Frezarka CNC ze sklejki

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

poorchava
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: poorchava » 13 sie 2012, 08:18

Moim zdaniem o ile płyty nie będą miały podobnej grubości jak łydka NRD-owskiej lekkoatletki to kasowanie przy pomocy 2 nakrętek czy czegos takiego mija się z celem. Sama konstrukcja od popchniecia ręką wygnie się znacznie bardziej niż wynioslyby ewentualne luzy.

Tagi:

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: ursus_arctos » 13 sie 2012, 10:13

Śmiem się nie zgodzić. Nakrętki z brązu mają bardzo duży luz, poza tym bez kasowania luzu zdarza się, że śruba zaczyna "grać" - nie jest sztywno trzymana przez nakrętki i wpada w rezonans.. A od tego już tylko krok do zgubienia kroków. Poza tym przy lekkim obciążeniu (obróbka wykańczająca) ugięcia są znikome, a luz zrobi z wykończenia krawędzi jesień średniowiecza.

kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kak » 13 sie 2012, 16:12

Na moich byłych nakrękach trapezowych luz osiowy skasowałem dwoma nakrętkami, ale luz promieniowy był od nowości, chyba z 1mm i się na tyle pogorszył że śruba w rezonans cały czas wpadała, i jak urcus pisze, silniki często stawały w przejazdach.
Wymieniłem na kulowe. Niestety te chińskie kulowe które mam, też nie są idealnie proste i czasami potrafi silnik stanąć od wibracji przy szybszych przejazdach. Prostowałem je ręcznie. Teraz myślę żeby tą najdłuższą napiąć, bo ma 1,5m długości.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”