Czy warto ...

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Zrubo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 12

Post napisał: Zrubo » 14 gru 2006, 16:37

JANNO1 pisze:to jest tak......
mozna np kupic w tej samej cenie nowego malucha i np okazjonalnie kilkuletniego mercedesa full wypas jak to mowia.
...kup malucha jak masz maly garaz lub nie stac Cie bedzie w przyszlosci na paliwo.
Janusz.
Własnie jeżeli zaczynać to od "nowego malucha" czy "starego mercedesa" , na początku tak jak pisałem będe zaczynał od drobnych elementów (obrazki w plexi, loga i takie inne duperele)mysle też o lustrach napewno z czasem przejde na wieksze gabaryty.
kostner pisze:Zrubo co do tematu rozwaz kupno uzywanego centrum lub jakiejs frezarki CNC.
w tej kwocie znajde własnie małe centra, tylko tak jak pisałem ppotrafie obsługiwac zwykłą frezarke, tokarke powiedzcie mi coś więcej o obsłudze CNC cięzko jest sie nauczyc ?

Wychodze z założenia że jezeli cos sie robi dobrze i ma sie ciekawe pomysły to i zbyt sie znajdzie ( początki wiadomo sprzedaz detaliczna allegro itp.) może ktos wie jak wygląda dzisiaj rynek na zapotrzebowania produktów z cnc (cięzko odszukać cokolwiek konkretnego)

JANNO1
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

warto:)

Post napisał: JANNO1 » 14 gru 2006, 20:03

..posluchaj,....
kup uzywana tokarka cnc i frezarka....
nauczysz sie to obslugiwac ....
w niedlugim czasie zbudujesz sobie takiego 'kimle' za 1/3 ceny....
Janusz

[ Dodano: 2006-12-14, 20:15 ]
a i zapomnialem dodac....
bedziesz nam robil ( ZA DOBRA RADA :))) )
sprzegla tansze niz u Piotra......
nakretki do trapezow tansze niz u Chaosow...
I najwazniejsze OPRAWY DO SPRZEGIEL za mniej niz 300 PLN ( biedny numerek:(((((((((( )

z powazaniem JANUSZ

Autor tematu
Zrubo

Post napisał: Zrubo » 14 gru 2006, 21:03

heh, ok trzymam za słowo ;)

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kostner » 14 gru 2006, 21:41

Hmmm widze Zrubo ze w zasadzie to masz tylko zbedne paredziesiat kola zl. Bo ani umiejetnosci ani celu a co gorsza koncepcji firmy. Z Twoich wypowiedzi wychodzi ze zabierasz sie za wlasna dzialnosc z du** strony. Sorry za mocne slowa. Ale wychodzi na to ze zarejstrujesz firme, kupisz maszyne(y) i bedziesz sie przez jakis dluzszy czas uczyl obslugiwac . Potem przyjdzie pierwsze zlecenie - nie podolasz lub zawalisz termin. Z kilkoma nastepnymi bedzie troche lepiej i sie zlecenia skoncza :) i w zasadzie bedziesz na minusie zarowno z kasa jak i doswiadczeniem. To jest najbardziej prawdopodobny scenariusz. Napisalem go poniewaz znam pare przypadkoow ktore sie tak skonczyly
i chcialbym zebys uniknal tego losu :) - tak wiec jest to rada z dobrego serca. Jezeli moge ci cos doradzic nim zalozysz firme i kupisz maszyny naucz sie obslugi maszyn CNC albo zatrudnij sie na okres proobny do jakiejs firmy albo idz na praktyke :) A przede wszystkim wymysl produkt lub zakres usloog poprostu skonkretyzuj to co chcesz robic i bedzie cool :) Trzymam kciuki i zycze powodzenia.
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Autor tematu
Zrubo

Post napisał: Zrubo » 14 gru 2006, 22:26

W zasadzie co do pewnych wątków to masz oracje, chodzi o umiejętności bo koncepcja działalnosci i pomysł na produkt jest tylko własnie obsługa...
Ale wychodzi na to ze zarejstrujesz firme, kupisz maszyne(y) i bedziesz sie przez jakis dluzszy czas uczyl obslugiwac . Potem przyjdzie pierwsze zlecenie

...tak, własciwie tak sobie to wyobrazałem, jedyne co mnie "przeraza" w tym planie to nauka obsługi tak jak pisałem z niepewnych zródeł podobno to nic trudnego

