.

pozdrawia

Kuba

Misiu15go

Post napisał: Misiu15go » 17 gru 2006, 12:07

kuba_mysluk pisze:Cześć,

Lukas - Ty jesteś pewny że potrzebujesz frezarki??? Raczej wygooglaj sobie "copy carver" a w szczególności odwiedź stronę http://www.wood-carver.com/moregunstock.html - tam znajdziesz zdjęcia fajnej maszynki do replikacji kolb.

CNC w Twiom przypadku to raczej będzie potrzebowało więcej niż 3 osie, a "zwykła" frezarka nie poradzi sobie z tymi wszystkimi krzywiznami.
Ja robie śmigła - i na bazie zdjęć z w/w stronki skonstruowałem sobie kopiarkę do śmigieł. Jako głowicę wrzuciłem Boscha CGS27, oś poprzeczna to wałek szlifowany i zespół łożysk podłużnych z cnc.info.
frezuje: płaszczyzny czubkiem freza kulistego 16mm, resztę kulką 8 mm, głównie twarde liściaste - buk, jesion, etc. Dokładność odwzorowania - na poziomie 0,5mm- przy wolnym i ostrożnym frezowaniu. Jak przycisnę - to frez 16mm potrafi wyskoczyć z zacisku (8mm trzonek) i zniszczyć frezowany element...

Mam kolegów którzy sa rekonstruktorami jednostek wojskowych z II wojny - oni mnie strasznie męczą o kolby do karabinów - więc myśle o doposażeniu mojej kopiarki o oś obrotową - do kopiowania tego typu przedmiotów.

Jakbyś był w okolicach Warszawki - to mogę Ci pokazać jak to działa. Mogę też wrzucić zdjęcia do galerii jeśli chcesz.

pozdrawia

Kuba
Nie poradzi sobie z wszystkimi krzywiznami to jest pewne a jesli kolega Lukas zakłada dokładnosc 1-2mm to ta kolba bedzie wygladac beznadziejnie...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”