mach 3- tokarka

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: 251mz » 04 gru 2012, 14:24

kamar pisze:Do byle wytoczonej pierdułki musi doliczyć amortyzację maszyny, programu, serwisu i telefonów
No nie przesadzaj...
2tyś wydane na oprogramowanie to chyba nie majątek?

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 gru 2012, 14:28

Jak masz dobrego CAM-a za dwa tysiące to biore, choć mało potrzebny :)

Awatar użytkownika

MlKl
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Kontakt:

Post napisał: MlKl » 04 gru 2012, 14:57

Za dwa tysie gdzie kupię: System operacyjny, Macha, sterowniki po lanie i CAM-a? Jeszcze z pełną pomocą techniczną? Jak dopiszesz zero, będziesz bliższy prawdy...

Zgadzam się, że jak chcesz ruszyć od jutra z robotą, i masz kasę, to gotowe rozwiązanie z dostawą i pomocą techniczną jest cool. Ale na tym forum większość userów klepie maszynki z dykty i sznurka, i próbuje je obsługiwać Machem w wersji demo. Dla takich użytkowników LinuxCNC jest korzystną alternatywą. Podobnie dla posiadaczy parku starszych maszyn manualnych, którzy by się chcieli przesiąść na CNC.

Policz sobie, ile by musiał wydać kamar, żeby tych swoich kilkanaście zceencowanych maszyn oprogramować legalnym Windows i Machem. Bo na każdą maszynę trzeba po sztuce.

tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: tomcat65 » 04 gru 2012, 16:09

Wykłócacie się o "wyższości świąt" a autor chce tylko załapać się na darmowe żarcie. Nauczyć się nie chce nawet postaw. Lepiej na forum pojęczeć i dostać gotowca.
Czego by nie używał, podstawy trzeba znać. Tym bardziej,że nie jest to produkcja. Najtaniej więc się nauczyć.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 04 gru 2012, 16:15

MlKl pisze:System operacyjny, Macha, sterowniki po lanie i CAM-a?
Pisałem o samym CAMie.
http://www.dolphincadcamusa.com/buy-now 700baksów - wychodzi 2300...
Fakt Mach sterownik IP system i CAM wyjdzie koło 5tki..

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 gru 2012, 16:27

Mówimy o dobrym Camie i nie na tokarkę. Nie widzę roboty na tokarkę do której potrzebowałbym Cama. No może oprócz sławetnej krzywej. A jak się taka trafi to dobrzy ludzie z forum :) wygenerują ścieszkę a z resztą sobie poradzę. Także kazda zlotówka, nawet najmniejsza jest wydatkiem zbędnym.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: 251mz » 04 gru 2012, 16:53

kamar pisze:Mówimy o dobrym Camie i nie na tokarkę. Nie widzę roboty na tokarkę do której potrzebowałbym Cama. No może oprócz sławetnej krzywej. A jak się taka trafi to dobrzy ludzie z forum :) wygenerują ścieszkę a z resztą sobie poradzę. Także kazda zlotówka, nawet najmniejsza jest wydatkiem zbędnym.
Dobrze , dajmy na to mam swoją RVL-kę ...
Potrzebuję zrobić sterowanie.
Powiedzmy ,że koszty też się dla mnie liczą i chcę to zrobić na pingwinie.
Potrzebuję sterować 2ma silnikami supportu , 1 silnikiem do konia , 1 silni do głowicy nożowej , no i zrobić kilkanaście dobrych wejść i wyjść dla czujek.

