Witam wszystkich,
Mam za zadanie przerysować dany wałek z 3d na 2d i mam problem z odczytaniem rysunku w aksonometrii, nikt ze znajomych nie potrafi mi pomóc, więc spróbuje tutaj i w związku z tym mam kilka pytań:
1 Na jaką głębokość ma być wywiercony otwór fi12 przechodzący przez środek wałka?
2 Jak to jest z elementami niewidocznymi, jest jakaś zasada, że zakłada się symetrię, czy jak czegoś nie widać to po prostu nie ma tam żadnych otworów, ani wyżłobień?
3 Na moim rysunku w środkowej części jest po drugiej stronie takie wycięcie jak z przodu?
Czy na końcu na dole jest takie wycięcie jak na górze?
4 Co oznacza ta linia wymiarowa 12 z jednym grotem na końcu, czego to jest wymiar?
Z góry dziękuje za okazaną pomoc
Wałek_aksonometria
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Jak to siędzieje, że twój rysunek został ściągnięty 232 razy przy tylko 16 wyświetleniach tematu.
Musisz wprowadzić kilka założeń bo sam przyznaję nie jestem kilku rzeczy pewny.
Moje założenia:
1. Otwór przelotowy
2. Wszystkie otwory sa przelotowe.
3. Spłaszczenie na średnicyfi 40 jest symetryczne co sugeruje wymiar 33. Mam wątpliwość co do spłaszczenia bocznego o długości 30. Jest tam wymiar głębokości 5, który może sugerować, że spłaszczenie występuje tylko z jednej strony.
4. Spłaszczenie na końcu wału również jest dla mnie nie jasne. Jeśli na śrenicy fi25 wykonam takie spłaszczenie o wysokości 12 od osi to wg mnie powinno ono być mniejsze. Z kolei jesli jest to wymiar od dwóch płąskich powierzchni to jest to za duże - tak to odbieram wzrokowo nie poparwszy moich domysłów zamodelowaniem przykładu.
Musisz wprowadzić kilka założeń bo sam przyznaję nie jestem kilku rzeczy pewny.
Moje założenia:
1. Otwór przelotowy
2. Wszystkie otwory sa przelotowe.
3. Spłaszczenie na średnicyfi 40 jest symetryczne co sugeruje wymiar 33. Mam wątpliwość co do spłaszczenia bocznego o długości 30. Jest tam wymiar głębokości 5, który może sugerować, że spłaszczenie występuje tylko z jednej strony.
4. Spłaszczenie na końcu wału również jest dla mnie nie jasne. Jeśli na śrenicy fi25 wykonam takie spłaszczenie o wysokości 12 od osi to wg mnie powinno ono być mniejsze. Z kolei jesli jest to wymiar od dwóch płąskich powierzchni to jest to za duże - tak to odbieram wzrokowo nie poparwszy moich domysłów zamodelowaniem przykładu.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
Dziękuję serdecznie za pomoc i za zainteresowanie.
Z tym ściągnięciem to dowiedziałem się od informatyka, że to wynika z wyświetlania obrazku przez inne źródła, np. wyszukiwarkę w googlach ( nie ma tutaj żadnej różnicy pomiędzy wyświetlaniem, a ściąganiem; temat po prostu został wyświetlony kilkanaście razy, a obrazek kilkaset).
Ad. 3 Właśnie mam problem z tym spłaszczeniem bocznym.
Ad. 4 Zgadzam się z Tobą marchu tym spłaszczeniem 12 od osi głównej, ponadto nie zmieściłby się na nim otwór fi8, a jak założy się że to spłaszczenie jest symetryczne, a wymiar 12 to odległość miedzi tymi powierzchniami to wtedy otwór fi12 nie mógłby być przelotowy, stąd pytanie 1
Kombinowałem wiele i wszystkie opcje nie pasowały, może jednak znajdzie się ktoś kto potrafi pomóc.
Z tym ściągnięciem to dowiedziałem się od informatyka, że to wynika z wyświetlania obrazku przez inne źródła, np. wyszukiwarkę w googlach ( nie ma tutaj żadnej różnicy pomiędzy wyświetlaniem, a ściąganiem; temat po prostu został wyświetlony kilkanaście razy, a obrazek kilkaset).
Ad. 3 Właśnie mam problem z tym spłaszczeniem bocznym.
Ad. 4 Zgadzam się z Tobą marchu tym spłaszczeniem 12 od osi głównej, ponadto nie zmieściłby się na nim otwór fi8, a jak założy się że to spłaszczenie jest symetryczne, a wymiar 12 to odległość miedzi tymi powierzchniami to wtedy otwór fi12 nie mógłby być przelotowy, stąd pytanie 1
Kombinowałem wiele i wszystkie opcje nie pasowały, może jednak znajdzie się ktoś kto potrafi pomóc.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witam.Robert_0711 pisze: ... Ad. 3 Właśnie mam problem z tym spłaszczeniem bocznym....
Ogarnij temat ,,od du** strony'' .....
Określ jaka to jest dimetria

.... oblicz proporcje i uzyskasz prawidłowy wymiar bocznego spłaszczenia.
Mariusz.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2013, 09:41 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
@Mariusz
Co do tego spłaszczenia bocznego nie miałem problemów z jego wymiarami (można je uzyskać tylko z Pitagorasa), ale czy jest też z drugiej strony. Widzę po rysunku poglądowym, że jednak one tam istnieje.
A co do tego otworu środkowego przez który został poprowadzony przekrój B, nie powinien być przesunięty bardziej na prawo (brakujący wymiar (dopełnienie do 120) to 26) ?
Można wykonać te przekroje w półwidoku?
Dziękuje za poświęcony czas.
Co do tego spłaszczenia bocznego nie miałem problemów z jego wymiarami (można je uzyskać tylko z Pitagorasa), ale czy jest też z drugiej strony. Widzę po rysunku poglądowym, że jednak one tam istnieje.
A co do tego otworu środkowego przez który został poprowadzony przekrój B, nie powinien być przesunięty bardziej na prawo (brakujący wymiar (dopełnienie do 120) to 26) ?
Można wykonać te przekroje w półwidoku?
Dziękuje za poświęcony czas.