parametry fanuc 0-m poszukiwane
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
w zalaczniku zdjecie pulpitu prawie jak w F-16 
spakowane w orginalnym rozmiarze.
mam dokumentacje papierowa i te schematy sa opisane po chinsku "ich' znakami"

spakowane w orginalnym rozmiarze.
mam dokumentacje papierowa i te schematy sa opisane po chinsku "ich' znakami"
- Załączniki
-
- SAM_0851.rar
- (1.19 MiB) Pobrany 264 razy
-
- SAM_0851 male.JPG (105.92 KiB) Przejrzano 1488 razy
Codziennie uczę się czegoś nowego 
podziękowania dla wszystkich
Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Wygląda na to że na pulpicie nie ma żadnej sygnalizacji jaki bieg jest włączony.
Udało się coś sprawdzić w trybie MDI (pokrętło po lewej, położenie czwarte od lewej) ?
Skoro jest dokumentacja to proszę poszukać coś o kodach M40-M43 (lista kodów M - zawsze jest w instrukcji, powinno też coś być na schematach).
Udało się coś sprawdzić w trybie MDI (pokrętło po lewej, położenie czwarte od lewej) ?
Skoro jest dokumentacja to proszę poszukać coś o kodach M40-M43 (lista kodów M - zawsze jest w instrukcji, powinno też coś być na schematach).
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Pulpit mało mówi.
Jedyne co to zastanawiające to zadajnik kodu M powyżej klawisza "M CODE INPUT" np M61 może oznaczać niski bieg.
LED "NEUTRAL" w sekcji SPINDLE może sugerować posiadanie skrzyni biegów we wrzecienniku.
Są trzy opcje:
Podeślij schemat elektryczny, określę czy są biegi - zakresy obrotów
Podeślij drabinkę PLC, wygląda mniej więcej tak:

określę jakie, jeśli istnieją, M kody ustawiają biegi w skrzyni.
Poszukaj w "Operator manual" od maszyny nie od Fanuca tam jest opis specyficznych M kodów.
Jedyne co to zastanawiające to zadajnik kodu M powyżej klawisza "M CODE INPUT" np M61 może oznaczać niski bieg.
LED "NEUTRAL" w sekcji SPINDLE może sugerować posiadanie skrzyni biegów we wrzecienniku.
Są trzy opcje:
Podeślij schemat elektryczny, określę czy są biegi - zakresy obrotów
Podeślij drabinkę PLC, wygląda mniej więcej tak:

określę jakie, jeśli istnieją, M kody ustawiają biegi w skrzyni.
Poszukaj w "Operator manual" od maszyny nie od Fanuca tam jest opis specyficznych M kodów.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
EXCEL - 510 COLT ES 789 68
Witam
Czy któryś z forumowiczów ma dojscie do parametrów centrum obróbczego EXCEL - 510 COLT nr ser.: ES 789 68?
Niedawno kupilem taka maszynę i nie mogę jej uruchomić, przed transportem bylo ok, jak ją przywiozłem do siebie to wysypana byla pamięć i trzebabyło klepac parametry od nowa, nie da się przesłąć z komputera, bo mam od podobnej, ale po wpisaniu nie dziala tak jak powinno, problem z magazynem, itp.
Potrzebuje parametry dokladnie pod tą maszyne z takim nr-em seryjnym??
Z góry dziekuje i pozdrawiam.
Czy któryś z forumowiczów ma dojscie do parametrów centrum obróbczego EXCEL - 510 COLT nr ser.: ES 789 68?
Niedawno kupilem taka maszynę i nie mogę jej uruchomić, przed transportem bylo ok, jak ją przywiozłem do siebie to wysypana byla pamięć i trzebabyło klepac parametry od nowa, nie da się przesłąć z komputera, bo mam od podobnej, ale po wpisaniu nie dziala tak jak powinno, problem z magazynem, itp.
Potrzebuje parametry dokladnie pod tą maszyne z takim nr-em seryjnym??
Z góry dziekuje i pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Z tego, co widzę, to na pulpicie pokrętło SPINDLE OVERRIDE odpowiada za obroty wrzeciona, tylko nie jestem pewien, czy to będzie współpracować z zadajnikiem M-kodu powyżej klawisza M-CODE INPUT, bo nie wiemy, czy maszyna posiada automat (na zadajniku jest wartość 81?).
Niech kolega najpierw sprawdzi w instrukcji maszyny, jakie M-kody odpowiadają za obroty wrzeciona, potem spróbuje wcisnąć klawisz M-CODE INPUT, ustawi na zadajniku powyżej klawisza wartość odpowiednią dla prędkości zadanej, puści maszynę w ruch (oczywiście na sucho) i spróbuje kręcić pokrętłem SPINDLE OVERRIDE, aby sprawdzić czy ten sposób działa na każdym M-kodzie.
Pozdrawiam
Niech kolega najpierw sprawdzi w instrukcji maszyny, jakie M-kody odpowiadają za obroty wrzeciona, potem spróbuje wcisnąć klawisz M-CODE INPUT, ustawi na zadajniku powyżej klawisza wartość odpowiednią dla prędkości zadanej, puści maszynę w ruch (oczywiście na sucho) i spróbuje kręcić pokrętłem SPINDLE OVERRIDE, aby sprawdzić czy ten sposób działa na każdym M-kodzie.
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
te M-kody niedziałaja cos ich maszyna nie czyta
na chwile obecna nie majak nawet sie pobawic w ustawieniach roznych bo maszyna jest zajeta przez serwyjna robote ale moze w styczniu troche sie zwolni i bedize mozna poprobowac cos z tymi M-kodami, i do tego bede chcial w koncu uruchomic korekte narzedzi 
pozdrawiam wszystkich
Lisek

pozdrawiam wszystkich

Lisek
Codziennie uczę się czegoś nowego