fazka na owalu
-
jatoch
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 5
fazka na owalu
Witam, mam rurę o śr 180mm i wiercę w niej otwór o śr 63mm, następnie chcę wykonać fazki na krawędzi otworu na zewnątrz i wewnątrz. Jak najprościej wykonać geometrię dla tego zadania??
Myślałem o wykonaniu powierzchni (a'la rura) i naklejeniu na to łatki (kółka 63mm) a następnie użyć powstałych łańcuchów do obróbki. Nie jestem za bardzo przekonany do tej metody, może istnieje jakieś inne rozwiązanie?? Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje 
Tagi:
-
MoldMichal
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 4
że nie potrafisz to nie znaczy ze się nie dama555rek pisze:bez osi obrotowej to nie da się wykonać pionowym wrzecionem równej fazki na otworze w bocznej ściance rury - weź frez V lub kulowy i trochę koślawo krawędź obrobi
szczególnie w mastercamie
ładny frez z narożem 45 st kontur 3d i po sprawie ;P
ostatecznie rzutowanie
Pozdrawiam Michał
-
MoldMichal

w zaprogramowaniu mógł bym Ci pomóc bo wystarczy zaznaczyć łańcuch wewnętrzny otworu które będzie swego rodzaju elipsa.. Master sam zmieni tryb na 3d wtedy ustawiasz małe narzędzie dojazd prostopadły a do wrzeciona frez <fazownik > 90 stopni..
i poszczasz program coraz niżej do uzyskania odpowiedniej fazy
nie wiem jakie masz narzędzia wiec dokładniej nie wiem jak podpowiedzieć..
a co do narysowania geometri/ modelu, to niestety zawsze dostawałem gotowe modele za czasów MasterCama
i poszczasz program coraz niżej do uzyskania odpowiedniej fazy
nie wiem jakie masz narzędzia wiec dokładniej nie wiem jak podpowiedzieć..
a co do narysowania geometri/ modelu, to niestety zawsze dostawałem gotowe modele za czasów MasterCama
Pozdrawiam Michał
-
MoldMichal

w solid works taki model zrobi w 5min nawet laik w projektowaniu..
jak masz czas i chęci zrobić model to dużo prościej w ww programie
innych nie znam wiec nie wiem czy łatwo by poszło:)
a nad SW posiedziałem godzinkę i modele wychodziły całkiem całkiem
rzecz jasna proste
[ Dodano: 2012-08-06, 16:31 ]
ps rozkminiłem jak to zrobić w mastercam
narysuj z bocznego widoku kółko fi 180 , wyciągnij powierzchnie(draft) na odpowiednia długość, przechodzisz do widoku z góry i rysujesz kółko fi 63 tam gdzie potrzebujesz
,następnie napisz zwykły program na płaski frez na narysowanym wcześniej kółku fi 63 
następnie wybierasz opcje rzutowania (project) wybierasz zrobiony program i przelicz
będzie po zaznaczonym okręgu jechał po powierzchni wałka 
weź jakiś mały fazownik i spróbuj i daj znak jak wyszło by takich kosmicznych sztuczek jeszcze nie robiłem
niewiem czy faza wyjdzie "igła" bo na 3osiach to by trzeba było kula wierszować żeby wyszło "Zicher "
jak masz czas i chęci zrobić model to dużo prościej w ww programie
innych nie znam wiec nie wiem czy łatwo by poszło:)
a nad SW posiedziałem godzinkę i modele wychodziły całkiem całkiem
rzecz jasna proste
[ Dodano: 2012-08-06, 16:31 ]
ps rozkminiłem jak to zrobić w mastercam
narysuj z bocznego widoku kółko fi 180 , wyciągnij powierzchnie(draft) na odpowiednia długość, przechodzisz do widoku z góry i rysujesz kółko fi 63 tam gdzie potrzebujesz
następnie wybierasz opcje rzutowania (project) wybierasz zrobiony program i przelicz
weź jakiś mały fazownik i spróbuj i daj znak jak wyszło by takich kosmicznych sztuczek jeszcze nie robiłem
niewiem czy faza wyjdzie "igła" bo na 3osiach to by trzeba było kula wierszować żeby wyszło "Zicher "
Pozdrawiam Michał