Pomoc w wyborze nowej Tokarki

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
lukop2
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Pomoc w wyborze nowej Tokarki

Post napisał: lukop2 » 03 paź 2012, 13:13

Witam :
Planuje zakupic tokarke . Ma byc przede wszystkim nowa .
Kwota jaka chce przeznaczyc to +/- 50,000 zl .
Biore pod uwage nastepujace marki :
- Holzmann np . ED1500IND
( dla przykladu link http://allegro.pl/tokarka-holzmann-ed15 ... 02222.html)
-Maktek - tokarka chinskiej produkcji - http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 89802.html
- Bernardo - o podobnych parametrach

Moje pytanie jest następujące - biorac pod uwage ze kazda z nich spelnia moje potrzeby , kierując sie marka ,jakoscia , opinia - ktora marke byscie polecili najbardziej .
Na ww maja byc wykonywane m.in sworznie wg rysunkow technicznych , skracanie srub , itp prace pomocnicze .
Chyba ze szanowni koledzy poleca inna tokarke .
Z gory dziekuje

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 03 paź 2012, 17:09

Nowa to nie znaczy lepsza niż używana po konkretnym remoncie. W Bydgoszczy lub jej okolicy widziałem nieraz wyremontowane tokarki jak spod igły. Są takie firmy co wykonują tzw. "remont", ale są także takie, które wykonują naprawdę rzetelną robotę. Warto do nich uderzyć bo sprzęt będzie się miało wysokiej jakości i za połowę kwoty, którą wymieniłeś. Chińską tokarkę można kupić za 3 tys. nawet bez zastanowienia, ale wydać na nią 50 tys. to już trzeba porządnie przemyśleć. Najlepiej zrobić kilka wywiadów wśród osób, które takie kupiły. Skoro jeszcze można korzystać z opcji, o której wyżej wspominam to lepiej za dużo o chińskich nie myśleć. Podam przykłady: TUM35D 21 tys. , TUG48 ok. 27 tys. (nie pamiętam dokładnie), TUM25 6 tys. - wszystkie wyglądały lepiej jak nowe!
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Majster70 » 03 paź 2012, 17:11

Niezłą renomę jeżeli chodzi o remonty ma zakład w Kępnie. Spytaj może mają coś na zbyciu.

Autor tematu
lukop2

Post napisał: lukop2 » 03 paź 2012, 17:49

dziekuje za odpowiedz . zakup uzywanej takze jet brany pod uwage . nam np polecaja tokarke firmy Holzmann - jeden z moich klientow - chyba moze podac nazwe - firma minda schenk z bydgoszczy wlasnie uzywa tej marki i bardzo sobie chwali ... chinski sprzet juz na 100% odpada .
a jesli moge zadac kolejne pytanie - czy znacie konkretne firmy , ktore wlasnie zajmuja sie remontowaniem tokrek - ale takie firmy godne polecenia
dzieki

Awatar użytkownika

Czesio
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Czesio » 03 paź 2012, 20:17

Jesteś pewny, że Holzmann sprzedaje niemieckie maszyny ?

dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: dziabi3 » 03 paź 2012, 22:07

Kolego za jakieś 56 tysi (o ile dobrze pamiętam ) tzn za tyle kupiono 3 lata temu z euro metalu chińska tokarkę z odczytem z liniałów tokarkę 500x1500 w realu wchodziło w nią jakieś 140cm długości detalu

pracowałem na niej dobre 1,5 roku uchwyt 310mm , pełne oprzyrządowanie , podtrzymki , uchwyt 4 szczękowy . kopiał do stożków 30 stopni , pełna polska instrukcja dtr

maszynka miała dość szerokie łoże duży masywny suport i była cała od góry do dołu z żeliwa , nie tak jak tą co pokazujesz na fotkach

jedyny minus to tarcza elektrycznego hamulca która się zużyła ale dorobiłem z ebonitu 2 razy grubsza a co ciekawe ebonitowa wcale się nie zużywała a działała nie zawodnie.

kiedyś ją rozbierałem tz zdejmowałem pokrywę wrzeciennika i w środku wszystkie zębatki oprawy łożysk wyglądały bardzo masywnie i porządnie

konstrukcja spokojnie konkuruje z naszą rodzimą produkcja

maszyna naprawdę godna polecenia

dokładnie taka

http://www.eurometal.com.pl/_pd,pl/48,4 ... e_CDS.html

Borsi

Post napisał: Borsi » 04 paź 2012, 09:33

Tarnów robi całkiem przyzwoite maszyny chcieliśmy kupić do firmy ale padło na używaną po remoncie jak chcesz to daj znać odszukam kontakt do gościa to sobie obejrzysz maszynkę, moim zdaniem całkiem przyzwoita.

Awatar użytkownika

panzmiasta

Post napisał: panzmiasta » 04 paź 2012, 10:25

Albo jeszcze inaczej ... obserwując jako amator tokarkowy all zauważyłem że pojawiają się sprzęty co jakiś czas "nowe" 30-40 letnie, stan prawie że wzorcowy . Praktycznie nieużywki z jakiś upadłych zakładów itp. Dla mnie to jest jeden rząd wielkości ceny nie w tą stronę dlatego nie mam jakiś konkretnych namiarów ale jeśli masz aż tyle do wydania to i zapewne odległości w Polsce też będą mniej istotne . Swego czasu [ 20 l temu ; ] u nas była tokarka w okolicy odgórny przydział z Warszawy aby dać tokarkę która będzie naprawiała polskie bizony i ursusy . Podobno główny silnik miał 18kw a uchwyt coś 500-600mm . Niestety decyzja nie była dość trafna bo ... instalacja nie była przygotowana na takie obciążenie a postawienie nowej trafostacji nie było ujęte w planach , po latach syndyk upadłościowy SKR-u kazał odkręcić silniki a "nowa" tokarka poszła na przetop do huty ... takie kiedyś czasy były :twisted:

PS: Niezużytą TSA 16 z biciem tarczy i uchwytu na poziomie 0.02mm sprzedałem w tą niedzielę właśnie do Bydgoszczy ;] . Tokarka była na wyposażeniu przyszpitalnej kotłowni , przykryta płachtą z pełnym wyposażeniem czekała na nowego "pana" .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Re: Pomoc w wyborze nowej Tokarki

Post napisał: kamar » 04 paź 2012, 11:39

lukop2 pisze:Witam :
Planuje zakupic tokarke . Ma byc przede wszystkim nowa .
Na targach w Sosnowcu była malutka tokareczka, z cnc-owana za jedyne 90 000............. franków szwajcarskich :)

szafski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

Post napisał: szafski » 04 paź 2012, 13:42

Czy chodzi o ten model?
Dużo dobrego słyszałem o tych tokarkach, ale ich cena rzeczywiście odstrasza...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”