Konstrukcja frezarki CNC, stół krzyżowy
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Taki płaskownik z aluminium będzie ważył około 17kg, cena za kg PA38 to około 20zł brutto.fiuzi pisze:czy ktoś z forumowiczów orientuje się ile liczą z metra takiego płaskownika 100x60, w grę wchodzi aluminium albo stal?
Potrzebny Ci aż taki kloc na bloki łożyskujące? Ja będę robił z pręta 50x50.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 31
Witam po długiej przerwie, nie miałem zbyt wiele czasu w przeciągu ostatniego miesiąca. Teraz zamierzam ruszyć co nieco z robotą 
W obecnej chwili mam już wykonane i powiercone blaty i wózek pośredni, uchwyty na nakrętki i łożyska wcisnąłem "na szybko" do zrobienia w swoim zakładzie.
Czekam nadal na realizację zamówienia na nakrętki trapezowe
A wygląda to wszystko mniej więcej tak:

Wszystkie, uchwyty były wykonane z St3, kwadrat 90x90, był pod ręką akurat taki materiał, jak coś to mam około 30 cm do odsprzedania
Co do uchwytów na łożyska, to są wykonane pięknie na wcisk, więc nie spodziewam się problemów w wypadnięciem nawet przy obciążeniach.
[ Dodano: 2012-11-05, 17:35 ]

W obecnej chwili mam już wykonane i powiercone blaty i wózek pośredni, uchwyty na nakrętki i łożyska wcisnąłem "na szybko" do zrobienia w swoim zakładzie.
Czekam nadal na realizację zamówienia na nakrętki trapezowe

A wygląda to wszystko mniej więcej tak:

Wszystkie, uchwyty były wykonane z St3, kwadrat 90x90, był pod ręką akurat taki materiał, jak coś to mam około 30 cm do odsprzedania

[ Dodano: 2012-11-05, 17:35 ]

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
-
Ja to rozumiem, tylko dykty też nikt za darmo nie daje, a te aluminiowe formatki to przecież był by mały ułamek całkowitych kosztów.ursus_arctos pisze:takie elementy można potem przełożyć np. do maszyny z formatek aluminiowych (jak się pojawi na nie kasa na przykład).
Zresztą ten krzyżak to i ze stali by mógł być.
.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Takie skrawki sklejki można często dostać za darmo (lub piwo) w stolarniach. U mnie w piwnicy też się wala kilka takich arkuszy i sam pewnie na początku zrobię z nich stół i możliwe, że bloki łożyskujące aby maszyna ruszyła. Potem wyfrezuję sobie z aluminium. Każdy orze jak możetuxcnc pisze:Ja to rozumiem, tylko dykty też nikt za darmo nie daje, a te aluminiowe formatki to przecież był by mały ułamek całkowitych kosztów.ursus_arctos pisze:takie elementy można potem przełożyć np. do maszyny z formatek aluminiowych (jak się pojawi na nie kasa na przykład).
Zresztą ten krzyżak to i ze stali by mógł być.

Robiąc krzyżak od razu ze stali lub alu, trzeba go frezować a to dodatkowe koszta, potem można sobie zrobić go samemu. To moje domysły, prawdziwe motywy zna tylko autor

-
Co do planów dalszej rozbudowy maszyny o elementy stalowe, to oczywiście w bliżej nieokreślonej przyszłości planuję taki upgrade. Elementy są ładne i dopieszczone, bo robione były po godzinach przez Pana frezera u mnie w firmie, bez kosztów, al większym nakładem czasu. Gdyby nie to, to pewnie strugałbym je ze sklejki.
Aktualnie mam już poskładany wózek pośredni i blaty, jeszcze bez przymocowanych uchwytów. Całość chodzi luźno. Chcę skupić się nad napędem mojej maszynki, i tu powiem szczerze, że rozkładam ręce. Przeglądam aukcje na allegro... i nie wiem jak mają się podawane tam wartości prądowe i napięciowe do momentu obrotowego.
Zastawiam się nad takim zestawem:SILNIK KROKOWY CANON FH6-1915 pakiet 3 szt_/7225 ale nie wiem czego się spodziewać po tych silnikach i najważniejsze: czy dadzą radę w mojej konstrukcji?
Bardzo bym prosił o pomoc w tej materii wszystkich zainteresowanych, sugestie, linki
Aktualnie mam już poskładany wózek pośredni i blaty, jeszcze bez przymocowanych uchwytów. Całość chodzi luźno. Chcę skupić się nad napędem mojej maszynki, i tu powiem szczerze, że rozkładam ręce. Przeglądam aukcje na allegro... i nie wiem jak mają się podawane tam wartości prądowe i napięciowe do momentu obrotowego.
Zastawiam się nad takim zestawem:SILNIK KROKOWY CANON FH6-1915 pakiet 3 szt_/7225 ale nie wiem czego się spodziewać po tych silnikach i najważniejsze: czy dadzą radę w mojej konstrukcji?
Bardzo bym prosił o pomoc w tej materii wszystkich zainteresowanych, sugestie, linki

-
Te silniczki praktycznie nie nadają się do niczego.fiuzi pisze:Zastawiam się nad takim zestawem:SILNIK KROKOWY CANON FH6-1915 pakiet 3 szt_/7225
Silniki 1,9 Nm można kupić poniżej 100 zł/szt, a takie "oszczędności" to czysta głupota.
.
-
Czy potrzebne mi są silnki 1,9 Nm?
Za taką cenę mógłbym się skusić tylko gdzie je znaleźć, bo na allegro mi takie umknęły...
[ Dodano: 2012-11-07, 19:10 ]
Przepraszam, ślepy chyba byłem albo pijany...
Silnik krokowy 1,8Nm 3A Nowy FVAT
Tylko podstawowe pytanie, ja ma się ich moment do mojej konstrukcji? Wystarczy, czy nie będzie za duży, żeby mi się to wszystko nie rozsypało?
[ Dodano: 2012-11-07, 19:11 ]
Chociaż w sumie, taki silnik to niezła zachęta do rozbudowy maszyny...
Za taką cenę mógłbym się skusić tylko gdzie je znaleźć, bo na allegro mi takie umknęły...
[ Dodano: 2012-11-07, 19:10 ]
Przepraszam, ślepy chyba byłem albo pijany...
Silnik krokowy 1,8Nm 3A Nowy FVAT
Tylko podstawowe pytanie, ja ma się ich moment do mojej konstrukcji? Wystarczy, czy nie będzie za duży, żeby mi się to wszystko nie rozsypało?
[ Dodano: 2012-11-07, 19:11 ]
Chociaż w sumie, taki silnik to niezła zachęta do rozbudowy maszyny...