Specjalny zespół łożyskowy

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
twardziel09
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Specjalny zespół łożyskowy

Post napisał: twardziel09 » 29 lis 2012, 15:49

Witam:) Jestem nowy na forum.
Potrzebuje utwierdzić wał w łożyskach. Wał nie będzie mocno obciążony siłami poprzecznymi a jedynie siłą około 100N w odległości max 100mm od łożyskowania. Specjalnie napisałem utwierdzony, bo chce żeby wał był jakby na jednym łożysku a dokładnie na dwóch łożyskach odległych od siebie względem ich środków o 10mm czyli doś blisko. Będzie tak jakby wisiał. Teoretycznie, bo na drugim końcu będzie sprzęgło kłowe z wkładką elastyczną. Chcąc to sprzęgło odciążyć od sił promieniowych muszę użyć dwóch łożysk żeby wał był sztywno, statycznie i współosiowi ustawiony względem niego .Odrazu mówie, że nie mogę użyć łożyska obok sprzęgła, bo nie ma takie możliwości. Wal będzie oczywiscie przenosić momen obrotowy.
Moje pytanie jest następujące. Czy są takie gotowe zespoły łożyskowe z oprawami kołnierzowymi z dwoma łożyskami blisko siebie lub jednym łożyskie dwurzędowym.
Wiem, że są takie zespoły z jednym łożyskiem ale samonastawnym. A wtedy wał będzie wisieć na sprzęgle kłowym. Szukam na necie juz z 3h i nic. Może takiego czegoś się nie produkuje a jedynie na zamówienie?

Tagi:

einstein
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: einstein » 29 lis 2012, 16:32

Wpisz sobie kolego w alledrogo piasta tył fiat, lub jakiś inna tania marka.

Autor tematu
twardziel09
Posty w temacie: 2

Post napisał: twardziel09 » 29 lis 2012, 16:45

widziałem już te piasty:) ale nie będą się nadawały ze względu na duży wymiar wzdłużny. Będę kąbinował samemu,bo to wystarczy dwa łożyska spasować do wału i w zewnętrzną tuleję z kołnieżem. Poprostu chciałbym wiedzieć czy takie coś można kupić gotowe:) Dzięki za odpowiedź.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”