Wykonanie prototypowej obudowy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Wykonanie prototypowej obudowy

Post napisał: pabloz90 » 10 paź 2012, 11:29

Witam wszystkich po dłuższej przerwie.

Mam pytanie dla znających temat obróbki tworzyw sztucznych.
Planuję wykonać estetyczną obudowę dla urządzenia prototypowego. Wymiary dokładnie będą znane po ostatnich testach, jednak będą to okolice 200 x 250 x 60 mm. Rozmiar może się zmienić.

W jaki sposób można wykonać taką formę bez inwestycji w formę do wtrysku?

Ważne by znalazło się tam miejsce do montażu diod prostokątnych 2x5 mm (6 diod z odstępem ok 3 mm). Reszta to standardowe otwory do wykonania przez frezowanie.

Zastanawiałem się nad wyfrezowaniem formy pod termoformowanie tylko czy efekt finalny jest zadowalający? Poniżej zdjęcia urządzenia TP-LINK, chciałbym uzyskać podobny efekt (składania z 2 części). Obawiam się że nie uzyskam tam np. ostrych krawędzi. Dodatkowo ścianka powinna mieć grubość ok 4-5 mm by była wytrzymała.

Obrazek Obrazek

Co możecie drodzy koledzy polecić?

Pozdrawiam, Paweł Z.

Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

Tagi:

acetylenek

Post napisał: acetylenek » 10 paź 2012, 11:48

Mogę polecić odlew poliuretanu do formy silikonowej. Przy tak grubych elementach to i bez próżni powinno się ładnie zalać.

Oczywiście trzeba zrobić model czyli np. z pianki modelarskiej kompletną obudowę. Trzeba wziąć pod uwagę to że cały cykl produkcji ma skurcz i model obudowy nie może być super dopasowany. Np nie może mieć gotowych otworów pod śruby do mocowania płytki trzeba je wiercić po wyjęciu detalu z formy i sezonowaniu.

W technologii w której ja pracowałem dało się z jednej formy zrobić 15 do 20 szt.

Awatar użytkownika

Autor tematu
pabloz90
Kontakt:

Post napisał: pabloz90 » 10 paź 2012, 11:53

Dzięki bardzo.
Jeśli można - podpowiesz mi jeszcze czy można zabarwić poliuretan? Chodzi mi o czerń z wysokim połyskiem. Oczywiście na rzecz prototypów to nie jest konieczne, jednak dla wersji typowo testowych (beta testy :lol: ) dobrze by było uzyskać taki efekt.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl

acetylenek

Post napisał: acetylenek » 10 paź 2012, 15:02

Tak da się zabarwić i polecałbym właśnie bardzo ciemne kolory czarny jest najlepszy.
Jasne kolory nie wychodzą ładnie

Duże gładkie powierzchnie mogą nie wyjść za ładnie - połysk. Ja osobiście bym polecił fakturę skórki pomarańczowej, bardzo drobną taka jak na sprzęcie elektronicznym. Taka faktura na pewno będzie estetyczna. Do odlewania stosuje się rozdzielacz silikonowy lub inny i on na gładkim może dawać plamy lub smugi.

Zawsze można prototypy pomalować lakierem na połysk (odpowiedni podkład).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”