Początki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Początki
Witam wszystkich.
Chciałbym się spytać forumowiczów o podstawy, czyli jak zacząć. Mam inny zawód (geodeta), ale niestety jest posucha i niewiele roboty. Postanowiłem się więc przymierzyć do cnc.
Zawód mój obecny nauczyły mnie obsługi ploterów, programu AutoCad, znajomości rysunku technicznego, lecz niestety z cnc nic wspólnego nie miałem.
Tak więc od czego zacząć, żeby spróbować sił z Waszym zawodzie. W grę wchodzą jedynie kursy, a nie szkoła od podstaw.
Co mi możecie doradzić?
Chciałbym się spytać forumowiczów o podstawy, czyli jak zacząć. Mam inny zawód (geodeta), ale niestety jest posucha i niewiele roboty. Postanowiłem się więc przymierzyć do cnc.
Zawód mój obecny nauczyły mnie obsługi ploterów, programu AutoCad, znajomości rysunku technicznego, lecz niestety z cnc nic wspólnego nie miałem.
Tak więc od czego zacząć, żeby spróbować sił z Waszym zawodzie. W grę wchodzą jedynie kursy, a nie szkoła od podstaw.
Co mi możecie doradzić?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Re: Początki
1. Fajnie byłoby ogarnąć na czym polega programowanie CNC - oczywiście nie będziesz tego robił (nikt Cię nie dopuści), ale musisz wiedzieć co maszyna zrobi gdy wywoła następny blok programums89 pisze:Witam wszystkich.
Co mi możecie doradzić?

2. Znajomość narzędzi - sprawdź na allegro jak wyglądają frezy kulowe, palcowe, głowice, wytaczadła, gwintowniki itd. Zwróć również uwagę na narzędzia pomiarowe.
3. Praca jako guzikowy - w stolicy jest pełno ofert dla operatorów "do przyuczenia" - jakaś produkcja; nauczą Cię wprowadzać korekty, wymieniać płytki i wykonywać pomiary - Twoim zadaniem będzie obserwacja procesów technologicznych, techniki mocowania detali, dobranych narzędzi i parametrów - im więcej pytań będziesz zadawał przełożonemu tym lepiej dla Ciebie

Według mnie szkoda inwestować w kurs - nie wiesz przecież czy ta praca Ci się spodoba, a uwierz mi, że do łatwych nie należy; dużo stresu i nerwów

NX CAM.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.
Produkcja, dystrybucja, masturbacja.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Trzymaj sie chłopie wyuczonego zawodu.
Wszyscy geodeci jakich znam, to zamożni ludzie.
Zapewne nie od razu takimi się stali lecz po latach pracy i zdobywaniu zaufania.
Jak sam mówisz nie masz pojęcia o cnc, a przede wszystkim o materiałoznawstwie.
Aby być dobrym w każdej dziedzinie trzeba na to ciężko pracować.
Poza tym geodeta ma znacznie "tańszy" warsztat pracy.
Dobra rada, czas poświęcony na naukę cnc i pokrewne dziedziny poświęć na zdobywanie klientów jako geodeta.
Zobaczysz, że za kilka lat podziękujesz mnie.
Wszyscy geodeci jakich znam, to zamożni ludzie.
Zapewne nie od razu takimi się stali lecz po latach pracy i zdobywaniu zaufania.
Jak sam mówisz nie masz pojęcia o cnc, a przede wszystkim o materiałoznawstwie.
Aby być dobrym w każdej dziedzinie trzeba na to ciężko pracować.
Poza tym geodeta ma znacznie "tańszy" warsztat pracy.
Dobra rada, czas poświęcony na naukę cnc i pokrewne dziedziny poświęć na zdobywanie klientów jako geodeta.
Zobaczysz, że za kilka lat podziękujesz mnie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Święta prawda , wiem bo połowa rodziny to geodeci .Więc trzymaj się zawoduPoza tym geodeta ma znacznie "tańszy" warsztat pracy.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
dance1 pisze:Wiekszosc kursow cnc to parodja, ...
Głupoty wypisujesz .....

.... na kursie trzeba uważać i wiedzę przekazywaną przez wykładowcę przyswajać.
.... przyjmijcie do pracy mnie - to zobaczymy.... mielismy kilku pracownikow po kursach i nic o cnc nie wiedzieli....

Ukończ kurs CNC i zatrudnij się jako operator .ms89 pisze:Witam wszystkich.
Chciałbym się spytać forumowiczów o podstawy, czyli jak zacząć. ...
...... po 4 latach napisz jak wysoko zaszedłeś.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki