Brama- plo stalowy
-
Autor tematu - Posty w temacie: 5
Brama- plo stalowy
pytanie zielonego
zdjęcie kolegi z forum
obrabiając powierzchnie z jednego zamocowania, zaznaczone na czerwono, to czy powierzchnia zaznaczona na żółto nie powinna być również z dużą dokładnością obrobiona?
zdjęcie kolegi z forum
obrabiając powierzchnie z jednego zamocowania, zaznaczone na czerwono, to czy powierzchnia zaznaczona na żółto nie powinna być również z dużą dokładnością obrobiona?
- Załączniki
-
- plo.jpg (27.09 KiB) Przejrzano 1492 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
-
-
Autor tematu - Posty w temacie: 5
dokładność jak najwyższa
mam jeszcze pytanie gdybym nazwijmy to poprzeczkę nr1 skręcił z bokami 2 i 3 a
tylko stopkę przyspawał do boków 2 i 3 no i oczywiście nie wiem jak to się nazywa fachowo z tymi trójkątami, to czy bok z pospawaną stopką i trójkątami muszę wyżarzyć?
mam jeszcze pytanie gdybym nazwijmy to poprzeczkę nr1 skręcił z bokami 2 i 3 a
tylko stopkę przyspawał do boków 2 i 3 no i oczywiście nie wiem jak to się nazywa fachowo z tymi trójkątami, to czy bok z pospawaną stopką i trójkątami muszę wyżarzyć?
- Załączniki
-
- plo.jpg (27.62 KiB) Przejrzano 1362 razy
-
np. "zastrzały"Mariuszszsz pisze:...nie wiem jak to się nazywa fachowo z tymi trójkątami
Jak komuś wystarczy w ten sposób to ok, jakbym miał skręcać to bym już chyba wszystko skręcił. Jeśli kolega nie ma jakiejś idei to znaczy że nie wie z jaką "wagą" traktować poszczególne połączenia.tuxcnc pisze:Akurat mówimy o elemencie, który się raz przykręca i potem nie rusza go nigdy.Skrzydlaty pisze:Robienie bez obróbki to takie półśrodki żeby mieć maszynę bez kosztów obróbki.
Frezowanie może być w tym przypadku zupełnie niepotrzebnym kosztem.
.
Ja bym polecił przestudiować forum i zadawać precyzyjniejsze pytania.
Jak na tą chwile moge tylko poradzić aby obróbke podzielić na dwie grupy: planowanie/zabielanie oraz obróbka z jednego zamocowania. Jeśli to pierwsze to będą mniejsze koszty ale ustawianie po skręcaniu samemu. Co i tak pewnie da gorsze rezultaty teoretycznie od obróbki z jednego zamocowania.
Co do obróbki z jednego zamocowania to przy tych kosztach nie ma żadnego sensu nieobrabianie el. zaznaczonego żółtą strzałką z pierwszego rysunku.
Jak skręcanie to można wszystko skręcać. Tutaj albo obrobionymi powierzchniami (większe koszty) albo nieobrobionymi. Chyba że po spawaniu coś wyszło tak krzywo, że nie ma nawet jak skręcić to trzeba się wtedy pofatygować do frezera.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Mariuszszsz pisze:dokładność jak najwyższa
Wypadałoby .Mariuszszsz pisze:ale jak pospawam stopkę z bokiem i zestrzałami, muszę to wszystko wyżarzyć?
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek