1. Tak w ustawieniach parametrów nie działa zadna ustawiona wysokosc osłony servisant powiedział mi ze pozycje oslony ustawia sie od 1 do 5 i na zadnym z tych parametrów nie działa. Powiedział tez ze zero to jest ustawienie automatyczne osłony.
2. nie raczej njie na jednym nie bo próbowałem to zmieniac
3. Nie własnie nie działa to w zadnym programie w moich nie działa i w tych ustawionych przez poprzedniego operatora który pracował na tej maszynie przedemna
Po za tym jest taka sprawa ze nie działa to od jakiegos tygodnia dopiero poniewaz ja pracuje na tym cnc stosunkowo nie długo od pol roku a ostatnio zepsuł sie w niej falownik w szafie sterujacej został wymieniony i podobno zepsoł sie dysk w kompie wiec zostal wezwany servisant ktory kupił nowy dysk i wgrał system i całe oprogramowanie od nowa na nowo ustawił maszyne a ustawienia narzedzi czyli frezow piłek i programy wgrał z backapu. wczesniej wszystko działało poprawnie dopiero po przeinstalowaniu całosci przez servisanta to przestało działac. Zapewne servisant poradził by sobie zs tym problemem ale nie kapnelismy sie w tamtej chili frez pracował poprawnie na sucho bez formatki nie sprawdzalismy z elementem i umkło nam ze ta osłona sie nie opuszcza no i teraz mam problem : ). Aha i sorki ze ciagne dalej ten temat tuitaj załoze swoj ale jestem na forum nowy i nie zabardzo wiem ze mozna załozyc nowy temat ale dzieki za podpowiedz spróbuje go załozyc