Ustawienie posuwu dla osi x oraz y przy różnym skoku napędu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Ustawienie posuwu dla osi x oraz y przy różnym skoku napędu
Witam
Przesiadłem się z Macha na CnConv i mam problem z ustawieniem właściwych posuwów dla osi x oraz y. Wynika to z faktu że do napędy tych osi mają różne wartości skoku, a programie można wpisać tylko wspólną wartość. Czy jest jakaś możliwość różnego przypisania wartości posuwów np. w plikach konfiguracyjnych tak aby program rozróżniał obie osie?
Z góry dzięki za pomoc
Przesiadłem się z Macha na CnConv i mam problem z ustawieniem właściwych posuwów dla osi x oraz y. Wynika to z faktu że do napędy tych osi mają różne wartości skoku, a programie można wpisać tylko wspólną wartość. Czy jest jakaś możliwość różnego przypisania wartości posuwów np. w plikach konfiguracyjnych tak aby program rozróżniał obie osie?
Z góry dzięki za pomoc
Tagi:
-
Problem jest w tym, że napęd jest na paskach. Różnica w posuwie wynika z użycia kòł dla poszczególnych osi o innych ilościach zębów, tj. dla osi x 18/36 a dla y 20/40. Inne nie dam rady założyć bez przerabiania układu. Droga dla tych kół o różnej średnicy jest inna i stąd posuwy nie pasują.
Sterowniki z od Zelrp-a. Mikrokrok 1/8.
Sterowniki z od Zelrp-a. Mikrokrok 1/8.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Cześć. Mam ten sam problem.
Autor programu nie przewiduje rozdzielenia XY. Jedyne co jest do dyspozycji to możliwość przeskalowania projektu podczas importu (np. skala 100% dla X i np. 123,45% Y). Niestety to nie zapewnia prawidłowych ruchu narzędzia. Prędkości w osi X i Y będą z tego powodu różne i jakość wykonania pracy zróżnicowana. Trzeba tak wykombinować przełożeniami i ustawieniami sterownika silników krokowych aby różnica w skalach osi była jak najmniejsza.
Autor programu nie przewiduje rozdzielenia XY. Jedyne co jest do dyspozycji to możliwość przeskalowania projektu podczas importu (np. skala 100% dla X i np. 123,45% Y). Niestety to nie zapewnia prawidłowych ruchu narzędzia. Prędkości w osi X i Y będą z tego powodu różne i jakość wykonania pracy zróżnicowana. Trzeba tak wykombinować przełożeniami i ustawieniami sterownika silników krokowych aby różnica w skalach osi była jak najmniejsza.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Rozumiem, że sterownik ma takie możliwości ustawienia mikrokroku:
Cechy sterownika:
- podział mikrokrokowy 1/5, 1/8, 1/10, 1/16
(1000, 1600, 2000, 3200 kroków/obrót dla standardowego silnika 1,8 stopnia)
(2000, 3200, 4000, 6400 kroków/obrót dla silnika 0,9 stopnia)
Mam pytanie czy da radę ustawić w tym sterowniku różny podział kroku dla różnych silników? Jeżeli nie to mój pomysł chyba upadnie...

Cechy sterownika:
Mam pytanie czy da radę ustawić w tym sterowniku różny podział kroku dla różnych silników? Jeżeli nie to mój pomysł chyba upadnie...
To po przy jednym obrocie silnika maszyna posunie się o jaką wartość?Różnica w posuwie wynika z użycia kòł dla poszczególnych osi o innych ilościach zębów, tj. dla osi x 18/36 a dla y 20/40.
Podaj jaki masz sterownik (chodzi o możliwe opcje zmiany mikrokrku) jakie posiadasz śruby/ bądź przy jednym obrocie silnika jaki maszyna wykona ruchCześć. Mam ten sam problem.

-
Tak mogę zrobić takie ustawieniaMarcinxD pisze: Cechy sterownika:
Tak mogę ustawić różne podziały krokówMarcinxD pisze:Mam pytanie czy da radę ustawić w tym sterowniku różny podział kroku dla różnych silników?
MarcinxD pisze:To po przy jednym obrocie silnika maszyna posunie się o jaką wartość?
Dla osi x 1 obrót to 45mm przesuwu
Dla osi y 1 obrót to 50 mm przesuwu