Ploter frez. do 25 000 PLN pole robozce 1500x2000???

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: olo_3 » 15 gru 2006, 17:43

DZIKUS pisze:za 25 000 bylbym sklonny taki ploter zbudowac
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Wytłumacz mi proszę jakie chcesz tam założyć prowadnice, śruby napędowe, łożyskowanie, wrzeciono, napędy i sterowanie aby zmieścić się w tej kwocie. Jak planujesz uzyskać dokładność i prędkość ???
Czym chcesz taki gabaryt obrabiać i z jaka dokładnością ???

Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Tagi:

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 27
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 15 gru 2006, 18:17

olo_3 pisze:
DZIKUS pisze:za 25 000 bylbym sklonny taki ploter zbudowac
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Wytłumacz mi proszę jakie chcesz tam założyć prowadnice, śruby napędowe, łożyskowanie, wrzeciono, napędy i sterowanie aby zmieścić się w tej kwocie. Jak planujesz uzyskać dokładność i prędkość ???
Czym chcesz taki gabaryt obrabiać i z jaka dokładnością ???

25 000 netto, jak bys sie nie domyslil, cena raczej bez wrzeciona choc to bym jeszcze musial policzyc dokaldnie. tak czy owak prowadnice i sruby oczywisce toczne, silniki krokowe.
poza tym jest to cena bardzo mocno promocyjna - z minimalnym zyskeim. majac gotowa tak duza maszyne bez problemu znajdziemy klientow na nastepne, wowczas za oplacalna juz dla nas kwote.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: kostner » 15 gru 2006, 18:52

no czyli za te 25000 robisz expeyment - czy sie uda zbudowac oraz jak to sie wogoole buduje. Moim zdaniem te 25 tys ledwo starczy na materialy i oplacenie podwykonawcoow. A tak na marginesie z Twojej wypowiedzi nie wynikalo ze te 25tys to kwota netto.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 15 gru 2006, 19:41

kostner,
ja myślę ze nie starczy, i myślę, ze Ty o tym doskonale wiesz :wink:

W maszynie o takich gabarytach śrubek 16 już się nie stosuje podobnie jak prowadnic 15 itd.... można by długo.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 15 gru 2006, 20:04

Wszystko jasne ale za te 25tys mozna bez problemu dobrac komponenty pozwalajace na bezawaryjna prace. To ma byc ploter do pcv max do drewna a nie do stali hartowanej. Ale tak jak napisales mozna by dlugo na ten temat :)

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 15 gru 2006, 22:43

w poscie w ktorym napisalem cene, napisalem, ze wystawimy fakture vat, jesli nie wiecie, to was informuje, ze prawie wszystkei firmy operuja cenami netto. co do kosztow, to nie rozumiem czym sie tak martwicie, w koncu to nasz problem jak sie wyrobimy w takiej kwocie. i podkreslam, ze dziala ze mna czlowiek, ktory swoja maszyne zbudowal juz dawno temu, obecnie jest w trakcie budowy wycinarki laserowej o podobnie duzym obszarze roboczym - TAK WIEC NIE JEST TO "EKSPERYMENT", zwlaszcza, ze na koniec klient decyduje czy maszyna spelnia jego poczatkowe wymagania i albo ja zabiera, albo nie.
no i na zkonczenie jeszcze dwie sprawy: jest napisane jak byk, ze chodzi o ploter frezujacy do materialow latwoobrabialnych (gora do aluminium, ktore jak wiem z autopsji da sie frezowac nawet na ploterze skreconym z profili), wiec nie wiem jaki klopt w tym widzicie, bo ja oprocz niewygodnego transportu to zadnego.

[ Dodano: 2006-12-15, 22:50 ]
zapomnaielm dodac najwazneijsza rzecz: czlowiek o ktorym mowie ma swoj wlasny aprk maszynowy, tzn. kilka tokarek,frezarek, wiertarki 9/w tym duze promieniowe), gietarke hydrauliczna, strugarke pily itd. mam nadzieje, ze ta informacja wyjasnilem, na czym tniemy koszty - na robocie, poniewaz sami ja odwalamy prawie w calosci.
-nie, nie jesteś synu

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 15 gru 2006, 23:28

Np na Allegro tez wiekszosc sprzedajacych pisze wystawiamy faktury VAt. I co oznacza to ze cena wylicytowana to cena netto ?? Nie - to oznacza ze za towar otrzymasz dowood sprzedazy i tak zostala zrozumiana twoja wypowiedz. Argument ze ploter ma byc do max alu jest nietrafiony bo jakies minimalne standardy musisz zachowac inaczej nie spelnisz zalozen. Czy twooj znajomy buduje laser czy ma park maszynowy na najwyzszym poziomie nie ma wiekszego znaczenia bo na podstawowe elementy przy tej wielkosci maszyny wydasz calosc zaplanowanego budzetu.