Co do praktyk hmm... z doświadczenia wiem ze kursy praktyki i inne szkolenia prywatne (w większosci dziedzin) dawaja mizerne efekty, "zajmijcie sie sobą, a ja wam zalicze temat" jedynie praca...
Z Twoich wypowiedzi wychodzi ze zabierasz sie za wlasna dzialnosc z du** strony. Sorry za mocne slowa.
Nie ma za co przpraszac, od tego chyba jest to forum kazdy głos pozytywny, "niepewny" czy negatywny jest ważny i zmusza do pewnych refleksji :)

Moze ktos kto obsługuje takie maszynu napisze jak długo sie uczył i czy to wiedza trudna do przyswojenia

Pozdrawiam

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Re: warto:)

Post napisał: numerek » 14 gru 2006, 22:29

JANNO1 pisze:..
I najwazniejsze OPRAWY DO SPRZEGIEL za mniej niz 300 PLN ( biedny numerek:(((((((((( )

z powazaniem JANUSZ
hmm ......... jakoś wydaje mi się zostalem wywołany do tablicy :) ale nie pamiętam tematu lekcji :?:

o co idzie z tymi oprawami sprzegiel ?

Awatar użytkownika

Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 7

Post napisał: Wodzu » 14 gru 2006, 22:44

Moze skoro znasz sie obecnie tylko na MAnualnych maszynach to własnie od takich powinienes zaczac??
Mowi sie bowiem ze maszyna numeryczna to tylko polowa kosztow, druga polowa sklada sie z wyposazenia- chocby w oprawki frezerskie.
W twoim przypadku od tego nalezalo by zaczac, bo: kasy masz wlasnie na manualne, zero umiejetnosci na CNC i nie wiesz co chesz robic wiec najlepiej przygotowac sie na wszystko.

A co do tego ze Niemcy maja zniesc okres ochronny to jest prawie pewniak, tak jak z jedonosobowymi firmami.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kostner » 14 gru 2006, 22:46

Kolejna rzecz o ktorej zapomnialem napisac w wypowiedzi poprzedniej, Jezeli kupisz Ploter obojetne jakiej firmy to musisz opanowac program sterujacy - a obecnie wiekszosc producentoow ma swoje autorskie oprogramowanie. Jezeli chodzi o centra obroobcze to sa to sterowania, ktore w sumie sa podobne do siebie w obsludze ale maja calkiem inna specyfike obslugi niz program komputerowy sterujacy ploterem. Nauczenie sie programowania nie stanowi wiekszego problemu dla kogos kto sie chce nauczyc. Podstawa to opanowanie kilku programoow komputerowych. Tzn CAD do rysowania detalu i CAM do przeksztalcenia rysunku tego detalu na jezyk zrozumialy dla maszyny. To wszystko - a moze az wszystko :)
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Awatar użytkownika

Wodzu
Posty w temacie: 7

Post napisał: Wodzu » 14 gru 2006, 22:50

Na razie nastaw sie na jaks proscizne- jak przetaczanie tarcz od hamulcow.
1. Poznasz rynek.
2. Poaznasz potencjalnych klientow.
3. Bedziesz wiedzial czy w twoim regionie wogole by to wypalilo, czy sa jacys lokalni odbiorcy, dostawcy materiałów tak żebyś nie musiał po kawałek alu jechac 250Km.

[ Dodano: 2006-12-14, 22:55 ]
"To wszystko - a moze az wszystko."
Kurcze troche tego duzo nie uwazasz- nie ze chce zniechecic kolege ale tak to bywa.
Nauka AutoCADa- proscizna
Nuka SolidEdga- proscizna
Nauka SprutCAMa- proscizna
Nauka obslugi maszyny- proscizna
A teraz podliczmy- zanim cos zdialasz to bedziesz juz praktycznie bankrutem :sad:

[ Dodano: 2006-12-14, 22:56 ]
Jescze nie zapomniej o tym ze musisz zarzadzac ta firma i rozliczyc sie ze wszystkiego wiec ja bym jednak zaczal od tych przekletych tarcz hamulcowych.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

Autor tematu
Zrubo

Post napisał: Zrubo » 14 gru 2006, 23:19

Wodzu pisze:Nuka SolidEdga- proscizna
zapomniałem napisać Solid Edge mam dość dobrze opanowany... co i tak nie zmienia faktu że wiele jeszcze przede mną... kurde im więcej o tym wszystkim mysle tym więcej nasuwa się wątpliwosci...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”