Konstrukcja frezarki CNC, stół krzyżowy

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: adam Fx » 23 lis 2012, 23:55

fiuzi pisze:ale jak patrzę po innych konstrukcjach to takie rozwiązanie jest szeroko stosowane.
może źle zinterpretowałeś bo ja nie zauważyłem jeśli już łożyska siedzą na gwincie to w zabawkach na szpilkach budowlanych .... a nakrętek po obu str. łożyska nie potrzebujesz wystarczyło śrubę zatoczyć tak by z jednej łożysko sie oparła z z drugiej gwint + nakrętka coś jak po prawej.. możesz spróbować teraz ustawić na czujnik i popukując plastikowym młoteczkiem ustawić oś śruby w osi łożyska

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:

Awatar użytkownika

Autor tematu
fiuzi
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 31

Post napisał: fiuzi » 24 lis 2012, 00:04

trudno, zobaczymy jak pójdzie rozruch...
wogóle te śruby u mnie to jakiś niewypał, niedowalcowane, ciasne niemiłosiernie.
Chciałem mieć możliwość regulacji położenia śruby, ale widzę że trzeba było to zrealizować w inny sposób, w razie czego te trapezówki nie są drogie...
Pytanie czy coś z obecnym stanem rzeczy, można zrobić żeby to poprawić, bez zataczania śrub od nowa?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 24 lis 2012, 00:09

fiuzi pisze:Pytanie czy coś z obecnym stanem rzeczy, można zrobić żeby to poprawić, bez zataczania śrub od nowa?
możesz spróbować teraz ustawić na czujnik i popukując plastikowym młoteczkiem ustawić oś śruby w osi łożyska
fiuzi pisze:Chciałem mieć możliwość regulacji
co do regelacji mogłeś stosować dystans w postaci tulejki/tulejek :wink:

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: smouki » 24 lis 2012, 00:11

możesz dorobić tulejki na tą część gwintu pod łożyska, tulejki z pasującym gwintem w środku, ale oczywiście będziesz musiał zastosować większe łożyska, a co za tym z kolei idzie zrobić nowe oprawki. Ciężka sprawa.
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

Autor tematu
fiuzi

Post napisał: fiuzi » 24 lis 2012, 00:15

adam Fx pisze:co do regelacji mogłeś stosować dystans w postaci tulejki/tulejek :wink:
pomyślałem o czymś innym,otwory w blacie mocujące łożyska mogłyby być wydłużone, dzięki czemu miałbym możliwość lekkiego manewru całą obudową.

Co do czujnika zegarowego, niestety takowego nie posiadam, ale suwmiarka elektroniczną z listą do mierzenia wysokości też chyba da się coś zdziałać...

PS: jeszcze jedno wyście, nawlec oporowo tego teflonu :twisted:

[ Dodano: 2012-11-24, 00:20 ]
smouki pisze:możesz dorobić tulejki na tą część gwintu pod łożyska, tulejki z pasującym gwintem w środku, ale oczywiście będziesz musiał zastosować większe łożyska, a co za tym z kolei idzie zrobić nowe oprawki.
jeżeli by zredukować gwint z M8 na M6 to obyłoby się bez nowych oprawek, wystarczyłaby sama tulejka, ale przy średnicy rdzenia gwintu około 5mm, średnio widzę wytrzymałość tej śruby

[ Dodano: 2012-11-24, 00:21 ]
wróć!
poza tym przy M6, musiałbym dawać jeszcze mniejszą średnice końcówki sprzęgła

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 24 lis 2012, 00:52

kup groszowe sprawy a do pracy niezbędny (np. ustawianie geometri maszyny) http://allegro.pl/czujnik-zegarowy-0-01 ... 22679.html

ty robiłeś te śruby albo inaczej masz tokarkę ? zrób tulejkę np. rozwierakiem załóż śrubę raz jeszcze stocz gwint wprasuj na klej tulejkę (klej do połączeń osiowych) obrób wszystko raz jeszcze z tym że i z jednego mocowania musiał byś liznąć średnice pod sprzęgło

za takie pieniądze zabawa chyba nie opłacalna wolał bym kupić nowe śruby (szczególnie że z tymi coś nie tak ciasne nie do walcowanie i w ogóle)

Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dudis69 » 24 lis 2012, 02:36

fiuzi, za adam Fx, po co Ci te kombinacje.
Jak sam zauważyłeś nie są to drogie śruby, kup nowe, i zatocz jeszcze raz czopy.
Będziesz miał większą pewność że unikniesz bicia promieniowego. I wcale nie musisz pod łożysko ścinać całego gwintu aż do rdzenia, tak by było najlepiej, ale musu nie ma.
Pozdrawiam Sławek

Awatar użytkownika

Autor tematu
fiuzi

Post napisał: fiuzi » 24 lis 2012, 09:21

Ze względu na zaawansowanie prac, ilość elementów, na rozruchy będzie ta śruba, jak nie będzie szło zatoczę nowe... co do robocizny to wykonywałem to w znajomym zakładzie :wink:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 24 lis 2012, 13:32

Jak masz zatoczenia na 100mm i różnicę w długości śrub ponad 100mm, to najdłuższą skróć i zatocz końce na środkową, a śrubę o średniej długości skróć tak, by ją obrobić tak jak krótką. W ten sposób musisz kupić i obrobić tylko najdłuższą śrubę.

Pamiętaj, że czasem rozwiązania prowizoryczne są na tyle dobre, że zostają na stałe więc jak teraz je zostawisz "na próbę", to nie wiadomo ile ta próba będzie trwać ;)

Awatar użytkownika

Autor tematu
fiuzi

Post napisał: fiuzi » 24 lis 2012, 13:34

Nie ma za bardzo takiej możliwości... Śruby są prawie takie same, różnią się długością tylko 1 cm długości.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”