Desktopowa Frezarka CNC

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

pascalPL
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 18

Post napisał: pascalPL » 18 sie 2012, 23:26

filip.jaskolski pisze:Boki to żaden problem - wystarczy dobra wyrzynarka i z dwóch prostokątów uzyskam pożądany kształt. Problemem, który rozwiązują mi poliamidowe wkładki, jest brak odpowiedniej precyzji wiercenia w domowym zaciszu - mając idealnie dopasowane do wałków elementy mocujące, martwię się tylko o montaż samego elementu, a nie wałków i łożyska.
Ja bym na twoim miejscu poszukał jakiegoś kolegi z maszyną w okolicy i zrobił wszystko na CNC. Dorzucisz parę gorszy a zysk będzie niewspółmierny do poniesionych kosztów.
Na Twoim miejscu wałki osadziłbym na sztywno zarówno w PA jak i sklejce. Czym dłuższy i stabilniejszy punkt podparcia dla wałków tym mniejsze ich ugięcie podczas pracy.

Tagi:

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: ursus_arctos » 18 sie 2012, 23:28

Ani sklejka ani PA nie zmniejszy ugięcia wałków - zapomnij o tym; takie rzeczy tylko w stali, ew. w grubej formatce alu. Wałek musi być sztywny sam z siebie. Swoją drogą, to zastanawiam się, czy jeszcze kiedyś nie popełnić drewnianej maszynki z wałkami fi30 na tulejach ślizgowych.

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 18 sie 2012, 23:40

ursus_arctos pisze:maszynki z wałkami fi30 na tulejach ślizgowych.
Również biorę to pod uwagę, ale na razie muszę skończyć eksperyment z 3 wałkami fi20 w osi Y :) i wykonywanymi tulejami z PA6GSL o 5mm ściance.

Autor tematu
filip.jaskolski
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 35
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 18 sie 2012, 23:42

pascalPL pisze:Ja bym na twoim miejscu poszukał jakiegoś kolegi z maszyną w okolicy i zrobił wszystko na CNC.
Taki kolega niesamowicie by się przydał, to prawda. Ale czuję, że nie prędko znajdę kogoś z maszyną CNC w piwnicy chętnego do współpracy :). Ale pytać zawsze warto: czy ktokolwiek z forumowiczów ma stosunkowo tani dostęp do obrabiarki we Wrocławiu i okolicach?
pascalPL pisze:Na Twoim miejscu wałki osadziłbym na sztywno zarówno w PA jak i sklejce. Czym dłuższy i stabilniejszy punkt podparcia dla wałków tym mniejsze ich ugięcie podczas pracy.
ursus_arctos pisze:Ani sklejka ani PA nie zmniejszy ugięcia wałków - zapomnij o tym; takie rzeczy tylko w stali, ew. w grubej formatce alu.
Rozwiązanie z klejem i szerszym otworem w sklejce to był sposób na ominięcie kosztów związanych z wycinaniem CNC w sklejce. Myślę, że to rozwiązanie + ew. mocowanie wałka na śrubę po wyschnięciu kleju zapewniłoby w miarę solidne łączenie. Dobry klej jest dużo sztywniejszy niż sklejka.

Co do grubości wałków - OK, poddaję się - biorę 20mm, ale ani milimetra więcej ;). Chciałbym maszynę przestawiać w pojedynkę, no i projekt zakładał, że jest to raczej niewielkie urządzenie.

EDIT:
Kol. ursus_arctos - jak wyglądają tuleje ślizgowe ze sklepu sponsora forum? Czy to elastyczne wkładki? Na zdjęciu wyglądają na przecięte wzdłuż. Zastanawiam się czy potrzebują dodatkowego korpusu, czy można je zamknąć w dwóch odległych od siebie otworach ze sklejki?

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 18 sie 2012, 23:52

filip.jaskolski pisze:Co do grubości wałków - OK, poddaję się - biorę 20mm, ale ani milimetra więcej ;) . Chciałbym maszynę przestawiać w pojedynkę, no i projekt zakładał, że jest to raczej niewielkie urządzenie.
Sroki za zdjęcie ale noc i ręka mi się trzęsie :)
Obrazek
Tutaj wałki fi16 i f20 z tulejami POM-C fi30. Tylko ta na wałku fi20 ma jeszcze kołnierz.
Różnica jest zauważalna i zauważalny jest wzrost jakości obróbki. Pomyśl o fi25 :)))

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 19 sie 2012, 00:05

Tutaj wałki fi16 i f20 z tulejami POM-C fi30. Tylko ta na wałku fi20 ma jeszcze kołnierz.
Różnica jest zauważalna i zauważalny jest wzrost jakości obróbki. Pomyśl o fi25 :)))
Podziękowania za zdjęcie! Teraz widzę, że tuleje można bez problemu zamocować w sklejce. O wałkach 25mm już pomyślałem i ze smutkiem stwierdzam, że budżet puchnie, pęka w szwach i kłuje w oczy. Ja tu chciałem na wakacje pojechać i wyrobić się jeszcze przed rokiem akademickim z konstrukcją... Poza tym nie chcę przesadzić i zbudować dźwigu do podnoszenia torby z zakupami :wink: .

