Pozycjonowanie silnika krokowego.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
To masz jeszcze prostsze rozwiązanie:
naklej sobie na uchwycie pasek z naniesioną kreską, ewentualnie jak poszalejesz to zamiast tego paska wygraweruj sobie na cienkiej taśmie mały noniusz z paroma kreskami. Przed robotą bez problemu można się zbazować na czymś takim. Ja mam coś takiego na osi obrotowej jako zabezpieczenie przed zgubieniem kroków przez silnik - jeden pasek na wrzecionie podzielnicy przyklejony do zamka tarczy zabierakowej uchwytu, drugi na obudowie podzielnicy. Parę razy już mnie ratował.
Pozdrawiam, skoczek
naklej sobie na uchwycie pasek z naniesioną kreską, ewentualnie jak poszalejesz to zamiast tego paska wygraweruj sobie na cienkiej taśmie mały noniusz z paroma kreskami. Przed robotą bez problemu można się zbazować na czymś takim. Ja mam coś takiego na osi obrotowej jako zabezpieczenie przed zgubieniem kroków przez silnik - jeden pasek na wrzecionie podzielnicy przyklejony do zamka tarczy zabierakowej uchwytu, drugi na obudowie podzielnicy. Parę razy już mnie ratował.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
Podłącz sobie goły silniczek z jakąś wstążeczką na wałku do sterowania to zrozumiesz.[/quote]
Mam parę silniczków na wstążkach, którymi testuję sprzedawane przez innych elementy do cnc. A w wolnych chwilach buduję sterowniki do silników krokowych. Po prostu nie przyszło mi do głowy ze kolega nie ma bazowania i tyle. Ale mogę koledze pomóc, należy do silnika podłączyć amperomierz lub voltomierz analogowy ( lepiej) i przed wyłączeniem zasilania ustawić na nim ZERO ruszajać recznie ale programowo osią np. co 10um 1uM
Mam parę silniczków na wstążkach, którymi testuję sprzedawane przez innych elementy do cnc. A w wolnych chwilach buduję sterowniki do silników krokowych. Po prostu nie przyszło mi do głowy ze kolega nie ma bazowania i tyle. Ale mogę koledze pomóc, należy do silnika podłączyć amperomierz lub voltomierz analogowy ( lepiej) i przed wyłączeniem zasilania ustawić na nim ZERO ruszajać recznie ale programowo osią np. co 10um 1uM
-
No to jestemy w podobnym stanie, a pewnie bierze się to z tego ze koniecznie musimy zrobić to czego nie zdążymy na czas a w miedzy czasie piszemy i czytamy.kamar pisze:Teraz to ja nic nie rozumiem. Co kolega uwaza za bazowanie i co to ma do dygania krokowca ?
1.Ja za bazowanie uważam pozycjonowanie, zerowanie, tzn. taką operację dzieki której wiem w jakiej pozycji znajduje się maszyna.
2. Te dyganie jest to przesuniecie osi silnika na inną pozycję, najprawdopodobniej na pozycję najbliższego kroku. Sterowniki po wyłączeniu zasilania lub wykonaniu reset ustawiają się w konkretnej pozycji opisanej w dokumentacji. Samo Enable zdejmuje zasilanie z końcówki mocy i wtedy operacja EBABLE_OFF ENABLE_ON będą wymuszać ruchy z pełnego kroku do mikrokroku zachowując pozycję początkową.
Jeżeli dokładność na kreskę wystarcza to jest to najprostsza metoda. Mikro-przełączniki pozwalają na ustawienie maszyny z powtarzalnością do 10um ( test śrubą mikro-metryczną).
Ale dzięki za dyskusję, może w następnym modelu sterownika wyprowadzę sygnał gdy jedno uzwojenie silnika ma 0V a drugie Max. Mając taki sygnał można ustawić maszynę w takiej pozycji że po wyłączeniu zasilania silnik nie obróci się.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 45
- Kontakt:
O, i to może być pożytek z tej dyskusjipiotr_olbrysz pisze: może w następnym modelu sterownika wyprowadzę sygnał gdy jedno uzwojenie silnika ma 0V a drugie Max. Mając taki sygnał można ustawić maszynę w takiej pozycji że po wyłączeniu zasilania silnik nie obróci się.

-
Jestem elektronikiem i pewnie nie raz popełnię błąd w używaniu pewnych słów, które w innych branżach mają inne znaczenie. No cóż ciągle trzeba się uczyć a takie dyskusje , pozwalają pewne rzeczy przemyśleć poraz kolejny.kamar pisze:Normalna maszyna po włączeniu ma być zbazowana we wszystkich osiach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
W rozmowach z kamarem trzeba brać poprawkę na kamarowe poglądy na to jak życie wyglądać powinno 
Normalnie LinuxCNC nie wie, gdzie jest czubek noża, czy freza w momencie startu maszyny. W związku z tym zakłada, że jest tam, gdzie został w momencie poprzedniego wyłaczenia.
Prawidłowo maszyna powinna mieć krańcówki do bazowania osi, i powinna przy każdym starcie zabazować się na fizyczne zero każdej osi. Kamar nie ma krańcówek, i chce, żeby mu maszyna automagicznie znajdowała sama pozycję zera w każdej osi. Stąd jego problem.

Normalnie LinuxCNC nie wie, gdzie jest czubek noża, czy freza w momencie startu maszyny. W związku z tym zakłada, że jest tam, gdzie został w momencie poprzedniego wyłaczenia.
Prawidłowo maszyna powinna mieć krańcówki do bazowania osi, i powinna przy każdym starcie zabazować się na fizyczne zero każdej osi. Kamar nie ma krańcówek, i chce, żeby mu maszyna automagicznie znajdowała sama pozycję zera w każdej osi. Stąd jego problem.
-
Ale tak naprawdę to słusznie chce. Gdyby elektronika i oprogramowanie było trochę mądrzejsze niż 15 lat temu, to by nie było pytania. Gdy nie było mikrokroków to nie było problemu. Teraz powinno być zaimplementowane inteligentne wyłączanie silnika czyli na pełnym kroku.MlKl pisze:Kamar nie ma krańcówek, i chce, żeby mu maszyna automagicznie znajdowała sama pozycję zera w każdej osi. Stąd jego problem.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 45
- Kontakt:
Na pewno wiesz co piszesz ?MlKl pisze:
i powinna przy każdym starcie zabazować się na fizyczne zero każdej osi. .
Maszyna przy kazdym starcie ma STAĆ na punktach zerowych maszyny i kamarowe krańcówki nie mają nic do rzeczy. !!!
Ostatnio zmieniony 17 lis 2012, 20:02 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.