Czy te prowadnice mają rację bytu w przypadku frezarki
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 8
a tak to co wczesniej to tez probowalem robic na rozne sposoby - niektore to Ci na prv pokazywalem ale to wszystko byla porazka.. niestety nie mam odpowiedniego parku maszyn. i np wywiercenie precyzyjnego otworka w czyms czego nie mozna ladnie scisnac w imadle to juz jest dla mnie problem.. a tu to trzeba nie tylko wywiercic otworek ale zrobic to precyzyjnie..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
to rozwiązanie z foty jest dober ( podobne do mojego w osi X --patrz galleria) a co do kasowania luzów w pierwszej konstrukcji to polecam monraż łożysk na mimośrodzie
pozwoli t po przez obrót mimosrody na dociśniećie łożyska do prowadnicy
[ Dodano: 2005-02-17, 15:34 ]
hhhhmmm właśnie ta precyzja ---ale trzeba by się zastanowic z czego zamist z kostki alu. można by zrobic takie wózki np kątowniki ( mam na myśli gotowe elemęty )
a jeszcze co do wuzków maggota ... niewiem czy lepiej na prowadnice zastosować pręt lub rórę okragły czy kwadrarowy

pozwoli t po przez obrót mimosrody na dociśniećie łożyska do prowadnicy
[ Dodano: 2005-02-17, 15:34 ]
hhhhmmm właśnie ta precyzja ---ale trzeba by się zastanowic z czego zamist z kostki alu. można by zrobic takie wózki np kątowniki ( mam na myśli gotowe elemęty )
a jeszcze co do wuzków maggota ... niewiem czy lepiej na prowadnice zastosować pręt lub rórę okragły czy kwadrarowy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
tak w tym co widac tez minimalnie wykozystalem mimosrod
chociaz to wyszlo przy okazji.. scisnalem i okazalo sie ze nie sa centrysznie to je ustawialem krecac sruba i kasujac luzy zeby bylo ok chociaz to co widac to i tak wersja beta. docelowo zrobie troszke inaczej (nie wiem czy mi sie uda) narazie prace nad maszynka stanely - problemy w warsztacie 
co do prowadnic to uzyje walkow fi 20 z poteznej drukarki epsona..
nie wiem czy daloby sie zalatwic precyzyjne kwadratowe prety. bo na zwyklej nodze od stolu to jakos tak dziwnie..

co do prowadnic to uzyje walkow fi 20 z poteznej drukarki epsona..
nie wiem czy daloby sie zalatwic precyzyjne kwadratowe prety. bo na zwyklej nodze od stolu to jakos tak dziwnie..
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
A może prowadnice ślizgowe
Ja zastosowałem prowadnice ślizgowe (posuw na sucho, bez smarowania). Na zdjęciu poniżej specjalnie wysunołem tyleje z obudowy prowadnicy. Są to tulejki z wkładką teflonową i do tego pręt hartowany powierzchniowo i szlifowany. Bardzo dobrej jakości. Świetnie sie poruszają te tulejki na tym pręcie. Jestem zadowolony z ich kupna, a koszt nie był wcale taki duży za 2m prętu dałem 80zł + tylejki za jedną 10 (dużo wiem) ale się opłacało. Wystarczy w marę precyzyjnie wykonać obudowę (tokarka z głowicą 4 szczękową) i chodzi super. Może zastosujesz taką opcje, jak wiesz wykonać taki układ (precyzyjnie) jest trudno a tym bardziej wiercić w tych skosach. Druga rzecz takie prowadnice zajmują dużo miejsca i automatycznie cała maszyna musiała byc powiększona o rozmiar tych prowadnic
Pozdro...
Pozdro...
- Załączniki
-
- DSC00004.JPG (386.73 KiB) Przejrzano 611 razy
-
witam
jak obiecalem zalatwilem lepszy aparat (chociaz nadal slabiutki)
i zamieszcze kilka fotek prowadnic ktore moim zdaniem nie dosc ze latwo dostepne to jeszcze powinny byc ok.. po za tym dam do skomentowania kawalek mojej maszynki chociaz chyba najmniej dojrzaly - os Z. pewnei ja przerobie na cos solidniejszego ale.. i tak musze poczekac az wszystko w warsztacie wroci do normy. a i tak pewnie wtedy wezme sie za reszta - oby tylko to odpalic a pozniej zobaczymy.. no nic ogladajcie i komentujcie. zalezy mi glownie na ocenie tych prowadnic z drukarek - mam ich mase. jak ktos by chcial to prosze o prv.
jak obiecalem zalatwilem lepszy aparat (chociaz nadal slabiutki)
i zamieszcze kilka fotek prowadnic ktore moim zdaniem nie dosc ze latwo dostepne to jeszcze powinny byc ok.. po za tym dam do skomentowania kawalek mojej maszynki chociaz chyba najmniej dojrzaly - os Z. pewnei ja przerobie na cos solidniejszego ale.. i tak musze poczekac az wszystko w warsztacie wroci do normy. a i tak pewnie wtedy wezme sie za reszta - oby tylko to odpalic a pozniej zobaczymy.. no nic ogladajcie i komentujcie. zalezy mi glownie na ocenie tych prowadnic z drukarek - mam ich mase. jak ktos by chcial to prosze o prv.
- Załączniki
-
- prowadnice1.jpg (20.42 KiB) Przejrzano 1802 razy
-
- prowadnice3.jpg (20.45 KiB) Przejrzano 1799 razy
-
- prowadnice4.jpg (31.59 KiB) Przejrzano 566 razy
-
- os-z.jpg (45.27 KiB) Przejrzano 1795 razy
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Ja zastosowałem dla moich potrzem wałki fi 16
Trzeba tulejki umieścić na H7
Ja zakupiłem je w firmie ALBECO (na terenie Poznania)
http://www.albeco.pl
Pozdro...
Trzeba tulejki umieścić na H7
Ja zakupiłem je w firmie ALBECO (na terenie Poznania)
http://www.albeco.pl
Pozdro...