BlackBird KIMLA 1000x1000x150 przerobka - zamiana osi

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: kamar » 01 wrz 2012, 20:27

ecik pisze: Proszę się tu nie podśmiewać..
Uznałem to za niezły żart :) Po sześciu latach bytności kolegi na forum CNC to jak można to odebrać :)

Tagi:

Autor tematu
ecik
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 24

Post napisał: ecik » 01 wrz 2012, 21:16

kamar pisze:
ecik pisze: Proszę się tu nie podśmiewać..
Uznałem to za niezły żart :) Po sześciu latach bytności kolegi na forum CNC to jak można to odebrać :)
Ja nie jestem konstruktorem, programistą a tylko zwykłym szarym użytkownikiem, który w życiu widział może ze dwie maszyny CNC :-) No chyba, żę jakąś dyskryminacje uprawiacie.
Nigdy nie potrzebowałem Gkodów to ich nie znam i już. Poznam w 10 minut.
Ale mój żart to i tak nic w porównaniu z innym (miałem nadzieję, że określenie żart nie dotyczyło nieznajomości Gkodów a raczej konieczności ich wpisywania w maszynę - wolałbym zaimportować maszynie rysunek niż pisać te Gkody).

Ostatnio z problemem udałem się do Kimli i jeden z jego pracowników powiedział mi, że takiego frezowanie się nie da zrobić. Myślę sobie. Głupi jestem Gkodów (wtedy jeszcze nie wiedziałem że istnieją) nie znam ale walę do szefa.

Szef (Kimla) posłuchał i nawija mi o module 3D. Pomyślałem sobie - przecież pisałem, że pewnie jest jakieś gotowe rozwiązania mojego problemu.

Moduł 3D można kupić ale teraz jest problem z zamocowaniem wrzeciona. Ponoć Metabo którego używam używam jako ostatni z dinozaurów na maszynie Blackbird.

Pewnie jakbym był starym wyjadaczem to bym sobie wystrugał nowe mocowanie ale nie jestem .... no i cały czas mam nadzieje, że jednak Kimla pomoże.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: kak » 01 wrz 2012, 21:37

Jak byś zamienił osie miejscami tak jak na moim pierwszym obrazku, to żadne moduły 3D by nie były potrzebne. W Cadzie i Camie też nie trzeba by było nic zmieniać, bo Zetka by jeździła do góry i na dół, X w lewo i prawo a Y do przodu i do tyłu.

Nie wiem jak to wygląda na maszynie, ale w tą stronę zamocować wrzeciono było by łatwiej.

Obrazek

Autor tematu
ecik

Post napisał: ecik » 01 wrz 2012, 23:10

Tak tez udąjc się o pomoc do Kimli zasugerowałem.
Zapytałem czy jest możliwość zamiany osi miejscami czy to przez fizyczne przepięcie kabelków sterujących czy też w samym programie.

Fizyczne przepięcie kabelków byłoby wykonalne gdyby zamieniane ze soba osie miały identyczne napędy identyczne silniki co do ilości kroków na obrót i ewentualnie identyczne przekładnie - po to żeby 1mm na jednej osi był taki sam jak 1mm na drugiej z punktu widzenia sterownika maszyny tzn, że jak maszyna zrobi jednym i drugim napędem tyle samo kroków to ruch w obu osiach byłby identyczny. Nie wiem czy tak jest.

Pomyślałem jednak, że przecież łatwiej byłoby to zamienić w programie i tu role takiej zamiany spełnia moduł 3D.

U Kimli jest jeszcze inny problem - każda z osi, łącznie z osia Z mają krańcówki które inicjowane są w odpowiedniej kolejności. Z tego co zrozumiałem zamiana kolejności inicjalizacji jest problemem - choć wydaje się, że dla programisty nie powinna być.

Pewnie, że zamiana osi byłaby najlepsza - wówczas mógłbym olać Gkody o mógłbym frezować standardowo importując rysunek lub rysując w PCCAMie.
O tym u Kimli chyba nie pomyśleli no i nie wiadomo czy z mocowaniem wrzeciona pomogą.

Wygląda na to, że znowu wymyśliłem coś czego się nie da zrobić ale ja już tak mam.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 02 wrz 2012, 02:37

No to albo zainstalować inny program do sterowania maszynką jak się da, albo wyfrezować szablon na maszynce, wziąć frezarkę górnowrzecionową i do roboty:-) Myślę że tak może być szybciej.

