Frezarka CNC ze sklejki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
Śmiem się nie zgodzić. Nakrętki z brązu mają bardzo duży luz, poza tym bez kasowania luzu zdarza się, że śruba zaczyna "grać" - nie jest sztywno trzymana przez nakrętki i wpada w rezonans.. A od tego już tylko krok do zgubienia kroków. Poza tym przy lekkim obciążeniu (obróbka wykańczająca) ugięcia są znikome, a luz zrobi z wykończenia krawędzi jesień średniowiecza.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Na moich byłych nakrękach trapezowych luz osiowy skasowałem dwoma nakrętkami, ale luz promieniowy był od nowości, chyba z 1mm i się na tyle pogorszył że śruba w rezonans cały czas wpadała, i jak urcus pisze, silniki często stawały w przejazdach.
Wymieniłem na kulowe. Niestety te chińskie kulowe które mam, też nie są idealnie proste i czasami potrafi silnik stanąć od wibracji przy szybszych przejazdach. Prostowałem je ręcznie. Teraz myślę żeby tą najdłuższą napiąć, bo ma 1,5m długości.
Wymieniłem na kulowe. Niestety te chińskie kulowe które mam, też nie są idealnie proste i czasami potrafi silnik stanąć od wibracji przy szybszych przejazdach. Prostowałem je ręcznie. Teraz myślę żeby tą najdłuższą napiąć, bo ma 1,5m długości.