Pomoc w wycenie.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

jarenio
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: jarenio » 13 gru 2012, 18:54

MlKl pisze:U znajomego w zeszłym tygodniu zapłaciłem 150 zł za dorobienie nakrętki na śrubę trapezową. Robił pół godziny.
Znajomy, nieznajomy, też podchodzę tak samo do ceny.
Inna sprawa, że jak znajomy to zastanę czasem i do nocy w firmie, jak musi być na wczoraj, a i pogadać czasami na spokojnie wtedy można :P

Pozdrawiam; Jarek

Autor tematu
uziuzi
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 3

Post napisał: uziuzi » 14 gru 2012, 00:22

helbis pisze:jak czytam 100 czy 200 zl to mam nadzieje że nie za cała robotę ?jeśli za jeden detal to będzie to cena promocyjna. A tak w ogóle to 10h w Aluminium trochę długo :???: jaka grubość blachy(wygląda na 15mm)? jak na moje oko to 4-5h pracy,głownie przemocowania(no chyba ,że dysponujsz bardzo dużym stołem)
wziąłbym 500-700 zł
Blacha niby 8 mm, a w zasadzie miała 8,4 mm. Zeszło dosyć długo bo to pierwsza robota.
Mocowanie na dwa razy z punktami bazowymi, ale wyszło naprawdę nieźle.
Sam program zajmował ok 4,5h.
Ciąłem frezem 3mm z zagłębieniem na jeden przejazd 0,4mm i prędkością 400mm/min.
Łącznie przebyta droga to ok 110m:)
Przy takim ustawieniu wszystko ładnie działało, ale na początku eksperymentowałem z prędkością i złamałem trzy frezy, stąd wydłużony czas całej pracy.

Klient z wykonania zadowolony, ostatecznie wziąłem 150zł za całość ze względu na to, że nie umawiałem się wcześniej na konkretną cenę, bo sam nie byłem całkiem świadomy nakładu pracy.

Jak się zaczyna to nie można szaleć z cenami, czasem jest się do tyłu, ale ma się kontakt.
Dodatkowym profitem jest doświadczenia, które zdobyłem i wiedzę praktyczną.
Przy kolejnym zleceniu będę potrafił trafniej wycenić usługę.

Pozdrawiam Kolegów i dzięki za pomoc.

czort
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: czort » 19 gru 2012, 19:54

Tak na przyszłość. W kontaktach z klientami dobrze jest ustalić cenę z góry (i tu lepiej przesadzić ) bo po wykonanej robocie "ojej, ja myślałem że to będzie za flaszkę " to standard (choć szczęśliwie coraz rzadszy). I pod tym względem chyba najgorsi są "samochodziarze " Przyjedzie taki BMW Xturbokosmos a gdy usłyszy "50zł"za godzinę pracy to nie wiadomo czy dzwonić po karetkę czy może jednak nie zejdzie na zawał. Zabawne, bo pod tym względem najlepsi są chyba rolnicy i to Ci najmniej pozorni :D.

Pozdrawiam

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 19 gru 2012, 21:10

czort pisze: I pod tym względem chyba najgorsi są "samochodziarze " Przyjedzie taki BMW Xturbokosmos a gdy usłyszy "50zł"za godzinę pracy to nie wiadomo czy dzwonić po karetkę czy może jednak nie zejdzie na zawał.
Pozdrawiam
Za to, jak pochodzi godzinę z kluczem kolo samochodu w serwisie np. Toyoty to bez mrugnięcia woła 200 :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”