Nigdy nie zdarzyło mi się zobaczyć przesyłki bez opłacenia wszystkich danin. A tub delikatna rzecz - może być problem dopiero po podłączeniuAndrzej_kw pisze:Przesyłka jest wstrzymywana do wyjaśnienia i płacimy za magazyn celny.

Oczywiście. Trzeba tylko zapłacić za przesyłkę, cło i vat.jarek_rybnik pisze:Nigdy nic tam nie odsyłałem bo faktycznie jest sporo drożej poza tym nie było takiej potrzeby. Generalnie najdelikatniejszą rzeczą w tym zamówieniu jest tuba. Z resztą raczej nie powinno być problemu. Pytałem jak sprawa wygląda w przypadku uszkodzenia tuby i otrzymałem następującą odpowiedź: If there is any broke with the tube in transport,we will send you the new one free again. Rozumiem przez to, że uszkodzona na śmietnik i wysyłają nową.
Gifty sa akceptowane do kwoty 150 Euro. Powyzej tej kwoty clo i podatek.jarek_rybnik pisze:Dostawca pokrywa koszt przesyłki - towar jest wtedy wysłany jako gift dla ograniczenia kosztów podatku i cła. Wydaje mi się, że to dość dobry układ.
Najlepiej jeśli sprzęt sprowadzony z poza EU ma już ten certyfikat, najlepiej tez na piśmie.251mz pisze: Mi się wydawało ,że jeśli towar sprowadzony nie ma CE to stosowną deklarację powinien sporządzić importer przed pierwszą sprzedażą w kraju...