Tokarka cu580 bicie na tarczy od uchwytu

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
gargamel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Tokarka cu580 bicie na tarczy od uchwytu

Post napisał: gargamel » 17 lis 2012, 22:02

Witam,

Mam pewien problem, zaczynam naukę na tej tokarce i na początku bicia na uchwycie nie było, pytałem się tokarza o radełkowanie i twierdził że trzeba mocno dociskać na posuwie przedmiot, chyba zrobiłem to zbyt mocno i czy możliwe że od tego jest te bicie ??? mogłem skrzywić mocowanie ??? zdejmowałem uchwyt i gołym okiem widać bicie, luzu nie wyczuwam, da się coś z tym zrobić? proszę o podpowiedzi

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: RomanJ4 » 17 lis 2012, 22:30

gargamel pisze:mocno dociskać na posuwie przedmiot
???
Na posuwie? Mechanicznym? Toż to można zęby połamać (od kół, oczywiście)
Z Twojego opisu wynika, o ile dobrze zrozumiałem, tak jakbyś zgiął wrzeciono między przednim łożyskiem a tarczą zabieraka, o ile docisk był prostopadły do osi wrzeciona (co byłoby samo w sobie wyczynem niesłychanym)
A może jakimś cudem tylko samą tarczę zabieraka, sprawdzałeś kolego bicie na stożku wewnętrznym wrzeciona?
Luz na łożysku można najprościej sprawdzić wkładając we wrzeciono rurkę, podstawiając zegar, i pociągając zań w stronę czujnika (oczywiście "z czuciem" i bez obrotów)
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
gargamel

Post napisał: gargamel » 17 lis 2012, 22:35

Może zle napisałem, bicie jest na zewnętrznej stronie tarczy do której przykręca się uchwyt z tarczą zabierakową, bicie jest widoczne zewnętrzne ale w środku wygląda ok, nie mam niestety czujnika zegarowego i piszę może nieskładnie ale może jakieś sugestie

[ Dodano: 2012-11-17, 22:46 ]
Posuw wzdłużny trzeba włączyć aby radełkować ale koleś powiedział że mam trzymać rączkę bo będzie odbijać i robiłem to za mocno (przekręcałem rączkę do oporu :oops: )sam detal przesuwał się w szczękach i możliwe że skrzywiłem ale czy to realne to sam nie wiem, zakupię ten czujnik i sprawdzę bicie na stożku, jeśli jest jedno albo drugie o czym Kolega pisał jakie są konsekwencje ???

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 17 lis 2012, 23:08

gargamel pisze:robiłem to za mocno (przekręcałem rączkę do oporu :oops: )sam detal przesuwał się w szczękach i możliwe że skrzywiłem ale czy to realne to sam nie wiem
raczej mało realne na produkcyjnej tokarce, prędzej zajechałbyś radełko, no ale są czasem i tacy "artyści"... :mrgreen:

Na tarczy wrzeciona najważniejszy jest zamek (stożkowy czy cylindryczny) i powierzchnia do której przylega zabierak (czy "flansza", jak niektórzy nazywają) uchwytu. Jeśli tam nie ma bicia (lub jest minimalne) to reszta powierzchni się nie liczy. Bicie na średnicy zewnętrznej tarczy wrzeciona również.
A po zamocowaniu uchwytu wystarczy przecinać nożem jakiś wałek, aby luzy łożyskowania wrzeciona dały o sobie zaraz znać.

a czujnik to podstawa w tokarstwie..
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
gargamel

Post napisał: gargamel » 17 lis 2012, 23:19

Dziękuje Koledze, bardzo możliwe że jednak uchwyt w takim razie jest już do d....... miałem mechanika który wymieniał śrubę suportu i bicie na uchwycie miało 1mm więc porażka ale nie wiem w jaki sposób powstało, może kolega pracownik wjechał w uchwyt i nie chce się przyznać ale to już zagadka, mechanik twierdził że niemożliwe żeby było bicie na wrzecionie ale wolałem jeszcze dopytać na forum, kupię czujnik i nowy uchwyt i sprawa się wyjaśni, dziękuje za info.

Borsi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Borsi » 18 lis 2012, 22:15

Sprawdź czujnikiem tarczę zabierakową zawsze możesz przetoczyć, zanim kupisz nowy uchwyt ,nie sadze żeby nawet uderzając w uchwyt coś się skrzywiło.

gargamel2
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: gargamel2 » 19 lis 2012, 23:20

Dzięki za info, załatwiłem nowy uchwyt aby sprawdzić ale bicie jest takie same, teraz pozostał czujnik i sprawdzenie gdzie jest bicie bo na oko to wszędzie :shock: mam info od kolegi że jak się wjechało w uchwyt to tarcza zabierakowa i ta główna do której się ją przykręca to już szmelc i bicie będzie występowało, jedyne wyjście to podobno przetoczenie szczęk, trochę mnie to zmartwiło, co jeśli tak jest pozostało aby wyjść z sytuacji ??? jak wygląda wymiana, regeneracja całego mocowania tarczy zabierakowej ? jak ktoś miał podobną sytuację prośba o info.

mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mrozanski » 20 lis 2012, 10:05

zdjac tarcze i zmierzyc bicie na wrzecionie. wrzeciono raczej nie powinno bic. a potem sprawdzac dalej tarcze. jesli wrzeciono jest ok a tarcza bije to przetoczyc ja i zalozyc ponownie uchwyt

gargamel2

Post napisał: gargamel2 » 21 lis 2012, 00:09

Dziękuje Koledzy za wsparcie, bicia na wrzecionie nie było, uchwyt jakimś cudem miał luz na tarczy zabierakowej , przetoczona tarcza zabierakowa oraz przyklepany rant i dodatkowo przetoczony do średnicy wewnętrznej mocowania uchwytu, problem się rozwiązał i uchwyt pozostaje stary ale bez bicia, jeszcze raz dzięki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”