Zakupy w Chinach - ktoś chętny?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jarekk » 21 lis 2012, 12:28

Andrzej_kw pisze:Przesyłka jest wstrzymywana do wyjaśnienia i płacimy za magazyn celny.
Nigdy nie zdarzyło mi się zobaczyć przesyłki bez opłacenia wszystkich danin. A tub delikatna rzecz - może być problem dopiero po podłączeniu :-(

Tagi:

Andrzej_kw
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 21 lis 2012, 14:38

Prawda - wspominałem o tym przy okazji tzw rewizji celnej, jeżeli celnik miał zły dzień :)

Autor tematu
jarek_rybnik
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7

Post napisał: jarek_rybnik » 21 lis 2012, 18:41

Nigdy nic tam nie odsyłałem bo faktycznie jest sporo drożej poza tym nie było takiej potrzeby. Generalnie najdelikatniejszą rzeczą w tym zamówieniu jest tuba. Z resztą raczej nie powinno być problemu. Pytałem jak sprawa wygląda w przypadku uszkodzenia tuby i otrzymałem następującą odpowiedź: If there is any broke with the tube in transport,we will send you the new one free again. Rozumiem przez to, że uszkodzona na śmietnik i wysyłają nową.

Zaremba
Posty w temacie: 1

Post napisał: Zaremba » 22 lis 2012, 01:22

jarek_rybnik pisze:Nigdy nic tam nie odsyłałem bo faktycznie jest sporo drożej poza tym nie było takiej potrzeby. Generalnie najdelikatniejszą rzeczą w tym zamówieniu jest tuba. Z resztą raczej nie powinno być problemu. Pytałem jak sprawa wygląda w przypadku uszkodzenia tuby i otrzymałem następującą odpowiedź: If there is any broke with the tube in transport,we will send you the new one free again. Rozumiem przez to, że uszkodzona na śmietnik i wysyłają nową.
Oczywiście. Trzeba tylko zapłacić za przesyłkę, cło i vat.
I wcale nie ma gwarancji że znowu jakiś ku*** nie rzuci paczki z samochodu/samolotu/rampy na ziemię, co jak wiadomo skutkuje stłuczką szklaną.

Autor tematu
jarek_rybnik

Post napisał: jarek_rybnik » 22 lis 2012, 13:06

Dostawca pokrywa koszt przesyłki - towar jest wtedy wysłany jako gift dla ograniczenia kosztów podatku i cła. Wydaje mi się, że to dość dobry układ.

Edit

Przeanalizowałem wszystkie oferty i wybrałem moim zdaniem najlepszą pod względem cena/jakość/warunki dostawy/gwarancja. Poniżej koszty:

1. tuba 100W (gwarancja 270 dni, przewidywany czas użytkowania 10000h) - 623$
2. tuba 80W (gwarancja 270 dni, przewidywany czas użytkowania 10000h) - 399$
3. zasilacz 100W (gwarancja 360 dni) - 288$
4. zasilacz 80W (gwarancja 360 dni) - 208$
5. soczewka ZnSe (CVD) 19mm (2/2,5/3/4") niezależnie od ogniskowej - 51$
6. lustro molibdenowe fi 25mm - 20$
7. uchwyt tuby z tworzywa, regulowany - 16$
8. uchwyt lustra aluminiowy, regulowany - 56$
9. głowica z możliwością podłączenia przedmuchu - 81$
10. okulary ochronne - 52$

Koszty transportu lotniczego DHL za zestaw dwóch tub 80 + 100W, do tego dwa zasilacze i reszta potrzebnego sprzętu wynoszą 692$. Transport jest ubezpieczony - jeśli tuba pęknie ubezpieczyciel pokrywa koszt zakupu i przesyłki nowej tuby. Jeśli coś wyjdzie w trakcie użytkowania trzeba z nimi gadać - wysyłać zdjęcia, filmiki i jeśli się im udowodni, że towar jest felerny wysyłają nowy za free.

Do tego należy doliczyć koszt obsługi przez DHL przy odprawie paczki wynoszący 1% wartości naliczonego cła i podatku jednak nie mniej niż 60 zł netto.

Tutaj mam prośbę do kolegów, którzy już ściągali tuby, zasilacze itp - możecie podać kody celne wraz ze stawkami na poszczególne elementy? Wtedy mielibyśmy już niemal kompletne koszty całej tej imprezy.