Jezeli chcesz budowac ten ploter ze stali musisz dac ruchoma brame - czyli konstrukcja podstawy musi byc pospawana i obrobiona z jednego mocowania - tak powinno byc, belka osi X to samo. A zdajesz sobie na pewno sprawe ze nie sa to male elementy. Jezeli twoj znajomy ma park maszynowy na ktorym jest w stanie to wykonac to tylko pogratulowac znajomego :). Ale robocizna to nie tylko twoj czas spedzony przy maszynie ale rowniez prad, amortyzacja, frezy itd. I wtedy to budzet grubo przekroczony. Jezeli na tym ploterze nie zarobicie to wtedy:
1) Swieta za pasem widocznie jestescie Sw. Mikolaje :)
2) Traktujecie ta maszyne jako egzemplarz prototypowy dzialu badawczego i strate na nim ksiegujecie po stronie zysku doswiadczenia

W przeciwnym wypadku to zamierzacie przyoszczedzic grubo na komponentach lub zbudowac ta maszyne na wzoor pierwszej maszyny bartusia - czyli bez bazowania powierzchni pod prowadnice.
Zaraz uslysze ze mnie to c... obchodzi jak ja chcesz budowac itd ale napisalem ten wywood bo teoretycznie zamierzasz maszyne budowac na handel i takim podejsciem do sprawy psujesz poprostu rynek bo za niedlugo kazdy potencjalny klient bedzie myslal ze za 25000zl mozna zbudowac centrum obrobcze.

Czepiasz sie innych to dla odmiany ja sie poczepiam ciebie :)

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 gru 2006, 00:11

moj drogi, widze, ze nie mozesz przezyc, ze ktos jest w stanie zbudowac i sprzedac taka maszyne za taka kase. jesli chodzi o prak maszynowy to gdybym nei byl o niego spokojny, to bym sie nie porywal z motyka na slonce.
natomiast w kwestii wyceny roboty, to widze, ze usilujesz uczyc ojca dzieci robic, bo akurat tym sie zajmuje juz dluzszy czas i na tym polu wtopy nie jeszcze nigdy nie mialem. to czy maszyna bedzie dzialac i czy bedzie dokladna nie jest twoim problemem, tylko naszym, bo jesli cos z nia bedzie nie tak, to my z nia zostaniemy a nie ty.
dalsza rozmowe na ten temat uwazam za bezprzedmiotowa, chybam ze jestes zainteresowany kupnem takiej maszyny.

a jeszcze co do podawania przeze mnie ceny netto, to jzu pisalem, ze prawie wszystkei firmy tak robia, wiec nie wiem co mnei ma obchodzic allegro, na ktorym zreszta rowneiz jest to nagminne zjawisko:
http://allegro.pl/search.php?string=net ... ew=0&pay=0

3maj sie.
-nie, nie jesteś synu

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: olo_3 » 16 gru 2006, 01:22

DZIKUS pisze:widze, ze nie mozesz przezyc, ze ktos jest w stanie zbudowac i sprzedac taka maszyne za taka kase
Nie chciał bym się z Tobą sprzeczać – bo jak piszesz to nie mój interes – i słusznie.

Daj sobie powiedzieć ze nie zmieścisz się w kwocie 25tys – chyba ze mówimy o euro.

Aby wykonać solidny ploter trzymający geometrie na 2m musisz mieć frezarkę cnc z najwyższej polki która zagwarantuje dokładność do 3um, a wątpię aby Twój znajomy miał taka maszynę o takim polu pracy, wartość takiej maszyny to już kwoty liczone w setki tysięcy euro. Nie wspominając o robocie z jednego mocowana.

Aby pomierzyć taki ploter potrzebujesz protokół pomiarowy, wątpię aby Twój znajomy go miał (mogl wystawic).

Co do samych silników krokowych (!?) cóż to za pomysły montowania na 2m osi motoru który ani nie gwarantuje pozycjonowania ani prędkości, mając na uwadze ze konstrukcja ma być ciężka, motory musza być stosownie wielkie. Wiec tylko na nie wydasz około 6-8 tys pln, a sterowanie do nich 2x tyle (bo tu już nie mowa o 2Ai2f) wrzeciono chyba nie planujesz założyć elte bez flowniaka, 800W za 2k pln.
Sterowanie serwomotorami plus motory to wydatek ponad 3tys euro (takie 1-1,5Nm). Do tego dochodzą liniały za następne 3k euro (o tych przelotach).

