dzieki, juz sciagnalem...
czy heeks cnc zamieni kazdy dxf na g-code???
i czy mozna znalezc jakes instrukcje obslugi do tych programow? widzialem tylko jakis filmik z youtube...
od czego zaczac...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Do FreeCADa masz na tym kanale 10 filmików, które wyjaśniają prawie wszystko, czego potrzeba na początek.kaczyniak pisze:czy heeks cnc zamieni kazdy dxf na g-code???
i czy mozna znalezc jakes instrukcje obslugi do tych programow? widzialem tylko jakis filmik z youtube...
Do Heeksa trzeba szukać, bo nie ma tego za wiele.
Nie wiem czy każdego DXF przerobi, ja zwykle zapisuje w jakimś formacie STEP, IGES lub VRML. Niby DXF ma wsparcie dla 3D, ale są problemy przy konwertowaniu, wiele razy miałem z tym cyrki, gdy chciałem coś do SolidEdge lub SolidWorks wrzucić.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
zaczalem sie bawic free cadem, zgodnie z tym polskim filmem na ytube,
i wszystko jest ok, dopoki nie zaczynam eksportowac plik,
probuje wyeksportowac jako dxf i zapisac na pulpicie, jednak nie pozostaje po nim zaden slad na dysku, probowalem wyeksportwac jako inny rodzaj pliku, ale to tez nie pomaga
macie moze jakis pomysly???
[ Dodano: 2012-11-11, 19:23 ]
jezeli probouje wyeksportowac jako dxf to na dole okna wyskauje chyba blad na czerwono:
stack trace , trace back:.... szybko te okno znika,
jak zapisze jako step214, to nie wyskakuje blad ale tez nic sie nie zapisuje,
jak zapisze jako vrml to zapisze sie plik normalnie na dysku,
o co chodzi? jak mam to najlepiej eksportowac???
[ Dodano: 2012-11-11, 19:38 ]
a teraz z innej beczki: probowalem otowrzyc jakis gotowy dxf ze strony http://www.cnc4free.org/ w Heekscnc , ale obrazek zupelnie sie nie pokazuje w Heeks...
???
i wszystko jest ok, dopoki nie zaczynam eksportowac plik,
probuje wyeksportowac jako dxf i zapisac na pulpicie, jednak nie pozostaje po nim zaden slad na dysku, probowalem wyeksportwac jako inny rodzaj pliku, ale to tez nie pomaga
macie moze jakis pomysly???
[ Dodano: 2012-11-11, 19:23 ]
jezeli probouje wyeksportowac jako dxf to na dole okna wyskauje chyba blad na czerwono:
stack trace , trace back:.... szybko te okno znika,
jak zapisze jako step214, to nie wyskakuje blad ale tez nic sie nie zapisuje,
jak zapisze jako vrml to zapisze sie plik normalnie na dysku,
o co chodzi? jak mam to najlepiej eksportowac???
[ Dodano: 2012-11-11, 19:38 ]
a teraz z innej beczki: probowalem otowrzyc jakis gotowy dxf ze strony http://www.cnc4free.org/ w Heekscnc , ale obrazek zupelnie sie nie pokazuje w Heeks...
???
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Osobiście polecam SolidEdge 2D, darmowy i pozwala na rysowanie parametryczne (rzadkość w 2D w 3D raczej standard). Eksport do dxf trzeba sobie skonfigurować (program pracuje na dft resztę trzeba importować/eksportować), ale to raczej nie sprawia problemów.
Jedyną zaletą DraftSighta jest praca na plikach dwg/dxf.
Jedyną zaletą DraftSighta jest praca na plikach dwg/dxf.