Desktopowa Frezarka CNC

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

dudis69
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dudis69 » 03 lis 2012, 21:05

filip.jaskolski, Bardzo ładnie wycięte elementy, co do pasowania wałków odradzał by osobiście jakąkolwiek mechanizację, na rzecz zwykłego ręcznego rozwiertaka nastawnego, aby dopieścić te otwory o setne milimetra. Wiem jest to rozwiązanie znacznie droższe (2sztuki), ale najbardziej precyzyjne. A szkoda by było przeholować przy rozwiercaniu np. wiertarką..., bo zapowiada się całkiem przyzwoicie. :wink:

Pozdrawiam Sławek

Tagi:

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: kak » 03 lis 2012, 21:09

Możesz zrobić też tak, że otwory w bramie robisz za duże, a od zewnątrz bramy robisz kwadratową kostkę z otworem na wałek, kostka może być przecięta, tak jak mocowanie Kressa, żeby wałek można było zacisnąć i przykręcasz całość do bramy czterema śrubkami. Wtedy można regulować ustawienie wałków.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: adam Fx » 04 lis 2012, 00:24

w Praktiker u mnie ma samie duże listki ale na pewno da się kupić mniejsze ja osobiście kupiłem na giełdzie te listki w miarę szybko się zużywają więc można je wcześniej wykorzystać do innych pac a gdy już osiągną odpowiednią średnicę do otworów pod wałki
kak pisze:Możesz zrobić też tak, że otwory w bramie robisz za duże, a od zewnątrz bramy robisz kwadratową kostkę z otworem na wałek, kostka może być przecięta, tak jak mocowanie Kressa, żeby wałek można było zacisnąć i przykręcasz całość do bramy czterema śrubkami. Wtedy można regulować ustawienie wałków.
zawsze możesz rozcinać od razu obudowę i ją zaciskać propozycja kolegi kak jest dobra gdy otwory pod wałki robimy sami ręcznie i nie ma szans by stanowiły dobrą bazę jeżeli otwory wykonane są z maszyny i ich rozstaw jest pewny to raczej polecam samo zaciśniecie .

co do metod przez ciebie proponowanych raczej sam bym żadnej nie stosował (nie twierdze że sie nie uda bo nie próbowałem ale instynkt mi podpowiada ze raczej nie wypali )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
filip.jaskolski
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 35
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 04 lis 2012, 02:30

dudis69, kak, adam Fx - dzięki za kolejne podpowiedzi. Poczytałem trochę na forum o problemie (link #1, link #2). Zacznę od poszukiwań rozwiertaka - jeżeli uda się znaleźć w rozsądnej cenie, to na nim się skończy.

Pomysł z nacięciem ramy i ściśnięciem wałka bardzo mi się podoba, ale w tej konstrukcji już na niego za późno - tekstolitowe wstawki, które mają zapobiec wyrabianiu się otworów w sklejce, są za cienkie, żeby poprowadzić w nich śrubę. A z kolei sklejka jest zbyt miękka, żeby ściskać nią wałek.

Otwory są wyfrezowane maszynowo i bardzo precyzyjnie. Niestety nie przewidziałem, że wymiarowanie "na styk" będzie bardzo na styk :wink: .

Pozdr.

[ Dodano: 2012-11-05, 00:26 ]
Ech, z deszczu pod rynnę :???: . Jeżeli chodzi o tekstolit - wystarczyły 2-3 pociągnięcia paskiem papieru ściernego - problem z głowy, łożyska są już na miejscu. Podobnie z otworami w ramie, chociaż tutaj trzeba się namęczyć z wbijaniem wałka.

Elementy nośne wózków też cierpiały na pomniejszenie otworów. Pokusiło mnie, żeby spróbować wcisnąć w nie tuleje ślizgowe (bez poszerzania). Najpierw ostrożnie głowicą kolumny wiertarskiej, potem w imadle. No i tutaj kaszana - w 7 na 12 przypadków łożysko działa świetnie, w pozostałych 5 ledwo daje się wcisnąć na wałek. Zdziwiłem się - tulejki sprawiały wrażenie solidnych. Wydawało mi się, że mogły się rozjechać podczas wciskania, ale wyglądają zdrowo. Widocznie nie są aż tak precyzyjne jak producent zapewnia. Czeka mnie teraz wybijanie 5 tulejek i poszerzenie tych 5 otworów. Oby udało się bez strat... :shock:

Pozdr.

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 11 lis 2012, 20:13

W przerwie od kłopotliwych średnic zająłem się sterownikiem. Jest już na ukończeniu, pozostaje poprowadzić ładnie kabelki, sporządzić panel frontowy i pomalować.

Obrazek

Obudowa po starym switchu, niestety była za niska - stąd śmieszne kondensatory na wierzchu. Pewnie doczekają się jakiejś siatki ochronnej, podobnie jak wentylator.

Gniazdka dedykowane dla wrzeciona i ew. odciągu wiórów. Nie mam jeszcze pomysłu na osłonę zielonych złączy, może po prostu zostanie taka dziura.

Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18

Post napisał: pascalPL » 12 lis 2012, 02:02

Bardzo ładny ci "switch" wyszedł :) Bardziej mi się podoba jak mój DVD przerobiony na sterownik :)

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 02 gru 2012, 23:33

Cześć Wam,

Piękne poliamidowe nakrętki z zamówienia grupowego zmotywowały mnie do wykonania kilku kolejnych dziur. Podjąłem też decyzję, że inwestuje w rozwiertaki nastawne - dorwałem dwa (19-21 i 21-23) w rozsądnej cenie. Sześć otworów większych i sześć mniejszych, a potem na półkę - więc jeżeli komuś będą potrzebne, mogę wypożyczyć.

Widok na Zetkę:
Obrazek

I na ogół:
Obrazek
Obrazek

Kable do silników są już gotowe. Kupiłem 10m linki 0.75mm, do tego czarny oplot za parę groszy jaki stosuje się w instalacjach car-audio no i wyszło całkiem ładnie i praktycznie. Jutro dorzucę może jakieś zdjęcie.

Pozdr.

Awatar użytkownika

sajgon
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: sajgon » 02 gru 2012, 23:51

Ładny mebelek ,drewno z dodatkiem alu i odrobiną stali :cool:

Dobrze idzie ,główką na świat ,czekamy na pierwsze wióry.
Pozdrawiam , Michał. ;)

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 03 gru 2012, 18:41

Hej,
Dzięki za kibicowanie. Mam nadzieję, że dotrwam do końca i efekt będzie co najmniej zadowalający :).

Okablowanie silników już gotowe:

Obrazek

Męczę się jeszcze z krańcówkami. Będą po dwie takie na oś:

Obrazek

Zrezygnowałem też z łatwego dostępu do silnika osi X na rzecz krótszego kabla i lepszej ergonomii - poszedł na tyły:

Obrazek

Nie przewidziałem jednego - kabel LPT może przeszkadzać w ruchu obrabianemu elementowi (jeżeli ten wystaje poza obrys stołu). Chyba wyprowadzę złącze koło kondensatorów i wentylatora.

Pozdr.

sky
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Frezarka CNC

Post napisał: sky » 16 gru 2012, 22:52

Super maszyna !!! Sa jakies postepy ???

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”