Frezarka 580x500x200

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Skrzydlaty
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 27

Post napisał: Skrzydlaty » 28 cze 2012, 09:45

BYDGOST pisze:Teraz to przypomina pudło rezonansowe. Można najwyżej włożyć wytłaczanki od jajek bo wszystko inne może doprowadzić do zniekształcenia konstrukcji.
No przypomina pudło rezonansowe, przypomina. Ale Wy z tymi wytłaczankami poważnie? Ciągle tylko wytłaczanki i wytłaczanki :razz:
Ja tam zasypie piachem i pewnie tyle. Chociaz znając życie skończy się czymś bardziej profesjonalnym.
Myślałem też o poliuretanie, nie powinno rozpęcznieć jak się luźno wleje ale poliuretan z czasem się kurczy. Jak się skurczy to napewno na kazdej ściance będzie "luka" - czy to nie wpłynie na zachowanie konstrukcji później? Znowu zacznie grać, mniej bo mnie ale zacznie.

Prostopadłości powierzchni nie sprawdzałem -bo czym? :razz:
Trzeba zaufać zakładowi, w końcu nie takie maszyny robią.

Wczoraj sobie pogwintowałem troche dla relaksu i prawie kolejna wpadka - ledwie zmieściły mi się uchwyty oprawki w konstrukcje jak gwintowałem otwory pod bloki w osi Y. Prawie wpadka bo weszły na styk i obyło się bez kombinacji.

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: BYDGOST » 28 cze 2012, 11:48

Z tymi wytłaczankami to wiadomo, żarty. Kiedyś tym wypełniało się kolumny samoróbki. Ale z tym wypełnianiem to uważaj, bo niewielka siła na wypełnienie działająca od czoła profilu da sporą siłę na jego boki. W trakcie napełniania można przyłożyć czujnik do powierzchni obrobionej i obserwować. Policz sobie powierzchnię boczną, zadaj choćby najmniejsze ciśnienie np. 0,2 bara i zobacz jakie siły powstaną. Tak samo dla 1 bar i np. 3 bary.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 28 cze 2012, 12:54

no napewno mu sie powygina w srodku profil ze scianką 5 - 6 mm od pianki, no nie róbcie chłopaki jaj
betonem rownie dobrze można zalać
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Dudi1203 » 28 cze 2012, 14:04

Jak zmierzyc prostopadłosc? Prosta sprawa. Potrzebny solidny kątownik warsztatowy (nie marketowka zadna), najlepiej zeby na nim bylo napisane w jakiej jest klasie i czujnik zegarowy na statywie. Kątownik na brame a czujnik ustawiasz na dwoch skrajach kątownika i patrzysz jaka jest roznica wskazań.

Autor tematu
Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 29 cze 2012, 10:49

BYDGOST pisze:...zadaj choćby najmniejsze ciśnienie np. 0,2 bara i zobacz jakie siły powstaną...
Dlatego chciałbym żeby wypełnianie było jak najbardziej nie inwazyjne. Nasypanie piachu jest na tyle bezpieczne?
Co do betonu - jeśli bym zalał betonem to później podczas pracy działająca siła od obróbki wygina jedną ściankę ale przeciwdziała temu inna ścianka która niezabardzo może się wygiąć własnie z powodu betonu w środku? Takie cośik może wystąpić czy to tak nie działa w przypadku betonu i zamkniętego profilu?
bartuss1 pisze:no napewno mu sie powygina w srodku profil ze scianką 5 - 6 mm od pianki, no nie róbcie chłopaki jaj
betonem rownie dobrze można zalać
A Ty swoje zalewasz betonem?
Dudi1203 pisze:Jak zmierzyc prostopadłosc? Prosta sprawa. Potrzebny solidny kątownik warsztatowy (nie marketowka zadna), najlepiej zeby na nim bylo napisane w jakiej jest klasie i czujnik zegarowy na statywie. Kątownik na brame a czujnik ustawiasz na dwoch skrajach kątownika i patrzysz jaka jest roznica wskazań.
W takie cosik będę się bawił jak już będzie więcej zrobione, a już na pewno nie przed wakacjami. Jak zrobię podzielę się spostrzeżeniami :razz:

Autor tematu
Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 14 sie 2012, 16:23

Jako że okres wakacyjny w pełni oto skutki wolnego czasu (wolnego albo i nie wolnego :razz: )

Stolik - tutaj pozostało mi tylko nagwintowanie niezbędnych otworów. Trochę przekombinowane, no ale jak będzie działać to ok.

Obrazek

Tutaj mamy krzyżaczek... achhhh!!! Aż się nie mogłem napatrzeć jak go już dostałem :mrgreen:

Obrazek
Obrazek

Niestety, zadziałało tutaj prawo Murphy'ego. Podczas gwintowania złamał mi się gwintownik:/
Siedzi na głębokości 5,5mm, gwintowałem potrójnymi, dwójką jechałem akurat. Jak już rozpacz jako tako przeminęła wjechałem trójką żeby dokończyć. Te resztki gwintu które zostały - wystarczą?
Dodam że umiejscownienie felernego otworu jest na dolnej prowadnicy bramy , od wewnątrz - czyli bliżej osi symetri całej osi X (teoretycznie mniejsze siły?)

Autor tematu
Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 25 wrz 2012, 10:20

Gwintownik wyciągnięty, praca w ślimaczym tempie pozwoliła mi wstępnie wszystko zamontować (z mechaniki).
Trochu fot, jak coś strasznie razi w oczy/źle to krzyczcie
Obrazek
Nie wiem jak to się stało ale się stało. Przynajmniej dobrze że nie pękło w materiale
Obrazek
Brakło 1mm i otwór okazał się za mały, tak to jest projektować oś Z w biegu i to dla dwóch różnych wrzecion
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Silniczki od forumowego kolegi...
Obrazek
Oby się sprzęgiełko spisało
Obrazek
Trochę dziwne mocowanie ale cóż...
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

niko65
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: niko65 » 25 wrz 2012, 16:35

ładna konstrukcja w moim stylu :razz:

W każdej osi robiłeś krawędzie oporowe pod szyny?

ta wiertarka stołowa to jakiś chinol?

Autor tematu
Skrzydlaty

Post napisał: Skrzydlaty » 25 wrz 2012, 17:54

Krawędzie oporowe w każdej osi, raczej prościej było robić z niż bez. A że na ramie powierzchnie obok rowków na szyny są ofrezowane to przypadek jak dla mnie - tak fabryka zrobiła :razz: A w osi Z dla świętego spokoju zrobiłem, i to było dobre posunięcie - przy montażu jakby mi przyszło jeszcze ustawiać szyny to by mnie chyba trafiło. I tak mnie wystarczająco napiepszają paluchy po tych wszystkich wierceniach, gwintowaniach i noszeniu elementów.

Wiertarka Einhel 450SB czy coś w tym stylu. Za 450zł. Kupiłem po ok 30 pierwszych otworach - bez stołowej ani rusz, to jest niezbędne minimum do robienia maszynki :???: Przy okazji zajechałem ręczną Makite.

Awatar użytkownika

wojtek30
Posty w temacie: 3

Post napisał: wojtek30 » 25 wrz 2012, 19:31

Skrzydlaty pisze:I tak mnie wystarczająco napiepszają paluchy po tych wszystkich wierceniach, gwintowaniach i noszeniu elementów.
Szkoda że przy frezowaniu rynienek nie zleciłeś zrobienia otworów z gwintem. Ja tak będę robić, tylko muszę swój projekt przynieść w Solid Edge.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”