Chyba jednak zdecyduję się na zakup dopiero w styczniu. Na razie tylko kolega j.slazak wyraził zainteresowanie tematem - stąd koszt wysyłki dwóch zestawów.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki, a nie chciałbym zakładać nowego tematu. Zastanawiam się nad użyciem sterownika Leetro MPC6575 lub MPC6535 wraz z lasercut 5.3 i dedykowanym panelem - generalnie to samo, co w standardowych chińczykach. Ceny sterowników to odpowiednio 790 i 616$ za komplet. Nie wiem czy warto. Raczej nie chciałbym sterować tego z lpt kompa. Nastawiałem się bardziej na sterownik Fateka z serii MN lub ewentualnie MA + jakiś prosty panel do tego. Cena wychodzi porównywalnie. Nie korzystałem nigdy z tego chińskiego sprzętu i programu - chciałbym wiedzieć jak to się sprawuje - po prostu czy działa tak jak trzeba i robi swoją robotę.

Pozdrawiam
Jarek

bufi
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: bufi » 27 lis 2012, 09:45

jarek_rybnik pisze:Dostawca pokrywa koszt przesyłki - towar jest wtedy wysłany jako gift dla ograniczenia kosztów podatku i cła. Wydaje mi się, że to dość dobry układ.
Gifty sa akceptowane do kwoty 150 Euro. Powyzej tej kwoty clo i podatek.
Upewnij sie czy sprzety maja certyfikat CE, bo inaczej paczka wroci do Chin.

P
Pracuję na Mazakach:
Nexus 510C
VTC-20B
VTC-30C
PFH-5800

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: 251mz » 27 lis 2012, 09:53

bufi pisze:Upewnij sie czy sprzety maja certyfikat CE, bo inaczej paczka wroci do Chin.
Jesteś pewny?
Mi się wydawało ,że jeśli towar sprowadzony nie ma CE to stosowną deklarację powinien sporządzić importer przed pierwszą sprzedażą w kraju...

bufi

Post napisał: bufi » 27 lis 2012, 10:53

251mz pisze: Mi się wydawało ,że jeśli towar sprowadzony nie ma CE to stosowną deklarację powinien sporządzić importer przed pierwszą sprzedażą w kraju...
Najlepiej jeśli sprzęt sprowadzony z poza EU ma już ten certyfikat, najlepiej tez na piśmie.
Dołączony razem z fakturą w paczce. Jeśli go nie ma, możesz go afair samemu wyrobić,
tylko, że to straszne koszta są. Bez tego certyfikatu nic nie ma prawa wjechać na teren EU,
tym bardziej, że to bedzie na fakture, nie jako gift. Pierwszy list/telefon z urzedu celnego
bedzie dotyczyl tego certyfikatu.

Ale moge sie mylic :)

P
Pracuję na Mazakach:
Nexus 510C
VTC-20B
VTC-30C
PFH-5800

Andrzej_kw
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 27 lis 2012, 11:14

Oznakowanie wyrobu znakiem CE oznacza zgodność z normami UE. Nie jest to żaden certyfikat a deklaracja zgodności. Wystawia ją producent, lub upoważniony przez niego przedstawiciel na podstawie dokumentów świadczących o pozytywnym przejściu badań w certyfikowanej jednostce. Deklaracja jest obowiązkowa w przypadku wprowadzania towaru na rynek UE. Teoretycznie więc dla użytku prywatnego nie jest konieczna, ale zazwyczaj UC i tak o nią pyta. Powodem tego nie jest bezpieczeństwo wyrobu dla użytkownika, ale również dla otoczenia (kompatybilność elektromagnetyczna i cała masa innych dupereli).
Polecam portal bigchina.pl gdzie jest cała masa informacji pozwalających uniknąć "wtopy" i niepotrzebnych kosztów.

pozdrowienia
Andrzej

Autor tematu
jarek_rybnik

Post napisał: jarek_rybnik » 27 lis 2012, 12:15

Kończąc dywagacje na temat deklaracji WE i oznaczenia CE - produkty je posiadają. Ponawiam prośbę do kolegów o podanie kodów celnych wraz ze stawkami. Oczywiście dalej czekam na chętnych do zakupów.

Pozdrawiam
Jarek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”