Ciekawostki filmowe...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 280
Kiedyś, za komuny były programy typu "Szare na złote" gdzie różnej maści wynalazcy i racjonalizatorzy przedstawiali jury (z technicznymi kwalifikacjami - nie g.. się znającym "gwiazdom") swoje wynalazki, prototypy czy usprawnienia.
Najczęściej "dzieła" znikały w biurokratycznej puszczy (ale czy dziś jest lepiej?), ale jednak stymulowały zainteresowanych ludzi do "główkowania". Nawet programy stricte dla młodzieży typu "Słodowy" krzewiły w jakiś sposób kulturę techniczną.
Dziś inwencja ludzka w/g mediów kończy się na śpiewaniu, wygibasach i gotowaniu, czy intelektualnej sieczce (nie ujmując czci wirtuozom tych dyscyplin) i tylko takie osoby propagowane są przez nie jako wzór do naśladowania zwłaszcza dla młodzieży.
A ludzie w domowym zaciszu robią czasem naprawdę wartościowe i nowatorskie rzeczy, których nie powstydzilibyśmy się przed światem.
Tym bardziej, że dostęp do maszyn, narzędzi i co najważniejsze: wiedzy, dzięki choćby internetowi (i naszemu forum), jest teraz nieporównywalny.
Szkoda..
Najczęściej "dzieła" znikały w biurokratycznej puszczy (ale czy dziś jest lepiej?), ale jednak stymulowały zainteresowanych ludzi do "główkowania". Nawet programy stricte dla młodzieży typu "Słodowy" krzewiły w jakiś sposób kulturę techniczną.
Dziś inwencja ludzka w/g mediów kończy się na śpiewaniu, wygibasach i gotowaniu, czy intelektualnej sieczce (nie ujmując czci wirtuozom tych dyscyplin) i tylko takie osoby propagowane są przez nie jako wzór do naśladowania zwłaszcza dla młodzieży.
A ludzie w domowym zaciszu robią czasem naprawdę wartościowe i nowatorskie rzeczy, których nie powstydzilibyśmy się przed światem.
Tym bardziej, że dostęp do maszyn, narzędzi i co najważniejsze: wiedzy, dzięki choćby internetowi (i naszemu forum), jest teraz nieporównywalny.
Szkoda..
pozdrawiam,
Roman
Roman
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 35
Ja np. nie zaprzeczam nigdzie, że skończyłem "zawodówkę". Ba, nawet się tym chwalę, bo tam nauczyłem się obsługi tokarki (manualnej, a także co dla niektórych dziwne w tamtych czasach - półautomatycznej
) i w "zawodówce" dowiedziałem się także, do czego służy dane narzędzie (wykładowca na warsztatach pozwolił nam używać do pomiarów suwmiarki zegarowej
- co było dla niektórych uczniów niemożliwe, ze względu na grupy, które psuły lub kradły narzędzia itp.).
W "zawodówce" nauczyłem się czytać rysunki techniczne, a także je opracowywać, nie mówiąc już o takim przedmiocie jak materiałoznawstwo czy podstawy mechaniki, gdzie rysunek musieliśmy mieć opanowany "na perfect".
Ja z miłą chęcią wystartowałbym w takim zawodach

W "zawodówce" nauczyłem się czytać rysunki techniczne, a także je opracowywać, nie mówiąc już o takim przedmiocie jak materiałoznawstwo czy podstawy mechaniki, gdzie rysunek musieliśmy mieć opanowany "na perfect".
Ja z miłą chęcią wystartowałbym w takim zawodach

-
- Posty w temacie: 77
niejeden z nas staną by z chęcią w szranki lecz niedany nam zaszczyt takiclubber84 pisze:Ja z miłą chęcią wystartowałbym w takim zawodach

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 92
Szlifowanie torów kolejowych korygujące geometrię:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Film z objaśnieniami:
Szkoda, że podobnym sposobem raczej nie da się zrobić amatorskiej szlifierki do uzyskania płaszczyzny pod wałki podparte.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Film z objaśnieniami:
Szkoda, że podobnym sposobem raczej nie da się zrobić amatorskiej szlifierki do uzyskania płaszczyzny pod wałki podparte.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Posty w temacie: 5
To proponuję zapoznać się z techniką docierania płaszczyzn metodą trzech płyt - np książka "Slusarz-wzorcarz"pitsa pisze:Szkoda, że podobnym sposobem raczej nie da się zrobić amatorskiej szlifierki do uzyskania płaszczyzny pod wałki podparte.
Do mikrona!
Tylko któremu będzie się chciało, w dobie komputera i programu w którym są "funkcje"
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 92
Ktoś wrzucił film ze szlifowania torów na wykop: http://www.wykop.pl/link/1304637/speno- ... olejowych/ - forum nam szpiegują. 
Czytaliście już Моделист-конструктора? Dostępne jest wielkie archiwum.

Czytaliście już Моделист-конструктора? Dostępne jest wielkie archiwum.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1