Śruby i prowadnice, aby na 2m błąd był możliwie najmiesz nie możesz kupić najtańszych, jeśli os (nazwijmy ja Y-2m) ma być napędzana śrubami musza one mieć przekrój przynajmniej 50mm, aby nie obwisły, a i tak będą wpadać w drgania, zostaje tylko duży skok celem zmieszenia obrotów śruby, wtedy tracisz na dokładności, a w takim wypadku pozostają tylko najdroższe elementy w najlepszych klasach. To samo dotycz prowadnic.

Mogłyby wytknąć jeszcze wiele problemów konstrukcyjnych.

Wniosek jest taki za 25k pln możesz zrobić jedynie prowizorkę (jak jeden z kolegow).

Dziwie się Twoim słowa w których sens: skoro ploter ma frezować aluminium to nie musi być dobry - wyobraź sobie sytuacje: pa9, rowek 2000x40 głęboki na 100 jle ten ploter go będzie robił (?) skubajc po 0,1 w F 10 – bo szybciej nie dasz rady, albowiem okaże się ze zabrakło kilka cm, z winy gubienia kroków na odległości 2m

W jednym ktoś miał racje - porywasz się z motyka na słonce.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 16 gru 2006, 01:49

ludzie zejdzcie w koncu na ziemie, romawiamy o ploterze frezujacym a nie o "ultarprecyzjnej frezarko-grawerce" bedacej ziszczeniem fantazji naszego nieslawnego forumowego kolegi.
jesli ktos nie wie, co to jest ploter frezujacy, to niech rzuci okiem na allegro:
http://www.allegro.pl/search.php?string ... uj%C4%85cy
gdyby ktos mnie prosil o budowe frezarki o takim obszarze roboczym to bym sie nie podjal. kiedy mowimy o ploterze i to w dodatku do materialow miekkich to jest to temat duzo latwiejszy. zamiast usilowac zabic mnie kosztami, to moze w koncu ktorys z was siadze i policzy ile musze wydac (oczywiscie netto) na elektronike, sruby i prowadnice.
co do kwestii obrobki to chyba nie trzeba byc genuszem, aby wpasc na pomysl, ze nie mowimy o maszynie do frezowania aluminiowych meli wazacych po opol tony i majacych 20cm grubosci. domyslam sie, ze piszac o frezowaniu aluminium, autor ial na mysli albo wycinanki z blachy albo grawerowanie, w ostatecznosci male plaskorzezby. bo jesli chce na tym robic forme aluminiowa forme wtryskowa, albo chocby duza alumniowa forme do termoformowania to oczywiscie na maszynie za takei pieniadze jest to niemozliwe.

podsumowujac powtarzam moej slowa: zejdziecie na ziemie, ploter frezujacy to nie to samo co frezarka.

