OUS-1 dla laików
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 49
Całkiem zapomniałem
... Dla szukających tokarek i frezarek krótka opowieść o Maximacie z poprzedniej strony i tak:
Patrzę ogłoszenie , cena ok , wyposażenie ok , 2x większa od osiołka ok , czytam CNC - ktoś poleca ten sprzęt ok . Przerażała mnie tylko odległość - woj podlaskie to ok 450km w jedną stronę , zacząłem przeglądać internet by znaleźć jakieś dodatkowe info na temat tej tokarki, i nagle mnie olśniło , wpisałem w gogle tokarko-frezarka i numer III4A/1/34 i... [ numer pisany białą farbą , zdjęcie z poprzedniej strony , dolny lewy róg ]
Wyskoczyła mi informacja bodajże z uniwersytetu lubelskiego o wyprzedaży-przetargu maszyn . Jedna z maszyn to był "mój" maximat opisany przez rzeczoznawcę , nie pamętam dokładnie opisu było coś : uszkodzona przekładnia frezarki , głośny hałas , maszyna wycofana z użytku bla bla bla . I tak mój zapał zmalał nagle do zera . Dlatego tez doradzam wszystkim by bardzo uważnie i bardzo , bardzo długo oglądali zdjęcia przedmiotów jakie chcą kupić , sprzedający nawet się nie domyśli co może laik wypatrzeć
.
Koniec bajki . Jak ktoś by chciał z 5, 6 zdjęć tego maximata to zgłaszać się na pw .
PS: Znów udało mi się znaleźć ten plik pdf , może znajdziecie tam swój sprzęt ;]]]

Patrzę ogłoszenie , cena ok , wyposażenie ok , 2x większa od osiołka ok , czytam CNC - ktoś poleca ten sprzęt ok . Przerażała mnie tylko odległość - woj podlaskie to ok 450km w jedną stronę , zacząłem przeglądać internet by znaleźć jakieś dodatkowe info na temat tej tokarki, i nagle mnie olśniło , wpisałem w gogle tokarko-frezarka i numer III4A/1/34 i... [ numer pisany białą farbą , zdjęcie z poprzedniej strony , dolny lewy róg ]
Wyskoczyła mi informacja bodajże z uniwersytetu lubelskiego o wyprzedaży-przetargu maszyn . Jedna z maszyn to był "mój" maximat opisany przez rzeczoznawcę , nie pamętam dokładnie opisu było coś : uszkodzona przekładnia frezarki , głośny hałas , maszyna wycofana z użytku bla bla bla . I tak mój zapał zmalał nagle do zera . Dlatego tez doradzam wszystkim by bardzo uważnie i bardzo , bardzo długo oglądali zdjęcia przedmiotów jakie chcą kupić , sprzedający nawet się nie domyśli co może laik wypatrzeć

Koniec bajki . Jak ktoś by chciał z 5, 6 zdjęć tego maximata to zgłaszać się na pw .
PS: Znów udało mi się znaleźć ten plik pdf , może znajdziecie tam swój sprzęt ;]]]
- Załączniki
-
- tokarki_darowizna_2012.pdf
- złomowanie
- (25.99 KiB) Pobrany 552 razy
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
Tą zagadką jest ta właśnie prawdziwa bajka o maximacie , ten pdf jest tylko jeden , był też inny z opisem każdej obrabiarki , a na zdjęciu dokładnie był widoczny numer po którym doszedłem do opisu tej sztuki . Dlatego z informacji rzeczoznawcy przeczytałem o uszkodzeniu trybów kolumny frezerskiej - lub o głośnej pracy , tak dokładnie po roku to nie pamiętam ;[ .
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 32
-
Chyba lepiej się sprawdza niż w naszych maszynkach , jeśli dobrze widzę to jest prywatne rozwiązanie kol Bydgost , w końcu na coś się przyda ta podziałka w stopniach na obudowie a nie jak w seryjnym rozwiązaniu co 15 st [ jeśli dobrze pamiętam ; ]
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 29
Szukanie tokarki to czasem nie przymierzając jak grzebanie w archiwach IPN-upanzmiasta pisze:PS: Znów udało mi się znaleźć ten plik pdf , może znajdziecie tam swój sprzęt ;]]]

też pewnie parę Maximatów poszło w Polskę