jakie są szanse na prace jako operator cnc w Norwegii/PL?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

adrianmaly
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Post napisał: adrianmaly » 09 lis 2012, 14:22

jarekk pisze:Taka osoba do Ciebie się nie zgłosi. A młodzik moze u Ciebie popracować i uciec za granicę jak się podszkoli ( starsi będą mniej do tego skłonni).
jaka osoba się do mnie nie zgłosi?? mieszkająca 600 km dalej? To firma znajduje specjalistę pracującego w innej firmie a nie na odwrót.
Programista mówi mi: słuchaj w takiej firmie X pracuje taki kowalski, naprawdę łebski gość zna się na robocie - naprawdę dobry.
Biorę telefon do ręki i dzwonie do gościa z propozoycją że dam mu 1500 więcej jak przejdzie do mojej firmy.
Ale Panowie !! mówimy o specalistach!!! nie o laikach których praca polega na wciskaniu zielonego lub czerwonego guzika. tego to idzie szympansa nauczyć.

a że ucieknie za granicę - coś w tym na pewno jest. nie mówię że nie. ale z drugiej strony jak mu będzie w firmie dobrze to dlaczego ma uciekać ? :)

...

Tagi:

jarekk
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jarekk » 09 lis 2012, 14:28

adrianmaly pisze:ale z drugiej strony jak mu będzie w firmie dobrze to dlaczego ma uciekać ?
Jak zapragnie przygody. Paru moich kolegów tak zrobiło - wzięło żonę, małego dzieciaki i w świat ( póki to jeszcze łatwe, gdyz dziecko małe). Część wróciła, część nie. I ni było im źle w Polsce, byli wysokiej klasy specjalistami, bardzo dobrze opłacanymi.

lemurbb
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 09 lis 2012, 14:30

ps gadanie że szkolenia nic nie dają jest z d... wzietę , jak chcesz to sie tam nauczysz, wiedza jest wyłożona nie trza szukać po necie i dopytywać się znajomych, ja się uczyłem spawać od kumpli na warsztacie (z 20 letnim stażem) od nowa musiałem się uczyć 2 lata później na kursie(tu pozdrawiam pana spawalnika z bielska bialej który ma zarówno praktykę w ręce jak i ogromna wiedzę)

ps2.lepiej sie obudzić w ostatniej klasie liceum niz jak ja w wieku 22 lat, a i tak mi sie udalo, zapytaj sie innych z forum czy całe życie zajmowali się cnc, zapytaj sie gmaro,piotrjuba,paulg

ja osobiście podziwiam chłopaka że chce wyjechać bo w Polsce jak nie masz własnej firmy to nikt ci nie da zarobić

dalej mamy podział z komuny na ruchanych i ruchających

adrianmaly

Post napisał: adrianmaly » 09 lis 2012, 14:36

przez najbliższych paredziesiąt lat niestety będzie tak że w Polsce będzie się dużo mniej zarabiać niż w innych krajach UE.

Tylko mówimy o operatorach których firma zatrudnia 100-200 osób. Jak jeden idejdzie to firma nie upanie :mrgreen:

Odeszliśmy jednak od tematu. Uważam że najpierw trzeba wiedzieć co chce się robić i się do tego porządnie przygotować, a nie najpierw znaleźć zatrudnienie a potem próbować rozgryźć temat. Bo tacy słyszą "Proponujemy Panu na początek (...)"

NIE.

To ja proponuję Państwa firmie...

Znam ludzi którzy zarabiają pod dyszkę miesięcznie i pracują dwa dni w firmie i 3 dni w domu przed laptopem. Postawili taki warunek a firma żeby ich nie stracić zgodziła się na to ale...
Specjaliści mogą dyktować warunki
...

lemurbb
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 09 lis 2012, 14:39

i tyle na temat :D

adrianmaly

Post napisał: adrianmaly » 09 lis 2012, 14:46

Więc otwierajmy swoje firmy i dźwigajmy wspólnie polską gospodarkę do góry :mrgreen:

Też robiłem kurs spawalniczy na MAG MIG i TIG i wierz mi że to nie to samo co CNC :)

Torszke mniej skomplikowane ;)

[ Dodano: 2012-11-09, 14:48 ]
lemurbb pisze:dalej mamy podział z komuny na ruchanych i ruchających
Żeby nie dać się ruchać są dwie drogi:

Walczyć i wygrywać

lub

Uciekać

Kolega wybiera opcję nr 2 która w jego sytuacji jest na pewno rozsądniejsza.