Powiedzcie jeszcze proszę słowo na temat śrub pociągowych - czy przy wałkach tej grubości, 14mm śruba trapezowa nie będzie wyglądała żałośnie? :wink:

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 19 sie 2012, 00:14

Tylko moimi tulejami się nie sugeruj. To co mam na zdjęciach było robione na zamówienie (mam jeszcze fi40 PA6GSL, i te raczej pójdą do maszyny). Nie wiem czy takie tulejki ślizgowe można kupić. Moje są sztywne, grube i krojone pod wałek nie mają wyczuwalnego luzu.

Co do śrub. Niby najlepsza/najwygodniejsza jest Tr16x4 ze względu na to że można bez problemu zatoczyć ją na fi10 i fi8 i na większy założyć łożysko skośne, a mniejszy przez sprzęgło elastyczne podłączyć z silnikiem.
Ale dla pocieszenia ja w swoim aktualnym eksperymencie będę miał Tr12x3 na Oś X i Y.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: ursus_arctos » 19 sie 2012, 00:19

Tuleje ze wskazanego sklepu mają znacznie cieńsze ścianki i mogą nie dać się tak zamocować.

Co do śrub - ja mam wałki fi20, ale śruby raptem Tr10/2. Nie narzekam na ich grubość - jeżeli już, to na mały skok, który zmniejsza mi znacząco zakres dopuszczalnych prędkości maszyny.
Swoją drogą, zalecałbym zastosowanie śrub Tr16/4, gdyż są wykonane w lepszej klasie dokładności, niż cieńsze (przynajmniej w sklepie sponsora i w Poltechu tak jest).

Ceny wałków brutto w Poltechu (za 0.5 metra):
fi16: 27.5 PLN
fi20: 29.0 PLN
fi25: 35.0 PLN
Jak widać, skok z fi20 na 25 jest spory, ale między fi16 a fi20 różnica jest symboliczna. W cenie, bo w sztywności jest ponaddwukrotna.

Awatar użytkownika

pascalPL

Post napisał: pascalPL » 19 sie 2012, 00:36

ursus_arctos pisze:śrub Tr16/4, gdyż są wykonane w lepszej klasie dokładności,
Mam Tr12x3, Tr14x4 i Tr16x4 i powiem że tej klasy dokładności jakoś specjalnie nie widać w Tr16x4. Na każdej zdarza się że rdzeń śruby ma różne wartości zależnie od długości na jakiej dokonujemy pomiaru. Średnica zewnętrzna raczej się zgadza we wszystkich.
Jak organizowałem zamówienia grupowe na nakrętki trapezowe i kawałki śrub robiły za sprawdziany, to każdy tokarz pisał/mówił, że te śruby "trzymają" wymiar po swojemu.
Więc klasą to bym się specjalnie nie przejmował przy śrubach walcowanych. Wydaje mi się, że Tr14x4 to w sumie najbardziej optymalny wybór, jeżeli chcemy mieć duży skok i lekką śrubę.
U mnie taki 30cm kawałek wyląduje w Ztce.

Autor tematu
filip.jaskolski
Kontakt:

Post napisał: filip.jaskolski » 19 sie 2012, 01:38

Niestety ani EBMiA, ani Poltech nie mają na stanie śrub 16x4 ani 14x4. :( Gdzie jeszcze można szukać?

W jaki sposób wycenia się usługi CNC? Czego mogę się spodziewać prosząc o obrobienie arkusza sklejki, fragmentów poliamidu? Próbuję zamknąć jakoś budżet, ciężko mi to idzie. Już wiem, że sterowniki złożę sam. Przez chwilę rozważałem ściąganie z Chin, ale wychodzi ~2 razy drożej.

Jeszcze jedno pytanie: w jaki sposób precyzyjnie wierci się szerokie (20-25mm) i głębokie (>50mm) otwory w plastikowych bloczkach? Tokarka, frezarka, kolumna z piórowym wiertłem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”