pytanie do obeznanych w temacie konstruktorów...

Dyskusje dotyczące śrub kulowych i trapezowych.

Autor tematu
mufi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 7

Post napisał: mufi » 13 lip 2006, 22:31

no!!!!!!!!! i to jest podpowiedz :) tylko mam mały problemik :D nie mam w domu tokarki :D ani zaden sąsiad tez chyba nie ma takiego sprzetu w piwnicy :):):) ile mnie to bedzie kosztowało ? 6 takich czopów na 3 srubach na 2 koncach + wginty.... w 50zł sie zmieszcze jak pojde do jakiegoś zakładu... ? dla nich to pewnie 15 min roboty...

chce kupic sruby T17546 Tr. 12 x 3 do tego nakretki T29622 Tr. 12 x 3 tak zeby tanio wyszło... :) wogóle robie to na konkurs... mam czas do pazdziernika ! pomocy musze wygrac :D odszczele taka frezarke ;D ze uhuhuuu :):):) niech ktos kto sie zna powie jakie mam kupic te łozyska najlepiej z tej oferty... http://www.akcesoria.cnc.info.pl/przegl ... ulkowe.htm

zamowie hurtem i zaczynam robic konstrukcje to dla mnie najtrudniejsze, elektronika i sterowaniem nie powinno byc problemow, nigdy nie robiłem nic podobnego,, tzn nie budowałem no i wiecie jak jest człek nic nie wie :) ( te łozsyka to chynba podinn miec około 8-10mm wewnetrza srednice tlyko jakie i dzie po jednym skosnym czy
Ostatnio zmieniony 13 sie 2006, 09:56 przez mufi, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

bartek_iw
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: bartek_iw » 14 lip 2006, 13:48

w zaleznosci jaka srube zastosujesz taki elozyska musisz kupic
zmierz lub zobacz w rysunkach sruby jaka jest sred rdzenia sruby i ztocz czop pod lozyska zgodnie z katalogiem lozysk

lozyskowanie moze ( lub powinno) wygladac tak
- na koncu sruby zwykle lozysko kolkowe ( plywajace )
a na poczatku dwa lozyska skosne ( rozne mozliwosc zamocowania) jeden obrazek masz juz w swym poscie powyzej - jest to rozwiazanie stosowane przes firme ISEL
blad jest tylko w osadzeniu jednego lozyska ( powinno byc odwrotnie)
sa tez inne mozliwosc stosowane przes HIWIN-a Boscha
albo zespoly lozysk podwojnych

- szukac na forum wszystko jest tu zamieszczone

w twoim przypadku lozysko kolkowe to plywajace to bedzie 607 lub mniejsze 606
niestety nie udalo mi sie znalezc lozysk skosnych z tak mala sred wew :neutral:
najmniejsza sred to 10 mm

Autor tematu
mufi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mufi » 14 lip 2006, 15:08

dzieki :) właśnie szukam i szukam i czytam i czytam :) chciałbym to zrobić "fachowo" tak jak sie powinno to robic :) dlatego tak sie pytam i pytam :) ale dzieki dzieki , jak ktos by to jeszcze czytał i sie bedize znał to niehc po powie jakie te sruby kupic jakie łozyska :) bede wdzieczny i zaoszczedze kupe czasu ;)

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 14 lip 2006, 21:08

mufi pisze:jak ktos by to jeszcze czytał i sie bedize znał to niehc po powie jakie te sruby kupic jakie łozyska
masz wymagania :wink: no noo
mufi pisze: i czytam i czytam
jeśli czytasz książki to polecam
"Projektowanie węzłów i części maszyn" L. Kurmaz, O. Kurmaz
książka kosztuje 70 złotych ale jest warta swej ceny. Nie jest o cnc ale to co cię interesuje znajdziesz w niej
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Autor tematu
mufi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: mufi » 14 lip 2006, 21:22

dziekuje mnichu :D

[ Dodano: 2006-07-14, 23:06 ]
chciałem w swojej frezarce zamontowac silniki krokowe ze starych drukarek... ale nie wiem czy sie nadają ;/ udało mi sie anwet sciagnac do nich pdfa z opisem :) ale nie umie przeczytac tych schematów które mowią o momencie obrotowym ktoś mi powie ile te silniki mają Nm tak jak wy sie chwalicie na forum ze macie np silnik który ma 1,0 Nm :) ile ma ten... ? i jak szybko bedzie w stanie sie krecić ? np ile razy na sekunde lub na minutke :) prosze o pomoc ... da sie zrobic elektronike do tych silników zeby np sterowac pozniej je jakims programem typu mach2 ? zalezało by mi zeby je wykorzystac.... wydają sie pozadne :) jesli są za słąbe moge wykoryzstac np 2 pracujące równolegle na jedą oś.. ale prosze przedewszsytkim o pomoc w rozszyfrowaniu tego Pdfa ILe Nm ile obr/sec ?
Załączniki
pm55l048.pdf
(57.52 KiB) Pobrany 724 razy

markaz
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: markaz » 06 lis 2006, 21:51

Jakie łozyska skosne sa lepsze skośne jednorzędowe czy dwurzędowe chcę je zastosować od strony silnika w śrubie 16x4. Chciałem użyc 2 łożysk skośnych jednorzędowych ale zastanawiam sie czy jak założe jedno dwurzedowe to czy to nie odniesie takiego samego skutku. Prosze o podpowiedż.

Awatar użytkownika

DZIKUS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: DZIKUS » 06 lis 2006, 23:27

nie odniesie. dajesz po jednym lozsyku skosnym na kazdym koncu sruby i wtedy ja mozesz napiac bez obawy o lozyska.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu

markaz

Post napisał: markaz » 07 lis 2006, 08:49

Nie wiem czy się zrozumieliśmy chciałem założyć na jednym końcu zwykłe łozysko a na drugim 2 łozyska skośne jednorzędowe tak jak jest opisane w tym wątku. Zastanawiałem się czy zamiast tych 2 skośnych jednorzędowychjak dam jedno rzędowe to czy to będzie to samo. Ale z tego co piszesz to jak dam po jednym skosnym dwurzędowym na obu końcach to bedzie ok?
Mam jeszcze 2 pytanka
1.Śrube z obu stron dokręcać narkrętkami czy wystarczy na końcu?
2.Czy gdy wcisne łożysko w wykonany otwór wystarczy czy zabespieczyć go pierścieniem.

fenix3627
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: fenix3627 » 07 lis 2006, 13:49

Szukam łozysk skośnych o średnicy wewnętrzej 8mm ale nie mogę nigdzie znależć, najmniejsze jakie udało mi sie namierzyć to 3200 o średnicy 10mm. Czy można gdzieś dostać mniejsze, lub jak założyć takie łożysko do śruby trapezowej 12/3

kameleon
Posty w temacie: 4

Post napisał: kameleon » 08 lis 2006, 21:48

Jak zamocuje srube w łożyskach i po obu stronach (od wew.)dociągne nakrętkami,czy nie powstanie "bicie""kolebotanie" śruby ,na ile jest prostolin. śruba ,jak to wygląda w praktyce,śruba 12x3,nakrętka z brązu z" www.akcesoria.cnc.info.pl" czy nakrętke można zamocować na "sztywno"? :?:do "wuzka"
Janusz

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Śruby Kulowe / Śruby Trapezowe”