[ Dodano: 2006-12-16, 02:41 ]
olo_3 pisze:
DZIKUS pisze:widze, ze nie mozesz przezyc, ze ktos jest w stanie zbudowac i sprzedac taka maszyne za taka kase
Nie chciał bym się z Tobą sprzeczać – bo jak piszesz to nie mój interes – i słusznie.
dokaldnie, wiec radzie pamietac o tych slowach, zeby nie grzac atmosfery bez potrzeby
olo_3 pisze: Daj sobie powiedzieć ze nie zmieścisz się w kwocie 25tys – chyba ze mówimy o euro.
daj sobie powiedziec, ze ploterfy frezujace o takim obszarze obrobkowym oferowane przez inne polskie firmy zwykle kosztuja 20-50 000 ZŁOTYCH
olo_3 pisze: Aby wykonać solidny ploter trzymający geometrie na 2m musisz mieć frezarkę cnc z najwyższej polki która zagwarantuje dokładność do 3um, a wątpię aby Twój znajomy miał taka maszynę o takim polu pracy, wartość takiej maszyny to już kwoty liczone w setki tysięcy euro. Nie wspominając o robocie z jednego mocowana.
to bardzo interesujace, zwlaszcza jesli sie spojrzy na bardzo popularne konstrukcje ploterow w calosci skrecanych z profili aluminiowych
olo_3 pisze: Aby pomierzyć taki ploter potrzebujesz protokół pomiarowy, wątpię aby Twój znajomy go miał (mogl wystawic).
taaa, bez watpienia wszystkei firmy robiace plotery frezujace, ktorych glownym budulcem przewanie jest aluminium i plyta mdf szczegolna wage przykladaja do protokolu pomairowego. w najlepszym wypadku sprawdzaja cuzjnikeim jezdzacym po katowniku czy sa zachowane katy proste miedzy osiami i to wszystko. dokladnosc pozycjonowania wynika wprost z dokaldnosci zastosowanej sruby kulowej i przy takiej dlugosci przesuwu w skrajnym wypadku moze wchodzic w milimetry, choc przekonalem sie, ze producencio zwykel mieszcza sie w polowie, a nawet w 1/3 dekalrowanego przez siebie pola tolerancji, ktore dla typowych srub kulopwych walcowanych wynosi zwykle 0.05/300mm
olo_3 pisze: Co do samych silników krokowych (!?) cóż to za pomysły montowania na 2m osi motoru który ani nie gwarantuje pozycjonowania ani prędkości, mając na uwadze ze konstrukcja ma być ciężka, motory musza być stosownie wielkie. Wiec tylko na nie wydasz około 6-8 tys pln, a sterowanie do nich 2x tyle (bo tu już nie mowa o 2Ai2f) wrzeciono chyba nie planujesz założyć elte bez flowniaka, 800W za 2k pln.
Sterowanie serwomotorami plus motory to wydatek ponad 3tys euro (takie 1-1,5Nm). Do tego dochodzą liniały za następne 3k euro (o tych przelotach).
bralem pod uwage silniki krokowe ok 3Nm, mam nadzieje, ze zanim powiesz, ze powinny byc to serwa, sprawdzisz jakie napedy maja podobnej wielkosci plotery innych firm w przedziale cenowym do 40 000. jak juz wyzej napisalem, nei wliczylem w to wszystko wrzeciona, choc to jest kwestia wtorna.
olo_3 pisze: Śruby i prowadnice, aby na 2m błąd był możliwie najmiesz nie możesz kupić najtańszych, jeśli os (nazwijmy ja Y-2m) ma być napędzana śrubami musza one mieć przekrój przynajmniej 50mm, aby nie obwisły, a i tak będą wpadać w drgania, zostaje tylko duży skok celem zmieszenia obrotów śruby, wtedy tracisz na dokładności, a w takim wypadku pozostają tylko najdroższe elementy w najlepszych klasach. To samo dotycz prowadnic.
to jzu zaczyna sie robic komiczne, czytajac twoje uwagi caly czas mam wrazenie, ze obaj mowimy o budowie roznych amszyn - ja mowie o ploterze frezuacym do materialow miekkich, ty o superdokaldnej, pieciotonowej maszynie do obrobki stali ulepsznej cieplnie.
sruby kulowe o przekroju 50mm stosuje sie w kilkutonowych tokarkach cnc o dlugosci toczenia 2m (np maszyna z ktora mialem kiedys troche do czynienia: )a nie w ploterach frezujacyh

olo_3 pisze: Mogłyby wytknąć jeszcze wiele problemów konstrukcyjnych.

Wniosek jest taki za 25k pln możesz zrobić jedynie prowizorkę (jak jeden z kolegow).
to moze wytknij te ewentualne problemy, tylko pamietaj, ze caly czas mowimy o ploterze frezujacym, jakbys zapomnial jak to wyglada, to w kazdej chwili mozesz rzucic okiem na allegro. natomiast wspomniana przez ciebie prowizorka bartusa kosztowala go znacnzie mniej niz 25000, a przypomianm, ze kupe elemntow musial zlecic i za nie zaplacic. my je robimy sami.
olo_3 pisze: Dziwie się Twoim słowa w których sens: skoro ploter ma frezować aluminium to nie musi być dobry - wyobraź sobie sytuacje: pa9, rowek 2000x40 głęboki na 100 jle ten ploter go będzie robił (?) skubajc po 0,1 w F 10 – bo szybciej nie dasz rady, albowiem okaże się ze zabrakło kilka cm, z winy gubienia kroków na odległości 2m
chyba nie trzeba byc szczegolnei inteligentnym, ze przy relatywnie taniej maszynie majac na mysli frezowanie aluminium chodzi mi o robienei wycinanki w blachach a nie frezowanie tonowych klocow wkaldanych na ploter suwnica. plotery z ktorymi mialem do czynienia tylko takei zreczy robily w aluminium, bo nikt rozsadny nawet nie pomyslal o frezowaniu dwuemtrowych kanalkow glebokich na 100mm wrzecionem elte, do ktorego mozna zalozyc frez o srednicy nei wiekszej niz 8mm.
olo_3 pisze: W jednym ktoś miał racje - porywasz się z motyka na słonce.
gdybys czyatl ze zrozumieniem, to co bylo wyzej napisane, lub gdybys w ogole to czytal, to bys wiedzial, ze to to ja wspomnialem to przyslowie.
-nie, nie jesteś synu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”