OUS1 CNC (katowicki)
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 74
- Kontakt:
Trochę trwało, bo na sprzęt czekałem, w sensie nowe kołki stożkowe i adekwatny rozwiertak. Jak solidnie, to solidnie, wedle wzorca
.Tak to wygląda:

Uploaded with ImageShack.us
A tak sprawuje:
Nie skrzypi, nie świszcze, klepki się nie rozjeżdżają i dzięki temu, mimo iż luzik mały jest, to jest stały, niezależnie od obciążenia.
No i prędkość posuwu wzrosła do 750mm/min. Wyżej potrafi zatrzeszczeć.
Co dalej? planów jest tyle, że biją się między sobą. Szanse na ich realizację maleją jednak z każdym dniem.

A tak sprawuje:
Nie skrzypi, nie świszcze, klepki się nie rozjeżdżają i dzięki temu, mimo iż luzik mały jest, to jest stały, niezależnie od obciążenia.
No i prędkość posuwu wzrosła do 750mm/min. Wyżej potrafi zatrzeszczeć.
Co dalej? planów jest tyle, że biją się między sobą. Szanse na ich realizację maleją jednak z każdym dniem.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Kurcze za rok to już nie będzie mini tokarko-frezarko-wiertarka tylko konkretne centrum obróbcze
Z innej beczki , jak się dokładnie nazywa frez do robienia zębów zębatek do gitary ous-a , to jest frez modułowy ? A jak z oznaczeniem nfc , nfa coś tam liczba ? Oczywiście chodzi mi by ouesem to zrobić , frez raczej mikrych rozmiarów ?

Z innej beczki , jak się dokładnie nazywa frez do robienia zębów zębatek do gitary ous-a , to jest frez modułowy ? A jak z oznaczeniem nfc , nfa coś tam liczba ? Oczywiście chodzi mi by ouesem to zrobić , frez raczej mikrych rozmiarów ?
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Tak jak napisal tomcat65, a dalej to modul freza wyjdzie ze średnicy i ilości zębów ( modul razy liczba zębów=średnica podzialowa, albo modul razy liczba zębów +2 = średnica zewnętrzna lub modul razy 2.2 = glębokość zęba) z tym że moduly do 8-go mają w komplecie 8szt. frezów a każdy frez odpowiada określonej liczbie zębów.panzmiasta pisze: jak się dokładnie nazywa frez do robienia zębów zębatek do gitary ous-a ,
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 74
- Kontakt:
Zębatki gitary w OUS'ie mają moduł 1. A koła mają od 34 do 100 zębów. Mądra literatura podaje, że trzeba by frezy mumer 5,6 i 7:
-5 dla ilości zębów od 26 -34
-6 --------''--------- 35 -54
-7 --------''--------- 55 -134.
Wcześniej wspominałem o plastikowym dyszlu. Uparty jestem i zrobiłem z posiadanego boramidu. Ma tę zaletę, że się nie łamie, tylko zgina. Dziś wypróbowałem tego kijka i jest ok. Co ciekawe, przez to, że sprężynuje naciąga dobrze pasek.

Frezowany kątownik z drugiej fotki zróbił się na bóstwo

Po montażu:

Oczywiście zabrakło krótszego paska na stanie. Teraz jest sztywniej, silnik wyżej i nie zawadza o suport. A niebieska dekoracja ma mnie uchronić od przeorania pleców lub innego kawałka skóry.
A, no i daszek osłania koła i pasek przed śmieciami.
-5 dla ilości zębów od 26 -34
-6 --------''--------- 35 -54
-7 --------''--------- 55 -134.
Wcześniej wspominałem o plastikowym dyszlu. Uparty jestem i zrobiłem z posiadanego boramidu. Ma tę zaletę, że się nie łamie, tylko zgina. Dziś wypróbowałem tego kijka i jest ok. Co ciekawe, przez to, że sprężynuje naciąga dobrze pasek.

Frezowany kątownik z drugiej fotki zróbił się na bóstwo

Po montażu:

Oczywiście zabrakło krótszego paska na stanie. Teraz jest sztywniej, silnik wyżej i nie zawadza o suport. A niebieska dekoracja ma mnie uchronić od przeorania pleców lub innego kawałka skóry.
A, no i daszek osłania koła i pasek przed śmieciami.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 23
Super wiadomość na początek dnia
Żeby było ciekawiej - wczoraj wieczorem ( nieświadomy Twojego powrotu do tego tematu ) zacząłem sobie czytać początek tego Twojego wątku -
m.in przypominałem sobie jakie zastosowałeś przełożenia - bo mam silniki krokowe o tej samej mocy.
Wolnego czasu mam niestety bardzo mało ale ciągle mnie kusi żeby wzbogacić mojego OUSa o opcję CNC.

Żeby było ciekawiej - wczoraj wieczorem ( nieświadomy Twojego powrotu do tego tematu ) zacząłem sobie czytać początek tego Twojego wątku -
m.in przypominałem sobie jakie zastosowałeś przełożenia - bo mam silniki krokowe o tej samej mocy.
Wolnego czasu mam niestety bardzo mało ale ciągle mnie kusi żeby wzbogacić mojego OUSa o opcję CNC.