konfiguracjie kinematyczne maszyn
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
konfiguracjie kinematyczne maszyn
kurcze kiedyś gdzies w necie trafiłem na stronkę, gdzie z tego co pamiętam po angielsku były porównane i poisane cechy róznych konfiguracji kinematycznych maszyn, teraz nie kojarze gdzie to było, moze ktos wie co czym mowie, a chetnie bym to obejżał jeszcze raz
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
oooo ale mi chodziło chyba o http://www.cnc-hobby.com/, strona nie działa więc pewnie dlatego nie mogłem znaleźć, ale dzięki
Ostatnio zmieniony 15 lis 2006, 23:07 przez hugh_h, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
witajcie powiem tak pracuje na trzech frezarkach CNC są to Deckiel maho V50 i 2 mikrony VCE 750 firmy Haas, chodzi oto że obrabiarka powinna być jak najbardziej zwarta i sztywna i tak jest w przypadku Maho slinik porusza się w 2 osiach X i Z a stół w osi Y tak jak widać to na stronce podanej przez DZIKUS pierwszy model. Co to oznacza:
po pierwsze obrabiarka jest znacznej wagi,
- stół jest sztywny i można śmiało frezować stal ponad 3 mm naraz i nic się nie dzieje frezarka nawet sie nie trzęsie. Polecam to rozwiązanie
Jeśli chodzi o drugie rozwiązanie ze strony to jest zastosowane w mikronie VCE 750, serwo porusza się w osi Z, stół w osiach Xi Y i jest problem jeśli chodzi o frezowanie powyżej 1,5mm naraz i większym posówie:
centrum bardzo wpada w wibracje stół jest mało sztywny. obrabiarka waży połowe mniej niż dekiel. Raczej odradzam to rozwiązanie.
Możecie się popytać ludzi na jakich CNC pracują i jakie są ich wadyi zalety podczas obróbki mam nadzieje że pomogłem choć troche w kierunku projektowania obrabiarki.
po pierwsze obrabiarka jest znacznej wagi,
- stół jest sztywny i można śmiało frezować stal ponad 3 mm naraz i nic się nie dzieje frezarka nawet sie nie trzęsie. Polecam to rozwiązanie
Jeśli chodzi o drugie rozwiązanie ze strony to jest zastosowane w mikronie VCE 750, serwo porusza się w osi Z, stół w osiach Xi Y i jest problem jeśli chodzi o frezowanie powyżej 1,5mm naraz i większym posówie:
centrum bardzo wpada w wibracje stół jest mało sztywny. obrabiarka waży połowe mniej niż dekiel. Raczej odradzam to rozwiązanie.
Możecie się popytać ludzi na jakich CNC pracują i jakie są ich wadyi zalety podczas obróbki mam nadzieje że pomogłem choć troche w kierunku projektowania obrabiarki.