Silnki tarczowe z uzwojeniem drukowanym ?

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 79

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 12 lis 2006, 03:38

widzialem tez na e-bay specjalne filmy przeznaczone wlasnie do tego celu, nie pamietam ile kosztowaly ale nie byly tanie. oferta chyba z anglii.

POZDRAWIAM

Tagi:

yetihehe
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: yetihehe » 12 lis 2006, 12:13

MAAK pisze:Podobno jest najlepsza klisza do rzutników epidiaskop
Nie wiem teraz jak się to dokładne nazywa ale można na niej drukować drukarką laserowa i ksero
Zwykła folia do ksero. Czasem takie są w punktach ksero (szczególnie przy uczelniach wyższych). Bardzo fajnie się na nich drukuje. Dostępne są też przezroczyste folie samoprzylepne do drukarek laserowych. Świetna sprawa, bo można zrobić jakąś tabliczkę i potem wydrukować na nią dowolny rysunek.

Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 24

Post napisał: MAAK » 12 lis 2006, 13:33

To można wydrukować np. opis elementów na PCB?

Autor tematu
Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 47

Post napisał: Zbych07 » 12 lis 2006, 15:16

yetihehe pisze:Dostępne są też przezroczyste folie samoprzylepne do drukarek laserowych. Świetna sprawa, bo można zrobić jakąś tabliczkę i potem wydrukować na nią dowolny rysunek.
Mam pewne wątpliwości czy się nie zapędzamy w jakimś dziwnym kierunku.
Znam folie samoprzylene do ksero czsem tego używam ale.....
1. jest droga ( ta której używałem w firmie ok. 12 zł za A4 ) - lepiej już chyba zlecić wykonanie PCB
2. toner przywiera do niej tak skutecznie, że w metodzie żelazkowej ..... pozostaje na folii,
można oczywiście zdjąć papier ochronny i przykleić folię z nadrukiem do płytki PCB .......
tylko czemu to ma służyć ? :sad:
MAAK pisze:o można wydrukować np. opis elementów na PCB?
:shock:

No można ...... tylko jakie napisy są potrzebne na tarczy silnika nad któtym pracujemy ? .

( Chyba : " Tu byłem ... Józek " :mrgreen: )

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 79

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 12 lis 2006, 17:52

nie wiem jak folia samoprzylepna, ale folia do rzutnikow niestety kurczy sie pod wplywem temperatury, tak wiec obrazek jest nieco mniejszy (wartosc nieistotna istotna dla wirnika)po samej laserowce, ale jajca mogly by sie dziac na zelazku.

wydaje misie ze papier kredowy dziala bardzo dobrze. inna rzecza bardzo istotna jest sama drukarka czy tez toner. jak wydrukowalem na takiej starej laserowce to niestety warstwa tonera nie byla najgrobsza na papierze, wygladal znacznie jasniej w porownaniu do nowej drukarki z prawdopodobnie lepszym tonerem. cienka warstwa tonera niestety przepuszcza chlorek i na powierzchni pod maska sa male pory. zjawisko nie wystepuje jesli grubosc tonera na papierze jest bardziej obfita.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

MAAK

Post napisał: MAAK » 13 lis 2006, 07:40

Papier kredowy też się kurczy, można zapytać drukarzy, drukując jeden kolor a za parę miesięcy drugi to nie ma pewności że sie spasuje bo zależy od wilgotności w pomieszczeniu w którym jest przechowywany Musi być stała wilgotność i temperatura
Folia jeśli jest do kserokopiarki to temperatura topienia sie musi być większa od utrwalania tenoru! Jak się ją przekroczy to rzeczywiście może być różnie

yetihehe
Posty w temacie: 2

Post napisał: yetihehe » 13 lis 2006, 10:08

Folia samoprzylepna oczywiście do PCB nie ma zastosowań. Poza tym jak wyjdzie z drukarki, to jest pięknie wygięta (kurczenie folii?). Kiedyś widziałem że ktoś proponował zwykła folię to powtarzam. W mojej drukarce jest coś takiego jak korekcja dużej wysokości(jeśli drukujemy w górach). Ale nadal nie wiem czy po korekcji podaje więcej, czy mniej toneru. Nigdzie w necie nie znalazłem o tym informacji.

Awatar użytkownika

MAAK

Post napisał: MAAK » 20 lis 2006, 09:29

Papier termotransferowy
http://www.allegro.pl/item140159382_ter ... od_ss.html
Wychodzi 20gr,za A4
Czy ktoś robił już tym papierem?

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: 251mz » 20 lis 2006, 11:43

tez mi papier termotransferowy, to jest zwyły papier kredowy!! w hurtowniach papierniczych do kupienia za 6zl 100kartek

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Leoo » 17 lip 2007, 10:18

Trochę nie na temat ale...
Muszę przyznać, że zmartwiło mnie zachowanie magnesów alnico.
Całkiem niedawno spierałem się z jednym z Kolegów, który twierdził że po rozmontowaniu silnik krokowy traci moc. Teraz muszę przyznać Mu rację.
Zastanawiający jest proces budowy, a zwłaszcza montażu magnesów, które po wysunięciu z magnetowodu "przenicowują" same siebie. Prawdopodobnie pętle przewodnika, którymi owinięte są magnesy mają coś wspólnego ze składaniem połówek silnika. Może magnesy silnika montowane są w stanie surowym, natomiast magnesowanie odbywa się za pomocą pętli i wielkich prądów impulsowych?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”