MODERNIZACJA 3 OSIOWEJ FREZARKI CNC MACH vs LINUXCNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
MODERNIZACJA 3 OSIOWEJ FREZARKI CNC MACH vs LINUXCNC
Mam 3 osiową frezarkę narzędziową firmy DECKEL z roku 1986, ma ona na osiach silniki DC SIEMENSA silniki były przeglądane ze 2 lata temu i wydają się jeszcze ok. Maszyna ma na osiach liniały firmy HEIDENHAIN z 0,001 mm rozdzielczością. Chciałbym zostawić silniki i liniały i zmienić same sterowanie.
Czy lepiej kupić CSMIO/IP-A+WINDOWS+MACH czy może jakiś LINUXCNC.
Czy lepiej kupić CSMIO/IP-A+WINDOWS+MACH czy może jakiś LINUXCNC.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Strach się odezwać ale co tam 
Jakiś czas temu miałem podobny dylemat https://www.cnc.info.pl/topics38/deckel ... htm#167084. Pomocy nie znalazłem (poza propozycją zeby maszynę wysłać) i odpuściłem. Dziś może trochę żałuję bo zrobiłbym se sam
.
Co do Twojego pytania to ciężko doradzić. Pchać się w nowe (nieznane) sterowanie jak na maszynie obok masz Macha. I kody troche inne , i obsługa też. Chyba lepiej wydusić z Macha co sie da. Przynajmniej ja mam taką filozofię - na wszystkich maszynach takie samo sterowanie. I kody przerzucane siecią na aktualnie wolną i pracownicy bez problemów. Nawet suby aktualizują sie same przez Dropa.
Także masz nad czym pomyślec.

Jakiś czas temu miałem podobny dylemat https://www.cnc.info.pl/topics38/deckel ... htm#167084. Pomocy nie znalazłem (poza propozycją zeby maszynę wysłać) i odpuściłem. Dziś może trochę żałuję bo zrobiłbym se sam

Co do Twojego pytania to ciężko doradzić. Pchać się w nowe (nieznane) sterowanie jak na maszynie obok masz Macha. I kody troche inne , i obsługa też. Chyba lepiej wydusić z Macha co sie da. Przynajmniej ja mam taką filozofię - na wszystkich maszynach takie samo sterowanie. I kody przerzucane siecią na aktualnie wolną i pracownicy bez problemów. Nawet suby aktualizują sie same przez Dropa.
Także masz nad czym pomyślec.

Ostatnio zmieniony 25 sie 2012, 21:38 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 7
Linuxcnc umożliwia sterowanie w zamkniętej pętli.
Czyli liniały podpinasz do komputera, a do silników potrzebujesz tylko jakiś wzmacniaczy sygnałów PWM, resztę robi oprogramowanie.
Jak ktoś ma trochę wiedzy i zdolności, to z przeróbką zamknie się w tysiącu złotych.
Tutaj masz opis zabawki skonstruowanej na tej zasadzie : http://emergent.unpythonic.net/projects/01142347802 .
Co do CSMIO, to nie moja działka.
.
Czyli liniały podpinasz do komputera, a do silników potrzebujesz tylko jakiś wzmacniaczy sygnałów PWM, resztę robi oprogramowanie.
Jak ktoś ma trochę wiedzy i zdolności, to z przeróbką zamknie się w tysiącu złotych.
Tutaj masz opis zabawki skonstruowanej na tej zasadzie : http://emergent.unpythonic.net/projects/01142347802 .
Co do CSMIO, to nie moja działka.
.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 9
tuxcnc
kolego całkiem poważnie chciałbym się ciebie zapytać jakiej rozdzielczości liniały linuxcnc zdoła przeliczyć przy jakich prędkościach ?
KILLER_PL
znasz bartka do którego dzwoniłeś on ma frezarkę na cs-mio a i praktycznie tylko ten sterownik kupił, reszta została wykorzystana czyli serw liniały wzmacniacze , pogadaj z nim
kolego całkiem poważnie chciałbym się ciebie zapytać jakiej rozdzielczości liniały linuxcnc zdoła przeliczyć przy jakich prędkościach ?
KILLER_PL
znasz bartka do którego dzwoniłeś on ma frezarkę na cs-mio a i praktycznie tylko ten sterownik kupił, reszta została wykorzystana czyli serw liniały wzmacniacze , pogadaj z nim
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Moim zdaniem inercja i przyspieszenie to moze miec zwiazek z moca napedów, a koledze dziabi3 chodziło chyba o maksymalna czestotliwośc przeliczania sprzerzenia zwrotnego jaka jest w stanie przeliczyć program. To pociaga za soba maksymalna mozliwa prędkośc do osiągnięcia na konkretnych liniałach. Z inercja i przyspieszeniem nie widze tutaj zwiazku.
-
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Re: MODERNIZACJA 3 OSIOWEJ FREZARKI CNC MACH vs LINUXCNC
Nie wiem jak kol. KILLER_PL ale mnie dywagacje typu - przeliczy, nie przeliczy; powinno działać, napewno bedzie działać - jakoś mało przekonują. Wolałbym zobaczyć maszynę zrobioną i działającąKILLER_PL pisze: Czy lepiej kupić CSMIO/IP-A+WINDOWS+MACH czy może jakiś LINUXCNC.

Ja oczywiście polecałbym LINUXCNC i to nie ze względów doktrynalnych ale dlatego że przy jednostkowych robotach Mach sie nie umywa. Obadaj możliwości NGCGUI w dziale linuxa a najlepiej podpatrz u kogoś jak to działa. Jak komuś mało lpt to można go puścić po extremencie

Ostatnio zmieniony 26 sie 2012, 19:06 przez kamar, łącznie zmieniany 1 raz.