Zobacz laser fiber firmy Kimla

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: pitsa » 18 lip 2012, 13:03

Na youtube są filmiki z fiberami na Euroblech 2010 - Salvagnini i Amada.

Z pewnością każda z firm produkujących lasery przygląda się wszelkim nowościom i trzyma rękę na pulsie swojej pozycji na rynku. :)

zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Tagi:

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: lolo2 » 18 lip 2012, 18:43

slashdot pisze:Mazaka OPTIPLEX 3015 Fiber z 2kW IPG był już pokazywany w grudniu na FABTECH 2011 w Chicago.
A to nie wiedziałem, metal team jakoś sie nim zbytnio nie chwalił.
Tylko gwarantują że w hanoverze będzie ich jakiś fiber, no ale tam muszą pokazać coś większego 3 -4Kw.

@Pitsa wielkie firmy gryzą zęby bo kupę kasy im ucieka, przedtem byli monopolistami w CO2, a teraz?...
Pozycje Trumpf, bystronic mazak... spadaaaają i spadać będą. Trochę dziwne ale wydaje mi się że jeszcze na targach w poznaniu nie było chińczyków, tajwanów i innych podobnych ze swoimi fiberami.

IPG ma patent na wytwarzanie wiązki lasera? Czy już są inne firmy powoli wchodzące ze swoimi źródłami?

Autor tematu
www.kimla.pl
Posty w temacie: 23

Post napisał: www.kimla.pl » 18 lip 2012, 22:24

IPG ma ok 70% rynku laserów fiber dużej mocy, następnie SPI, potem JK laser następnie długo nic i parę procent dla całej reszty.

Na pewno będzie coraz więcej takich firm ale trzeba poczekać, nie jest to takie proste, a koszty produkcji wysokie ze względu na wysokie ceny diod pompujących.

nicek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: nicek » 19 sie 2012, 12:00

Ale już coraz więcej firm zaczyna robić źródła fiber.

Autor tematu
www.kimla.pl_
Posty w temacie: 23

Post napisał: www.kimla.pl_ » 20 sie 2012, 23:11

Zapraszam do obejrzenia: cięcia blachy 16mm na laserze Kimla Flashcut 1530 2kW

I kto powiedział że laser fiber nie nadaje się do grubych blach?
Oszczędności na prądzie wciąż są prawie dziesięciokrotne.

Tomasz W KA
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Tomasz W KA » 23 lis 2012, 23:01

Witam,

Szukamy lasera do naszej firmy i zakładamy, że będzie to CO2 bo większość blach to grubości 12-16 mm (SS). Sprawdziłem stronę firmy Kimla i zapoznałem się z waszym katalogiem. Jest tam informacja:

cyt.
Sprawność energetyczna laserów światłowodowych wynosi około 30%. Jest to wartość dużo wyższa, niż w przypadku laserów CO2, których sprawność wynosi około 5%. Przykładowo: laser CO2 o mocy 4kW potrzebuje zasilania o mocy 80kW,
a odpowiadający jego możliwościom laser światłowodowy o mocy 2kW pobiera zaledwie 7kW. Przy uwzględnieniu powyższych czynników, koszty pracy lasera światłowodowego związane z energią elektryczną mogą być nawet dziesięciokrotnie niższe niż w przypadku lasera CO2.

Czy jesteście tego pewni?

Sprawdziliśmy w firmie chyba wszystkich producentów laserów CO2 (tych liczących się Trumpf, Mazak, Bystronic, Mitsubishi). Wg wszystkich tych firm sprawność jest na poziomie około 10 %, a zasilanie do 4 kW to nie 80 kW, a około 50kW. U każdego jest podobnie. Coś tu się zatem nie zgadza. Druga sprawa to fakt, że przy cięciu nierdzewki powyżej 3 mm przy fiberze idzie 2 x więcej azotu niż przy CO2. Powyżej jest jeszcze gorzej a prędkość cięcia fibera w stosunku do CO2 znacznie spada. CO2 jest dużo szybszy. Wg mnie fiber to nadaje się do blachy max 3 mm. Powyżej to ani jakości ani prędkości ani oszczędności nie ma. Jeżeli macie inne zdanie proszę o odpowiedź, może czegoś nie wiemy i jak ma to tak dobrze wyglądać to kupimy fibera. Jaki jest koszt fibera ok. 3 kW ? i dwa jaka jest prędkość cięcia stali węglowej i nierdzewki dla 5, 12 i 16 mm? Chcę to porównać.
Tomasz - Katowice

rendejad

Post napisał: rendejad » 24 lis 2012, 10:52

24.Regulaminu podpisywanego przez każdego użytkownika przy rejestracji:

reklamowanie swoich komercyjnych usług, konkurencyjnych serwisów, jak również sklepów i firm (bez udzielonej zgody) na forum jest zabronione,

Uzytkownika Kimla to też dotyczy.
Chyba, że ma kolega zgodę. O co zapytałem admina.

Heops
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Heops » 24 lis 2012, 12:44

Panie rendejad. Nie wiem gdzie tu reklama. A z checia chcialbym przeczytac odpowiedz firmy Kimla. Sam jestem zainteresowany tematem. Temat jest o laserach kimla i niech tak zostanie. Togo typu wypowiedzi ktore Pan zaprezentowal zbedne... no comment.

Pana wypowiedz byla z cyklu: "uprzejmie donosze" :-)

rendejad

Post napisał: rendejad » 24 lis 2012, 13:26

Heops pisze:Pana wypowiedz byla z cyklu: "uprzejmie donosze" :-)
Dokładnie tak. Regulamin obowiązuje wszystkich.
A to czego pan jest ciekaw to mnie akurat zupełnie nie interesuje.

Heops

Post napisał: Heops » 24 lis 2012, 13:50

Ale sa napewno inni ktorych ten temat interesuje. Miedzy innymi mnie. Po to jest forum. Wymiana opinii i zdan. Nie ma tu reklamy. Nikt nie zachwala. A Pan Tomasz W Ka skierowal pytanie do firmy Kimla. Wiec dlaczego Pan ingeruje w temat? Ja koncze wypowiedz. Przepraszam za zasmiecanie tematu, ale denerwuja mnie czasami nieuzasadnione wypowiadanie sie w temacie i donosicielstwo ;-p

Panie Kimla z checia uslysze odpowiedz. Taka polemika napewno jest konstrukcyjna i moze sie czegos nowego dowiem/naucze.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”