Nie liczyłem o ile procent spadnie prąd dla różnych ustawień suwaka potencjometru. Ale tak jak to zrobił kolega, ( ja też) zapewnia mniej więcej taki sam procentowy poziom redukcji prądu . I to działa. Na słuch ok. 2 sek po ostatnim impulsie CLKRyba2 pisze:Jeszcze pytanie z wyjścia DOWN sygnał przez rezystor ustalający % redukcji prądu do suwaka potencjometru czy tak jak mam na pin rezystora suwakowego?.
Budowa sterownika 4A 48V 1/64 na THB6064AH + zasilacz
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 36
Tagi:
-
Ja używam PikoCnc , sterownik + soft na USB.Ryba2 pisze:sterowaniu przy pomocy USB i Ethernet
https://www.cnc.info.pl/pikocnc-vf121.htm
Chińczyk odpisał ( wysłałem mu obrazki prądu) . Wygląda na to ze THB6064 ma wadę i nie pracuje poprawnie przy podziale 1/20. Wczoraj testowałem dwa układy ( każdy po 1h) z podziałem 1/32 i nie zauważyłem problemów. Będę jeszcze dyskutował z Chińczykiem czy usuną tę wadę w następnych modelach.
-
Odpowieź Chińczyka:jarekk pisze:Raczej wpiszą w erratę
Dear Rafalp,
Thank you very much for your feedback info.
Which sudbivision do you set? Our engineer advise you to change the sudbivision into 32 or 64.
If you still have these questions at 32 or 64, please email me. Our enginneer will help you at any time.
B.t,w, I can't find your info in my customers. Could you mind teling me where you buy the chips?
Best regards,
Min
Pewnie czekają ilu ludzi/firm używa i ma problem.
Poza tym układ działa dobrze. Na pewno nie tak łatwo go spalić. Jak przetestuję pozostałe podziały to dam znać. Ale może trochę to potrwać, bo znowu wyjeżdżam
==========================================================
nie zauwazyłem tego problemu, ale zrobię test na stole.jarekk pisze:A jak zachowują się silniki na postuju
Nowa jednostka czasu cncinfo : "zaczekaj chwilę"
"Nie możesz wysłać nowego postu tak szybko po poprzednim, zaczekaj chwilę i spróbuj ponownie"
Chyba komuś zegar nie działa, mogę mu załatwić o dowolnej dokładności
Ostatnio zmieniony 14 lis 2012, 12:21 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 10
A jak zachowują się silniki na postuju ? TB6550 powodował u mnie trzęsienie ziemi ( gdy 3 silniki leżały na stole). Znajomy kupił ich całkiem sporo, ale musiał wyrzucić, bo jego aluminiowe styroplotery prawie się rozkręcały od drgań ( nie mówić już o tym jak to działało na klientów).piotr_olbrysz pisze:Poza tym układ działa dobrze. Na pewno nie tak łatwo go spalić.
-
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
Sterownik nr 1 polutowany (brakuje jeszcze PC817 gdzieś się zawieruszył?). Firma w której zamówiłem " Satland prototype" wykonała 3 układy gratis wiec powstanie 7 sterowników. Obwody wykonane naprawdę precyzyjnie i starannie.
Testy zacząłem na arduino ale ograniczenia tego układu nie pozwoliły wyciągnąć za wiele wiec podłączyłem do LPT. Obroty na silniki 5,4A 12Nm udało się osiągnąć 1500obr/min podział 1/2 ale tylko w zakładce motor tuning. Postaram się przetestować układ na laboratorium na uczelni z generatorem funkcyjnym.
Dałem na układ 50V i nadal pracował ale zaczęły bezpieczniki w zasilaczu świecić jak się okazała układ pobiera 6A mimo że na Vref dawałem 2,6V ok 3,5A . Co prawda mierzone multimetrem za 30zł
Toshiba stosunkowo mało się nagrzewa - co prawda silnik pracował bez obciążenia, gorszy problem mam z LM317HV ale po zamocowaniu na docelowym radiatorze problemu nie będzie.
Kultura pracy bardzo dobra, silniki nie warczy, nie piszczy a prąd ulega zmniejszeniu podczas postoju (Vref spada z 2,6 na 1,5V ) Podział kroku działa jak należy.

Testy zacząłem na arduino ale ograniczenia tego układu nie pozwoliły wyciągnąć za wiele wiec podłączyłem do LPT. Obroty na silniki 5,4A 12Nm udało się osiągnąć 1500obr/min podział 1/2 ale tylko w zakładce motor tuning. Postaram się przetestować układ na laboratorium na uczelni z generatorem funkcyjnym.
Dałem na układ 50V i nadal pracował ale zaczęły bezpieczniki w zasilaczu świecić jak się okazała układ pobiera 6A mimo że na Vref dawałem 2,6V ok 3,5A . Co prawda mierzone multimetrem za 30zł
Toshiba stosunkowo mało się nagrzewa - co prawda silnik pracował bez obciążenia, gorszy problem mam z LM317HV ale po zamocowaniu na docelowym radiatorze problemu nie będzie.
Kultura pracy bardzo dobra, silniki nie warczy, nie piszczy a prąd ulega zmniejszeniu podczas postoju (Vref spada z 2,6 na 1,5V ) Podział kroku działa jak należy.

-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
Dzisiaj podczas testów z dymem poszedł jeden kondensator ceramiczny przed nóżką zasilania mostków układu . Test 1/2 podział w Mach ustawione 400steps per, 3000mm/min i 10mm/s*s acceleration 40V i ok 3,2A silnik 5,4A 5,6V 12Nm(teoretycznie) silnik rozkręcał się aż kondensator 100nF strzelił. Kondensatory elektrolityczne na linii zasilania układu też nie wyglądały za pewnie więc je wymieniłem - układ działa. Teraz zastanawiam się co jest przyczyną czy to, że elektrolity jak i ceramiczne są na 50V a diody sk36a puszczają na 60V i napięcie z silnika podniosło ponad do granicy 60V czy może ten silnik jest za duży do takiego układu? Nie małe bydle 5kg (nie znam rezystancji uzwojenia bo mam miernik o kant *** potłuc )
Może też zły tryb gaszenia miałem ustawiony.
Mimo to silnik rozpędza się do większych prędkości niż silniczki 2Nm na TB8435
Przy mojej maszynce mam śrubę kulową 16mm/obr co przy tym siniku dało by pewnie 16m/min
Może też zły tryb gaszenia miałem ustawiony.
Mimo to silnik rozpędza się do większych prędkości niż silniczki 2Nm na TB8435
Przy mojej maszynce mam śrubę kulową 16mm/obr co przy tym siniku dało by pewnie 16m/min