Ja jednak preferuję opcję nr 1 :razz:
...

lemurbb
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 09 lis 2012, 15:06

hmmm co do tiga to hmmm jak na razie poznałem tylko 2 osoby w swoim krótkim życiu co naprawdę znają się na spawaniu tigiem (migomat jest prosty) a widziałem już sporo

i już nie róbmy nie wiadomo jakiej dziedziny z zakresu cnc , w ostatnich latach zaczyna to coraz bardziej wyglądać jak praca z Corelem albo Photoshopem

masz cad/cam - material - narzędzie(producent ci mówi jakie parametry do jakiej stali / materiału) i odrobina doświadczenia, i jedziesz z koksem

a nawet programowanie obrabiarek to nie pisanie programów w c++,asemblerze,czy rubym

oczywiście można używać jakichś prostych petli , ale to wszystko,(wyobraź sobie programiste pracujacego nad takim projektem jak windows, który ma z 80 tyś linijek tekstu i pracowało nad nim kilkuset programistów )

a nawiązując do ruchania- to mi sie już nudzi powoli to cale walczenie aby nie być wyruchanym na każdym kroku, gdzie tu jakaś kultura polaka?

[ Dodano: 2012-11-09, 15:10 ]
a koledze dominikowi polecam raczej szukać pracy w malej firmie(jeśli chcesz zdobyć doświadczenie) w dużej zawsze będziesz statystyką

chociaż sam idę teraz do dużej(Belos PLP narzedziwnia) zobaczymy co mnie tam czeka.

adrianmaly

Post napisał: adrianmaly » 09 lis 2012, 15:40

lemurbb pisze:oczywiście można używać jakichś prostych petli , ale to wszystko,(
Nie wiem jakie detale obrabiacie ale są branże gdzie detale stwarzają bardzo dużo problemu. Mój kolega właśnie kończy program który ma 1029 podprogramów każdy z wielu cykli. Do detalu wykorzystujemy 113 różnych narzędzi z czego 3/4 specjalnych. programy wyszły na 39 godzin. po optymalizacjach zejdziemy może do 34. Detal jest obrabiany w 7 różnych zamocowaniach, mimo wykorzystania płynnie 5 osi w każdej z nich.

Jest obóbka i obróbka.
Może jak firma obrabia detale typu baniak - planowanie powierzchni, wiercenie otworów, frezowania kołnierza to faktycznie jest to łatwe :)
ale takie detale się wdraża w 1,5 godzinki i obrabia kolejną godzinę/1szt po to żeby maszyna nie stała w czasie jak technolog i programmers myślą nad W/W detalem :mrgreen:
...

lemurbb
Kontakt:

Post napisał: lemurbb » 09 lis 2012, 15:43

dobra to mnie zagiąłeś :D hahaha

po prostu nie trafiłem jeszcze takiej firmy :D gdzie pracujesz?(NASA poland?) tez chce taką ambitna prace

adrianmaly

Post napisał: adrianmaly » 09 lis 2012, 16:23

Nie trzeba pracować w NASA żeby obrabiać elementy silników odrzutowych albo elementy układu jezdnego superszybkich francuskich pociągów ;) tak w Polsce też są takie firmy :) Pozdrawiam wszystkich obrabiających kostki z otworami i rowkami :mrgreen:
do obróbki dochodzą dziesiątki norm militarnych i lotniczych które trzeba znać :) naprawdę tematy fajne i jest kilka firm w PL gdzie można porobić coś ambitnego od 7 do 15:00 ;)
...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”