BlackBird KIMLA 1000x1000x150 przerobka - zamiana osi
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 24
Żeby jeździć ale jak chciałem, żeby w samochodzie zamontowali dobre DVD dla dzieciaka to się zrobił od razu taki problem jak tu maszynabh91 pisze:Ja nie mogę... A samochód kupujesz po to by chodzić na pieszo?!

Ale chłopaki to są spece od CNC a ja nie. I kto powiedział, że nie chce słuchać dobrych rad. I które są dobre?bh91 pisze:OBRACAJ detal a nie maszynę. Komplikujesz sobie chyba wszystko co się da i nadal swoje. Chłopaki robią rzeczy bardziej złożone niż obudowa, skoro nie chcesz posłuchać dobrych rad to po co drążysz temat?
Obracanie detalu = wycięcie dziury w stole. Jest to jedno z rozwiązań.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Po prostu NIKT Cie nie rozumieŻeby jeździć ale jak chciałem, żeby w samochodzie zamontowali dobre DVD dla dzieciaka to się zrobił od razu taki problem jak tu maszyna

q
Ostatnio zmieniony 03 wrz 2012, 12:49 przez oprawcafotografii, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nikt znaczy Ty? Na początku wątku pojawiło się przecież kilka ciekawych wypowiedzi.oprawcafotografii pisze:Po prostu NIKT Cie nie rozumieŻeby jeździć ale jak chciałem, żeby w samochodzie zamontowali dobre DVD dla dzieciaka to się zrobił od razu taki problem jak tu maszyna
q
Twoje wypowiedzi niestety nic nie wnoszą tylko prowokują bezsensowną dyskusję.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Zrób tak
Kup wiertarkę kątową i zmień zamiast obecnej

W PC-CAM narysuj linie w osi Y i ona będzie robić za Z czyli wjazd w materiał
długość linii to głębokość
Ustaw to jako jeden etap aaa i w konfiguracji maszyny odznacz powrót do początku po zakończonej pracy.
Następny etap to kółko i opcja wiercenia wpisujesz wartość zagłębienia i frezujesz pionową linie czyli krótszy bok obudowy
Następny etap linia w osi Y odsunięta o wartość długości boku ect... A najlepszym rozwiązaniem jest napisanie G-codu pod taką frezarkę kątową
Kup wiertarkę kątową i zmień zamiast obecnej

W PC-CAM narysuj linie w osi Y i ona będzie robić za Z czyli wjazd w materiał
Ustaw to jako jeden etap aaa i w konfiguracji maszyny odznacz powrót do początku po zakończonej pracy.
Następny etap to kółko i opcja wiercenia wpisujesz wartość zagłębienia i frezujesz pionową linie czyli krótszy bok obudowy
Następny etap linia w osi Y odsunięta o wartość długości boku ect... A najlepszym rozwiązaniem jest napisanie G-codu pod taką frezarkę kątową
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
No ale przecież nie musisz frezować stołu maszyny, tylko na stół położyć płytę MDF i w niej wyciąć dziurę. Nikt by nie chciał niszczyć maszynyecik pisze:Obracanie detalu = wycięcie dziury w stole. Jest to jedno z rozwiązań.

Ew połóż sobie mdf na blacie i powierć otwory pod kołki które też zapobiegną przemieszczaniu obudowy.
Oszczędzone $$ można przeznaczyć np. na lepsze wrzeciono?
Jest robota - jest pinonc 

