Nie ma problemu też kiedyś walczyłem z tym wiatrakiem;)oskarivppl pisze:Hehe no to się popisałem, dzięki za objaśnienie
Budowa 4 osi z funkcją toczenia do frezarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
Wracając o tematu...
Wpadłem na pewien pomysł
, a mianowicie chodzi o to żeby w 4 osi połączyć silnik krokowy i zwykły 3 fazowy lub serwo przekładnią z uchwytem tak aby w momencie toczenia był załączany silnik 3 fazowy (lub serwo), a przy frezowaniu silnik krokowy. Jest to podobne rozwiązanie do kolegi Adam Fx, tylko nie wiem czy dało by się takie coś zrealizować w machu, podejrzewam że potrzebne jest jakieś macro 
Wpadłem na pewien pomysł

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jako "przejściówkę" można zastosować silnik z dwoma osiami. Ja tak planuję ze szlifierką jako wrzeciono ale szukam takiej gdzie jest manewr z łożyskami.. Czyli: silnik z wałem na obie strony pracuje tylko jako łożyskowanie a w potrzebnych chwilach załączamy go i pracuje samodzielnie.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Silnik indukcyjny nie zadziała jako prądnica, dopóki mu się uzwojeń stojana nie zasili z zewnątrz. Też kiedyś o takim myku myślałem - ale IMHO trzeba by skonstruować elektrosprzęgło między silnikami, i to takie, które je zawsze sprzęgnie w tym samym położeniu samego wrzeciona, albo dodać w oprogramowaniu automatyczne bazowanie osi obrotowej na indeks enkodera, umieszczonego na osi wrzeciona przy każdym przęłączeniu z funkcji toczenia na funkcję osi obrotowej.
-
- Kontakt:
Dzięki za objaśnienia, chodzi o takie elektrosprzęgło http://allegro.pl/elektrosprzeglo-etm-0 ... 62772.html ?
MlKl byłbyś w stanie ustawić taką oś w machu?
MlKl byłbyś w stanie ustawić taką oś w machu?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Mach nie bardzo chce działać pod linuxem, raz toto odpaliłem przez wine z ciekawości.
Dla sporadycznego wykorzystania zmiany wrzeciona tokarki w czwartą oś obrotową można zastosować sprzęgło uruchamiane manualnie po ustawieniu detalu na pozycji.
Sam silnik krokowy nie wystarczy, musi być z przekładnią - falową, albo ze ślimakiem.
Zakładam, że ten napęd osi obrotowej zostaje zbazowany na zero stopni przy uruchomieniu maszyny. Sprzęgło jest rozłączone, wrzeciono pracuje jako tokarka napędzane silnikiem indukcyjnym.
Jak chcemy użyć czwartej osi, mocujemy detal, ustawiamy go ręcznie tak, by po włączeniu sprzęgła jego zero zgadzało się z zerem osi, i możemy pracować.
Włączenie sprzęgła musi oczywiście fizycznie odłączać zasilanie falownika silnika indukcyjnego, żeby się na raz oba nie mogły załączyć.
Dla sporadycznego wykorzystania zmiany wrzeciona tokarki w czwartą oś obrotową można zastosować sprzęgło uruchamiane manualnie po ustawieniu detalu na pozycji.
Sam silnik krokowy nie wystarczy, musi być z przekładnią - falową, albo ze ślimakiem.
Zakładam, że ten napęd osi obrotowej zostaje zbazowany na zero stopni przy uruchomieniu maszyny. Sprzęgło jest rozłączone, wrzeciono pracuje jako tokarka napędzane silnikiem indukcyjnym.
Jak chcemy użyć czwartej osi, mocujemy detal, ustawiamy go ręcznie tak, by po włączeniu sprzęgła jego zero zgadzało się z zerem osi, i możemy pracować.
Włączenie sprzęgła musi oczywiście fizycznie odłączać zasilanie falownika silnika indukcyjnego, żeby się na raz oba nie mogły załączyć.
-
- Kontakt: