Maszyna z syntetycznego granitu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Nikt nie mówił o taniości tylko o trudności z wykonaniem niektórych procesów technologicznych. Jako amator robię dla siebie i przez siebie. Nie chce zlecać wszystkiego zewnętrznym podwykonawcą. Dlatego wykonanie ramy ze stali, gdzie nie mam sprzętu i umiejętności jest trudne. Pierwsze próbki z epoksyd betonu pokazały mi, że ten proces wcale nie jest taki trudny do opanowania i da się osiągnąć jakieś wyniki. Bardziej skomplikowane elementy pokażą mi czy będę w stanie wykonać z tego coś konkretnego.
Złożyłem już CNC z profili aluminiowych, które na forum są bardzo nie lubiane. Maszyna działa, frezuje drewno, MDF, aluminium. Pracuje już od ponad półtora roku. Także i tą próbę podejmę.
Złożyłem już CNC z profili aluminiowych, które na forum są bardzo nie lubiane. Maszyna działa, frezuje drewno, MDF, aluminium. Pracuje już od ponad półtora roku. Także i tą próbę podejmę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 17
witam.
jestem jak najdalszy od tego żeby Cię odwodzić od pomysłu
tak dokonuje się postęp w końcu .
nie przez klepanie setnej maszyny z alu / stali.
co do trudności wykonawczych - inne są przy stali - inne przy epoxy.
z tym że przy epoxy więcej zależy od przemyślenia technologi niż od czysto technicznych przeszkód .
klucz - według mnie - to jakaś dokładna baza na której można ustawić powierzchnie .
co do jakości zalania - mogę spytać szwagra - pracuje w miejscu gdzie można porobić przekroje i fotki w PRAWDZIWYM zbliżeniu.
pozdrawiam.
jestem jak najdalszy od tego żeby Cię odwodzić od pomysłu

tak dokonuje się postęp w końcu .
nie przez klepanie setnej maszyny z alu / stali.
co do trudności wykonawczych - inne są przy stali - inne przy epoxy.
z tym że przy epoxy więcej zależy od przemyślenia technologi niż od czysto technicznych przeszkód .
klucz - według mnie - to jakaś dokładna baza na której można ustawić powierzchnie .
co do jakości zalania - mogę spytać szwagra - pracuje w miejscu gdzie można porobić przekroje i fotki w PRAWDZIWYM zbliżeniu.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 3
Ja bym szlifowanego kafla granitowego 60x60x2cm kupił na bazę - położyć go na jakimś stole z grubszym blatem i chyba powinno być ok.
Co do taniości - jeżeli ktoś nie ma "po znajomości" frezowania/szlifowania, to maszyna z epoxy może wyjść DUŻO taniej od stalowej. Tylko będzie to czasochłonne i wymagające paru eksperymentów i sporej ilości planowania.
Co do taniości - jeżeli ktoś nie ma "po znajomości" frezowania/szlifowania, to maszyna z epoxy może wyjść DUŻO taniej od stalowej. Tylko będzie to czasochłonne i wymagające paru eksperymentów i sporej ilości planowania.
-
witam.
zakładając - dość ryzykownie - że kafel jest naprawdę równy .
w co szczerze wątpię.
no i jak już wkleisz ( podczas odlewanie ) płaszczyzny do przykręcania prowadnic to - albo będą do setki - albo i tak trzeba je będzie frezować .
ile kosztuję tygodnie prób i błędów ?
robienie form , itp.
warto opracować technologię i robić " podroby " do maszyn - jak najbardziej.
lub po prostu jako wręcz hobby i realizację " zadania inżynierskiego " - postawionego przez sobie - sobie
pozdrawiam.
zakładając - dość ryzykownie - że kafel jest naprawdę równy .
w co szczerze wątpię.
no i jak już wkleisz ( podczas odlewanie ) płaszczyzny do przykręcania prowadnic to - albo będą do setki - albo i tak trzeba je będzie frezować .
ile kosztuję tygodnie prób i błędów ?
robienie form , itp.
warto opracować technologię i robić " podroby " do maszyn - jak najbardziej.
lub po prostu jako wręcz hobby i realizację " zadania inżynierskiego " - postawionego przez sobie - sobie

pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
witam.
z odpowiednio wielkim młotkiem nic nie ma szans
zaletą epoxy jest raczej łatwość ( względna ) formowania kształtów i zdolność do tłumienia drgań .
wzmocnić można przecież dokładnie tak jak zbrojenia stropów / balkonów . itp.
generalnie można pospawać szkielet z prętów zbrojeniowych i zalać - czemu nie ?
pozdrawiam.
z odpowiednio wielkim młotkiem nic nie ma szans

zaletą epoxy jest raczej łatwość ( względna ) formowania kształtów i zdolność do tłumienia drgań .
wzmocnić można przecież dokładnie tak jak zbrojenia stropów / balkonów . itp.
generalnie można pospawać szkielet z prętów zbrojeniowych i zalać - czemu nie ?
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Łamanie miało na celu obejrzenie środka próbki pod kątem obecności bąbelków oraz tego czy żywica się rozleci czy popękają ziarna wypełniacza. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić, która próbka była relatywnie najtwardsza. Do tego trzeba by przeprowadzić inną próbę niż młotkową

Dokładnie tak zamierzam zrobić. Świadom jestem niedoskonałości podejmowania takich działań jak i kosztów, jakie przy tym poniosę, ale uważam że warto.pukury pisze:lub po prostu jako wręcz hobby i realizację " zadania inżynierskiego " - postawionego przez sobie - sobie
-
- Posty w temacie: 3