Projekt frezarki, prosze o opinie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Dziękuje za zainteresowanie postem i za wszystkie odpowiedzi. Wezmę się za poprawienie projektu uwzględniając wszystkie uwagi. Za jakiś czas ponowie przedstawię swoje wypociny.
Jeśli chodzi o wagę maszyny uwzględniam ją z zalaniem profili betonem.
Co do obróbki MDF to potrzebuje nowych frontów do kuchni:)
Nawiązując do przełożenia napędu na osi Z to czy odpowiednim rozwiązaniem było by przeniesienie napędu przez koła pasowe?
Jeśli chodzi o wagę maszyny uwzględniam ją z zalaniem profili betonem.
Co do obróbki MDF to potrzebuje nowych frontów do kuchni:)
Nawiązując do przełożenia napędu na osi Z to czy odpowiednim rozwiązaniem było by przeniesienie napędu przez koła pasowe?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
kamar pisze:Nie jest problemem skasowanie luzu jeżeli jest jednakowy na całej dlugości. Niestety tak bywa rzadko. Jedynie elastyczne dociski dają jakąś szansę.
Panowie, ale mowa o współpracy koła(kół) z kołem, a nie przypadkiem o listwach czy paskach? Plazmy raczej są na listwach...251mz pisze:popieram plazma mi tak latakamar pisze:Jedynie elastyczne dociski dają jakąś szansę.
Czy chodzi o luzy na całym obwodzie koła zębatego?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeśli ograniczysz pole robocze o połowę to za wartość (Π × oko) dwóch ton profili stalowych kupisz taką machinę która jak najbardziej obrabia stal. Za tą cenę to pewnie złom nadający się do remontu, czyli ofiara do CeeNtyzaCji jaką kolega kamar lubi najbardziej
. Tutaj ciut więcej info o tej narzędziówce.

Benjamin Franklin pisze:Na tym świecie pewne są tylko śmierć i podatki.
Terry Pratchett pisze:Jest śmierć i podatki, ale podatki są gorsze, bo śmierć przynajmniej nie trafia się człowiekowi co roku.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Witam ponownie po tak długim czasie.
Przygotowałem bardziej "ambitny" projekt w porównaniu do wcześniejszego. Uwzględniłem opinie kolegów z forum i wyszło mi coś takiego:

Dane techniczne:
Rama będzie zbudowana z profili stalowych 120x120x6mm, profile będą zalane betonem. Waga maszyny jaką chciałbym osiągnąć to 3 tony.
Belki bramy to profile 200x120x8mm (lub gr. 10mm) nie wiem za bardzo na który się zdecydować.
Brama ma być wykonana z blachy o gr. 15mm. Prowadnice użyte na bramie to 40. Śruba napędowa 25.
W każdej osi przełożenie napędu będzie zrealizowane przy użyciu pasowych kół zębatych.
Cała maszyna będzie postawiona na 6 wibroizolatorach talerzowych 160mm.
Ps. Projekt nie jest jeszcze gotowy w 100%.
Proszę o opinie i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Przygotowałem bardziej "ambitny" projekt w porównaniu do wcześniejszego. Uwzględniłem opinie kolegów z forum i wyszło mi coś takiego:

Dane techniczne:
Rama będzie zbudowana z profili stalowych 120x120x6mm, profile będą zalane betonem. Waga maszyny jaką chciałbym osiągnąć to 3 tony.
Belki bramy to profile 200x120x8mm (lub gr. 10mm) nie wiem za bardzo na który się zdecydować.
Brama ma być wykonana z blachy o gr. 15mm. Prowadnice użyte na bramie to 40. Śruba napędowa 25.
W każdej osi przełożenie napędu będzie zrealizowane przy użyciu pasowych kół zębatych.
Cała maszyna będzie postawiona na 6 wibroizolatorach talerzowych 160mm.
Ps. Projekt nie jest jeszcze gotowy w 100%.
Proszę o opinie i z góry dziękuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2012, 10:57 przez napster, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Zrób coś z tymi obrazkami, bo ciężko się to ogląda, jak trzeba każdy osobno otwierać.
Wrzuć to do jakiegoś normalnego serwisu ze zdjęciami, może być nawet www.fotosik.pl, będą miniaturki przynajmniej.
Pierwsze skojarzenie jak zobaczyłem te nity/śruby - Titanic
Życzę Ci, aby Twoja maszyna tak nie skończyła
Wrzuć to do jakiegoś normalnego serwisu ze zdjęciami, może być nawet www.fotosik.pl, będą miniaturki przynajmniej.
Pierwsze skojarzenie jak zobaczyłem te nity/śruby - Titanic

Życzę Ci, aby Twoja maszyna tak nie skończyła