ursus_arctos pisze:Na taką płytę można nałożyć jakąś folię PE/PP i zrobić tam baseniki z żywicy epoksydowej z jakimś drobnym wypełniaczem mineralnym najlepiej. Na to kładziemy naszą ramę tak, aby powierzchnie, do których będą przykręcane wałki zanurzyły się w żywicy.
Zastanawia mnie, skąd kolega bierze te pomysły? Czy to efekt wielogodzinnych rozmyślań nad konstrukcją, czy jakaś inna praktyka? Czy może pomysły rodzą się na bierząco, możesz zdradzić swoją tajemnicę?
BTW. Ubolewam nad tym, że nie ma na forum ludzi, którzy zbieraliby najlepsze rozwiązania w postaci przyklejonych tematów, lub tematów w formie spisów treści z linkami do najciekawszych rozwiązań. Wiem, że nikt nie ma na to czasu, ale często giną fajne pomysły i forum robi się śmietniskiem.
Oto przykład jednego z najlepiej, moim zdaniem prowadzonych for. Jest obszerny spis najciekawszych treści, a w podforach są poprzyklejane najważniejsze tematy.
B_R_U_T_U_S pisze:A czy do samego PCB + Pleksi muszą być podparte wałki na całej długości ?
A może dać wałki 20-25 nie podparte - do samego PCB?
Wracając do tematu, ja u siebie dałem wałki podparte, ze względu na to, że nie miałbym technicznych możliwości zrobić porządnych mocowań do wałków wiszących. Mam dostęp do warsztatu, który splanuje i nagwintuje mi otwory w powierzchniach i tylko pozostanie przykręcić prowadnice podparte. Ty masz możliwość wycięcia laserowego, więc otwory pod wałki będziesz miał gotowe. Do pleksi i PCB, jak pokazuje praktyka ludzi z forum, wałki wiszące 25 powinny wystarczyć na wyrost. Ja też nie kombinowałbym z częściowym podparciem, za dużo problemów natury technicznej.