Autor tematu
ecik

Post napisał: ecik » 02 wrz 2012, 02:56

kak pisze:No to albo zainstalować inny program do sterowania maszynką jak się da,
Nie wiem czy się da :-( za slaby jestem w te klocki. Podejrzewam jednak ze sie nie da.
Tak mi się wydaje ze urządzenie ma swój własny protokół trasmisji.
Podłączone to to jest po sieci ethernet.
kak pisze:albo wyfrezować szablon na maszynce, wziąć frezarkę górnowrzecionową i do roboty:-) Myślę że tak może być szybciej.
Szablon czego - uchwytu żeby górnowrzecionową w poziomie zamocować? Ja myślałem uchwyt przygotować ale moje metabo bez mgiełki chłodzącej na dodatek to sobie mogę w plexi frezować. Z reszta tylko w tworzywach sztucznych do tej pory działałem.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 02 wrz 2012, 10:35

ecik pisze:Szablon czego - uchwytu żeby górnowrzecionową w poziomie zamocować? Ja myślałem uchwyt przygotować ale moje metabo bez mgiełki chłodzącej na dodatek to sobie mogę w plexi frezować. Z reszta tylko w tworzywach sztucznych do tej pory działałem.
Z odpowiednio grubego plexy da radę wyfrezować w miarę porządny uchwyt pod wrzeciono.
A g-codów bym się nie bał, gdyż jeden dzień roboty, trochę nerwacji i kolega się wdroży.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 02 wrz 2012, 12:41

Chodziło mi o szablon do wyfrezowania tych otworów w plastikowych skrzynkach i ręcznie frezarką górnowrzecionową je wyciąć.
Np tak
Myślę że na cnc się tego szybciej nie zrobi.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: kamar » 02 wrz 2012, 14:02

ecik pisze: tylko zwykłym szarym użytkownikiem, który w życiu widział może ze dwie maszyny CNC :-).
Czy naprawdę zwykły szary użytkownik nie potrafi odkręcić jednej śruby od blachy mocującej wrzeciono, drugą poluzować, obrócić blaszkę o 90 stopni, nawiercić dziurkę i nagwintować ?
Z tego co widzę to frezowana obudowa mieści się pod belkę maszyny a stół jest kwadratowy.
I juz normalnie frezujesz ale na nieszczęsnych g-kodach. Do kólek czy cykli wiercenia przestawiasz płaszczyznę roboczą na XZ ( jak pamietam - G18) i kółka tez wycinasz.
Ale g-kody trzeba poznać.

Autor tematu
ecik

Post napisał: ecik » 02 wrz 2012, 14:25

kamar pisze:
ecik pisze: tylko zwykłym szarym użytkownikiem, który w życiu widział może ze dwie maszyny CNC :-).
Czy naprawdę zwykły szary użytkownik nie potrafi odkręcić jednej śruby od blachy mocującej wrzeciono, drugą poluzować, obrócić blaszkę o 90 stopni, nawiercić dziurkę i nagwintować ?
Z tego co widzę to frezowana obudowa mieści się pod belkę maszyny a stół jest kwadratowy.
I juz normalnie frezujesz ale na nieszczęsnych g-kodach. Do kólek czy cykli wiercenia przestawiasz płaszczyznę roboczą na XZ ( jak pamietam - G18) i kółka tez wycinasz.
Ale g-kody trzeba poznać.
Obszar roboczy stołu X-Y jest kwadratowy. Sam stół już nie. To powoduje, że przy najdłuższej obudowie obudowa i wrzeciono raczej nie zmieszczą się pod belkę.
Chyba, że by znaleźć jakieś krótkie wrzeciono ale tu w temacie też jestem noga dlatego pytam speców na forum. Myślę, że każda sugestia jest cenna.

Koresponduje jeszcze z Panem Kimlą i pojawiła się jeszcze jeden problem.
U Kimli moduł 3D to program przy czym przy takim frezowanu jak moje wymagane sa Gkody.
Ja się jednak zastanawiam czy w programie nie możnaby zaimplementować swego rodzaju przełącznika płaszczyzn.osi.
Tzn. przełącznik ustawiałby płaszczyzna x-y lub x-z jako glówna do odwzorowania wczytanego rysunku.. Co o tym, myślicie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”