Filtrowanie prędkości

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jarekk » 21 lis 2012, 20:15

piotr_olbrysz pisze:natomiast przy dużych prędkościach to okres 30us chyba już jest porównywalny z okresem sygnału A lub B.
Nie pamiętam jak jest przy twoim procku, ja u siebie mogę podłączyć jedną z lini enkodera do wejścia binarnego które wyzwala odkładanie stempla czasowego. Przy dużej prędkości raczej nie będzie zmiany kierunku, wtedy moge za jednym razem odczytać kilkanascie ostatnich pomiarów.

Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 21 lis 2012, 20:19

ursus_arctos pisze:Właśnie wtedy błąd jest olbrzymi :) Przy trzymaniu stałej pozycji między impulsami mogą mijać nawet sekundy - nikt nie wie, co się wówczas napradę dzieje z silnikiem.
Mogą mijać nawet lata i oczywiście nikt nie wie, że silnik stoi w miejscu ...
Ja Ci chyba już kiedyś pisałem, że nadmiar wiedzy teoretycznej szkodzi.

Serwo działa porównując błąd położenia z wartością zadaną.
Jak nie ma błędu, to niech silnik sobie robi co zechce, to nie ma żadnego znaczenia.
Czy to trudno zrozumieć ?

.

piotr_olbrysz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7

Post napisał: piotr_olbrysz » 21 lis 2012, 20:38

tuxcnc pisze:Serwo działa porównując błąd położenia z wartością zadaną.
Jak nie ma błędu, to niech silnik sobie robi co zechce, to nie ma żadnego znaczenia.
A co jest pomiedzy impulsami możemy tylko się domyslać, szczególnei jak silnik kręci się wolno. Mozemy
tuxcnc pisze:Ja Ci chyba już kiedyś pisałem, że nadmiar wiedzy teoretycznej szkodzi
Pisał kolega, oj pisał dlatego żadnego wzoru nie napisałem. Ale czasami lepiej policzyć niż latami kręcić potencjometrem. Czasami zamiast liczenia robię symulację komputerową, sprawdzam algorytm na różne pobudzenia i dopiero przenoszę na procesor.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 21 lis 2012, 20:49

Jest takie powiedzenie, że człowiek bez wykształcenia nie potrafi zrozumieć rzeczy skomplikowanych, a człowiek wykształcony nie potrafi zrozumieć rzeczy prostych.
I chyba w tym wątku mamy dowód na tego twierdzenia prawdziwość.

To co jest pomiędzy kreskami enkodera jest nieważne, a liczenie tego co jest poniżej dokładności pomiaru nie ma sensu najmniejszego.

Ciekawe ile sztucznych problemów autor wątku jeszcze wyduma.

.

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 21 lis 2012, 21:26

tuxcnc pisze:Jest takie powiedzenie, że człowiek bez wykształcenia nie potrafi zrozumieć rzeczy skomplikowanych, a człowiek wykształcony nie potrafi zrozumieć rzeczy prostych.
I chyba w tym wątku mamy dowód na tego twierdzenia prawdziwość.

To co jest pomiędzy kreskami enkodera jest nieważne, a liczenie tego co jest poniżej dokładności pomiaru nie ma sensu najmniejszego.

Ciekawe ile sztucznych problemów autor wątku jeszcze wyduma.

.
Zgadzam się z kolegą dlatego jestem za przeliczaniem filtru wtedy gdy jest zmiana sygnału A lub B encodera. A tak w ogóle, to lubimy sobie pogadać, zawsze to lepiej na forum niż do lustra..

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 21 lis 2012, 22:41

Zazwyczaj jest histereza.
I byłbym ostrożny ze stwierdzeniem że to nie ma żadnego znaczenia - a co będzie jak układ zacznie wibrować ? Nie widziałem tego w serwach ( tylko w krokowcach na postoju), ale dyskwalfikowało sterownik.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ursus_arctos » 21 lis 2012, 22:59

Mogą mijać nawet lata i oczywiście nikt nie wie, że silnik stoi w miejscu ...
Jeżeli układ ma stałe czasowe liczone w milisekundach, to przy obrocie z prędkością 0.1obr/s między tyknięciami enkodera mijają te "lata". To nie znaczy, że w regulatorze PID mam mieć człon D zupełnie z d...
Dane pomiędzy obserwacjami są bez znaczenia. Pewnie dlatego napisano setki (tysiące?) publikacji natemat interpolacji. Eh...
Ja Ci chyba już kiedyś pisałem, że nadmiar wiedzy teoretycznej szkodzi.
Wiedza teoretyczna została właśnie przekuta na praktykę. Teraz regulator działa - i działa dobrze. Pzedtem po wprowadzeniu jakiejkolwiek w miarę użytecznej wartości D działał źle - przy małych prędkościach szarpał aż trzeszczało.

[ Dodano: 2012-11-21, 23:32 ]
film

[ Dodano: 2012-11-22, 02:07 ]
Heh, zaimplementowałem i z grubsza wystoriłem regulator PIV. W jego wypadku mam jeszcze problem z drobnymi oscylacjami w spoczynku. Reaguje mniej agresywnie, niż pid, ale pracuje kulturalniej i czas ustalania wydaje się być ciut krótszy. Na razie powinienem się skupić raczej na przetestowaniu zintegrowanych peryferiów procesora (sprzętowa obsługa enkoderów) i budowie płytki 3 (lub 4) osiowej.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 22 lis 2012, 05:36

jarekk pisze:I byłbym ostrożny ze stwierdzeniem że to nie ma żadnego znaczenia - a co będzie jak układ zacznie wibrować ?
A niby jak układ ma wibrować, jak nie dostaje żadnych informacji o zmianie położenia ?
Skąd dokąd ma skakać w tą i z powrotem ?
No chyba że jest przekombinowany i sam się domyśla co będzie w przyszłości i reaguje na urojone bodźce.

.

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: jarekk » 22 lis 2012, 08:26

No chyba że jest przekombinowany i sam się domyśla co będzie w przyszłości i reaguje na urojone bodźce.
Wystarczy żeby miał ten sam problem co TB6550 na postoju ;-)

piotr_olbrysz

Post napisał: piotr_olbrysz » 22 lis 2012, 11:18

jarekk pisze:Wystarczy żeby miał ten sam problem co TB6550 na postoju
TB6550 jak ma problem to ze stabilnością pętli sprzężenia zwrotnego stabilizacji prądu.

Natomiast w układzie silnik-enkoder , oś silnika musi się obracać lewo-prawo pomiędzy znacznikami.Może to trwać 1sec, może to trwać godzinę ( i wszystkie dowolne czasy). Chyba ze moment obrotowy jest mniejszy od momentu tarcia to będzie stał.
Ostatnio zmieniony 22 lis 2012, 11:52 przez piotr_olbrysz, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”