Czy EMC mi to obsłuży? jeśli tak to poprzez jaki hardware?
Bo mniemam ,że jedynie 2xlpt wchodzi w grę?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 gru 2012, 17:00

Do dyspozycji masz sześć osi liniowych i 3 obrotowe. Co do czujek się nie wypowiadam :)
Ale jak kiedyś cię w to bawiłem na jednej to fatek za 400 zł zalatwiał sprawę. A liczyłeś czy mach to obsłuzy i ile będzie to najlepsze sterowanie kosztować na tyle osi ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: tuxcnc » 04 gru 2012, 18:06

251mz pisze:Czy EMC mi to obsłuży? jeśli tak to poprzez jaki hardware?
Bo mniemam ,że jedynie 2xlpt wchodzi w grę?
Karta LPT na PCI to wydatek poniżej 50 zł, na PCI Express pewnie ze stówkę.
To nie są wielkie pieniądze i do większości zastosowań takie rozwiązanie wystarcza.
Ja mam nawet karty 2xLPT na PCI, ale trudno takie trafić.
Oczywiście są też specjalizowane karty wejść/wyjść, obsługiwane natywnie przez LinuxCNC, koszt od kilkuset złotych, czyli jeszcze nie tragedia.
Na tym to już cuda można robić.
Jeśli jesteś zainteresowany, to sobie zobacz http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.p ... d_Hardware
Dodatkowo niektóre sygnały można obsługiwać przez port szeregowy, również taki na USB, wtedy mogą wystąpić opóźnienia, ale np. czy się grzałka już nagrzała nie trzeba sprawdzać sto razy na sekundę.

.

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 14

Post napisał: dziabi3 » 06 gru 2012, 00:47

251mz pisze:
dziabi3 pisze:niestety mierze w grubszy kaliber ale się przy nim nie upieram
Doskonale Cię rozumiem dziabi.
Mam teraz na tapecie swoja tokareczkę do modernizacji.
Lecz to jest wesja budżetowa .
Ale mimo wszystko włożę tam ethernetowego cslaba tego na 4osie....
Po prostu mam dość użerania się z lpt :(
A szczerze to po przejsciu na ethernet mach wyzbywa się wszystkich wad...

Druga sprawa CAM...
Ja celuję na dolphin cam albo smartcam...
ten pierwszy ma już posta do macha... ale to też nie problem.

Cena poniżej 2000.. a udogodnienie jest na prawdę...
UWAGA!!!!!!!! csmio m nie ma wsparcia modułu gwintującego csmio-enc i nie można gwintować csmio-m jest dedykowane do ploterów budżetowych

aby można gwintować trzeba kupić csmio-s + csmio-enc wtedy gwintowanie jest w pełni zsynchronizowane za pomocą enkodera inkrementalnego i niema opcji zgubieniem ścierzki gwintu

Testowałem oba programy po 3 - 4 miechy i "MOIM ZDANIEM" mogę tak powiedzieć:

- dolphin >> nawet nawet jeśli dostaniesz wersje pl i jakbym kupował za własną kasę to brałbym go , kiedyś nawet byłem o włos od kupienia ale to z 2 lata temu prosto z USA wersję angielska

- smartcam >> kaszana totalna za opiekę i wersje taką sobie nadającą się chcą ok 7 tysi netto idąc dalej potrafi między obróbka zgrubna a finiszowa zrobić sobie rundkę zbędnego przejazdu przez detal i nie widać tego w kamie a w g codzie jest i to wcale nie wina postprocesora bo pisałem go sam po prostu tak każe cam > rąbnij na g0 o detal < :twisted:

kobieta która miała być moim wsparciem technicznym stała się moją uczennicą a facet co był odpowiedzialny za błędy w tym camie chciał abym współpracował z nimi i mówił co jest żle a dostane od nich drugą licencje na firme za darmo a ja a po co mi druga kaszana skoro nawet jednej nie kupiłem ten program pisał ktoś kto niema pojęcia o intuicyjnym camie tzn wcale niema pojęcia

między mastercamem a tymi programami jes 1000 lat różnicy rozwoju a mastercam na tokarkę kosztuje 12 tysi netto z tym że dolphin jest jeszcze jak dla mnie akceptowalny

kamar pisze:Jak masz dobrego CAM-a za dwa tysiące to biore, choć mało potrzebny :)
zgadzam się w 100000000000000000%

z 2 - 3 tysie kam jest takiej jakości na tokarkę że szybciej z palca albo generatorami
Mach3 + CSMIO = :-) :-) :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”