-
Zrób tak Kup wiertarkę kątową i zmień zamiast obecnej[/quote]
Wielkie dzięki za podpowiedź - wiertarka kątowa jest fajna
Szukam cały czas jakiegoś wrzeciona w kanciatej obudowie ale możliwie krótkiego bo mam tez pomysł jak mimo wszystko zrobić to na takim uchwycie jaki mam.
Wersja 2.5D PCcam'a nie łyka Gkodów.
Koszt modułu 3D - 5000 zl
więc jak widzicie tutaj zaoszczędzić raczej ciężko
Opis frezowania bez Gkodów jest ok ale w moim PCcam;ie (nie wiem czy wogóle w jakimś) jest tak, że etap zawsze muszę zainicjować ręcznie. Odpada więc możliwość automatycznego frezowania całości - trzeba stać i przełączać.
Na marginesie: Z tego co zdążyłem się zorientować powrót do początku i odsunięcie bramy po zakończonej pracy w moim PCcamie tez nie działają. Radziłem sobie tak ze wstawiałem w projekt mały otworek który była zawsze frezowany jako ostatni jeśli potrzebowałem zakończyć w jakimś punkcie.
[ Dodano: 2012-09-03, 18:10 ]
Hmmm a może by tak zastosować zwykłą szlifierkę kątowa wyposażona w uchwyt do frezów?
Wiertarka kątów ma małe obroty a szlifierka już całkiem spore.
Zapytam od razu - ktoś podejmie się wytoczenia przejściówki nakręcanej na końcówke szlifierki kątowej na która z kolei da się wkręcić standardowy uchwyt do frezów METABO lub inny?
Wielkie dzięki za podpowiedź - wiertarka kątowa jest fajna

Szukam cały czas jakiegoś wrzeciona w kanciatej obudowie ale możliwie krótkiego bo mam tez pomysł jak mimo wszystko zrobić to na takim uchwycie jaki mam.
Z tymi Gkodami na obecnym etapie jest problem bo okazuje się że "moduł 3D" oznacza wersję PCcam'a z możliwością sterowania kodami.tomolc pisze: W PC-CAM narysuj linie w osi Y i ona będzie robić za Z czyli wjazd w materiał
Wersja 2.5D PCcam'a nie łyka Gkodów.
Koszt modułu 3D - 5000 zl

Opis frezowania bez Gkodów jest ok ale w moim PCcam;ie (nie wiem czy wogóle w jakimś) jest tak, że etap zawsze muszę zainicjować ręcznie. Odpada więc możliwość automatycznego frezowania całości - trzeba stać i przełączać.
Na marginesie: Z tego co zdążyłem się zorientować powrót do początku i odsunięcie bramy po zakończonej pracy w moim PCcamie tez nie działają. Radziłem sobie tak ze wstawiałem w projekt mały otworek który była zawsze frezowany jako ostatni jeśli potrzebowałem zakończyć w jakimś punkcie.
No to ja nie rozumiem o co wam chodzi z tym MDFem - przecież to jest raczej sposób na zamocowanie materiału na stole żeby się nie poruszył przy frezowaniu bocznych ścianek nie opis sposobu na ich frezowanie. Nie jest problemem zamocowanie detalu lecz zmiana osi frezowania z pionowej na poziomą i sterowanie takim frezem.bh91 pisze:No ale przecież nie musisz frezować stołu maszyny, tylko na stół położyć płytę MDF i w niej wyciąć dziurę. Nikt by nie chciał niszczyć maszynyecik pisze:Obracanie detalu = wycięcie dziury w stole. Jest to jedno z rozwiązań.
Ew połóż sobie mdf na blacie i powierć otwory pod kołki które też zapobiegną przemieszczaniu obudowy.
Oszczędzone $$ można przeznaczyć np. na lepsze wrzeciono?
[ Dodano: 2012-09-03, 18:10 ]
Hmmm a może by tak zastosować zwykłą szlifierkę kątowa wyposażona w uchwyt do frezów?
Wiertarka kątów ma małe obroty a szlifierka już całkiem spore.
Zapytam od razu - ktoś podejmie się wytoczenia przejściówki nakręcanej na końcówke szlifierki kątowej na która z kolei da się wkręcić standardowy uchwyt do frezów METABO lub inny?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Hm, ale się producent zabezpieczył... Wywal sterowanie i kup pikocnc. Zawołaj fachowca na zamontowanie pikocnc razem ze sterowaniem i przeróbką spokojnie zmieścisz się w 2000zł. No chyba, że to sterowanie kimli tak Wam mocno się podoba, że nie zmienicie je na nic innego. (może kwestia przyzwyczajenia wygra ze zdrowym rozsądkiem)
Powodzenia.

https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie